Test av skötbädd 2023 – Bara funktion eller snygg också?


Test av skötbädd

Det finns mängder med tillbehör för baby och barn och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Därför hoppas jag att detta blogginlägg ska vara till hjälp, åtminstone för dig som letar skötbädd till ditt/dina små underverk.

Oavsett om du väntar barn eller redan har ett litet underverk därhemma finns det en hel del saker du behöver ha koll på och införskaffa till hemmet. Valet av baby- och barnartiklar beror till stor del på hur mycket plats du har hemma och vart du planerar att byta bebisens blöjor.

Portabel eller fast skötplats för din skötbädd

Vissa väljer att ha ett väggfast skötbord i badrummet medan andra väljer att ha ett skötbord i sovrummet. Det som är viktigt att tänka på är om du kanske behöver både ett fast och ett portabelt ställe att byta på.

Det finns många portabla skötbäddar som är både enkla att rengöra och att ta med sig för den som ofta är på språng. Det bästa är kanske att ha både ett fast skötbord hemma och en portabel skötbädd för resor och besök hos släkt och vänner? Tänk bara på att välja en vikbar skötbödd som är lätt att göra ren, helst med bara en fuktig trasa.

Utförandet

En skötbädd kan se ut på många olika sätt, allt från prickig, randig eller enfärgad till uppblåsbar eller permanent. Den kan vara upphängbar, mer eller mindre enkel att ta med sig och köpas tillsammans med tillhörande överdrag eller utan.

För dig som ofta är på språng är en hopvik- och/eller uppblåsbar skötbädd ett bra val, likaså för dig som bor lite trångt. De är också enkla att ta med sig när man är på resande fot då de får plats i en resväska eller en större bag, och är enkla att ställa undan när de inte används.

Placering av skötbädd

Oavsett du föredrar att ha skötplatsen nära rinnande vatten eller nära sovrummet. Det viktigaste är att det funkar i vardagen och med det utrymme du har. Skötplatsen bör vara funktionell, lättillgänglig och mysig och vara utrustad med en del tillbehör såsom tvättservetter, blöjor, talk, extrakläder, lek- och bitsaker och gärna någon form av mobil som kan stimulera bebisen medan du själv byter blöjan.

Att tänka på

Absorberande och tvättbart
En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer skötbädd, är att titta extra på material och tvättbarhet. Att välja ett tyg som absorberar vätskor och lukter, samt är lätt att rengöras med hjälp av en fuktad trasa, är en bra sak. Det är också bra om skötbädd en innehåller någon form av vaddering som gör den skön och mjuk att ligga på.

Halkfritt och säkert
Ett plus är om skötbordet är halkfritt så att det kan stå riktigt stabilt på ett bord eller ett skötbord. Finns det en integrerad leksakstång med exempelvis en mobil eller en spegel kan även det vara ett plus då bebisen kan få möjlighet att leka en stund medan du byter blöja.

Dessutom bör det finnas ett ”säkerhetsbälte” i form av en justerbar rem, som gör att bebisen ligger säkert. Små barn är nämligen rörligare än du tror!

Miljövänligt och antibakteriellt
Självklart bör du också tänka på miljön och välja ett miljöcertifierat material, som exempelvis Oeko-Tex® och/eller tvättad ekologisk bomull som är skonsam mot känslig hud. Det viktiga här är att välja material som andas och som behandlats med antibakteriellt och antikvalstermedel.

Multifunktionellt
Att skötbäddens överdrag är utbytbart och tvättbart i maskin är också viktigt att tänka på. Många skötbäddar går också att använda i babygymmet och i spjälsängen, så kontrollera gärna måttet innan du bestämmer dig.

Att lägga bebisen på en mjuk och skön skötbädd i babygymmet med olika mobiler och leksaker nära till hands ger både dig och din bebis en lugn och rolig stund.

Priser och tester

Att jämföra priser och ta del av olika testfakta är en bra idé, och gäller egentligen för alla olika typer av baby- och barnprylar. När det gäller just skötbäddar kan en sådan kosta allt mellan en hundralapp upp till tusen kronor. Det som är viktigt att kolla är material, tillbehör och tvättbarhet samt, om man vill värna om miljön, var och hur de tillverkats.

Att ta hjälp av olika jämförelsesajter på nätet är ett enkelt och smidigt sätt att jämför priser, tester och omdömen. Oftast går det att skriva in exakta sökord och få en bra översikt över de saker man undrar över.

Tillbehör till din skötbädd

Det finns mängder med tillbehör till både skötbord och skötbäddar, och skötbädden i sig kan förstås användas som tillbehör till bland annat spjälsängen, babygymmet och skötbordet.

En skötbädd kan också fungera som skydd i bilen och med en gosig filt kan bebisen få en skön vilostund på skötbädden, samtidigt som du kan koppla av, säker på att skötbädden skyddar det som behöver skyddas.

Artikelsummering

Skötbädd Elefant GråTestvinnareSkötbädd Elefant Grå
PremiumSkötbädd från Done by DeerPremium
Jollein SkötbäddBudgetJollein Skötbädd

Test av skötbäddar

Skötbädd Elefant Grå

Testvinnare: Skötbädd Elefant Grå

  • Vattentät
  • Lätt att torka av
  • Bra pris

En skötbädd från det svenska företaget Rätt Start som tillverkar och säljer baby- och barnprodukter. Det är ett företag som funnits sedan 1988 som tillverkar en rad andra babyprodukter förutom skötbäddar, som exempelvis babygym, speldosor, bitleksaker, badleksaker med mera.

Just den här skötbädden är grå med ett mycket fint elefantmotiv. Skötbädden är tillverkad i ren bomull och med polyuretanfyllning. Polyuretan är en form av plast som är både värmehållande och slitstarkt, och kan finnas i flera olika material varav elastan (lycra, spandex) är ett. Skötbädden är dessutom CTC-behandlad vilket gör att den dels är vattentät, dels enkelt att torka av.

Den har ett tvättbart överdrag och är Oeko-tex certifierad. Det innebär att den följer en ett antal internationella märkningar som rör hälsa och miljö som rör allt ifrån allergiframkallande ämnen till bekämpningsmedel, bevattning och så vidare.


Premium

Skötbädd från Done by Deer: Premium

  • Fin design
  • Snäll mot miljön
  • Halkskydd under

Gör blöjbytet lite bekvämare för dig och babyn med detta Elphee Skötunderlägg Vit, från prisbelönta danska märket Done by Deer. Tillverkad i Oeko-Tex certifierad bomull som vi berättade om ovan. Belagd med akryl för enkel avtorkning. Undersidan har ett halkskydd vilket är väldigt praktiskt. Yttermaterialet kan tvättas i maskin och den är helt fri från PVC.


Budget: NG Baby Royal Skötbädd

  • Bra pris
  • Miljöcertifierad bomull

Skötbädd Standard från NG Baby. Skötbädden standard är en mjuk och skön skötbädd för babyn. Den är lätt att hålla ren eftersom tyget är avtorkbart och har en dragkedja som gör det lätt att tas av och tvättas. Fyllningen är komprimerad återvunnen polyesterfiber som kan lätt spolas i dusch i 40 grader utan tvättmedel, krama ur vattnet men vrid ej ur den. 

Storlek: 67 x 50 cm


Inredningstips för skötplatsen

Jag kan inte låta bli att ge några inredningstips för skötplatsen, främst med ovanstående produkter i åtanke. Det finns så mycket fint därute, inte minst de produkter jag testet inför det här blogginlägget.

För det första rekommenderar jag verkligen att köpa babyprodukter i både färgstarka och miljövänliga material. Det finns mängder med olika miljömärkningar du kan läsa på om och välja bland. Vad gäller färger och mönster av olika slag stimulerar de både din och bebisens fantasi, så varför inte göra det så roligt som möjligt att sköta alla de där mindre roliga vardagsbestyren?

Tänk dig själv en liten babyhörna eller skötplats som går helt i gröna, gula eller rosa nyanser och med vita prickar som extra detalj. Ja, jag är svag för prickar, men det passar ju så fint till de små! Det är också fint att köra fullt ut på ett specifikt tema, och varför inte då ett djungeltema med djurmönstrade textilier, gosedjur i form av elefanter och tigrar och mobiler med olika djungeldur. Så himla fint och mysigt!

Sammanfattning

– Tänk på att inreda och utrusta skötplatsen så att det funkar för dig, din partner och för bebisen. En skötplats är dock mer än ”bara” en skötplats – det är en plats där du och din bebis spenderar mycket tid tillsammans, så varför inte inreda den så att det även blir en plats för lek och närhet!

– Anpassa skötbordet, skötbädden och tillbehören till din egen vardag och din egen bostad. Det är väldigt lätt att haka på olika trender och att titta på hur andra har det, men tänk på att det ska funka hemma hos dig och i din vardag.

– Investera i ett säkert och praktiskt skötbord/skötbädd, gärna med kanter och med en justerbar säkerhetsrem, samt i tvättbart och hållbart material. Säkerheten är jätteviktig!

– Läs på om olika miljöcertifieringar och välj hud- och miljövänliga textilier och material som tvättad ekologisk bomull, polyuretan, polyester och liknande.

– Små barn är rörligare än man tror, så tänk på att aldrig lämna bebisen utan uppsikt på skötbordet eller skötbädden. Särskilt inte om den står högt placerad eller sitter fast i väggen!

– Investera i tillbehör som blöjor, tvättlappar och extrakläder och se till att skaffa bra och många förvaringsmöjligtheter nära skötplatsen. Du kan aldrig få för många blöjor eller bodies!

– Placera skötbädden nära rinnande vatten om det är möjligt, och försök att ha tillgång till olika tillbehör och leksaker för att göra det enklare och roligare att byta på bebisen.

– Investera helst både i ett permanent skötbord och en portabel skötbädd så får du garanterat bästa flexibilitet. Det är toppen att ha ett väggfast skötbord hemma i badrummet, men för utflykter, resor och visiter hos släkt och vänner rekommenderas en portabel skötbädd.

Lycka till med dina bestyr och med din skötplats!

Recent Posts