I normala fall pågår en graviditet i ungefär 40 veckor. Ett vanligt sätt att dela in tiden fram till förlossning är de tre så kallade trimestrarna. Den första trimestern är vecka 1-12, den andra är vecka 13-24 och den tredje är vecka 25-40. Här följer en fullständig graviditetskalender som går igenom din graviditet från början till slut, vecka för vecka. I genomgången tittar vi kortfattat på vad som händer i kroppen och hur fostret utvecklar sig.
Innehållsförteckning
Vecka 1
Tideräkningen börjar från den senaste mensens första dag. Alltså är du egentligen inte gravid i vecka 1, även om den tillhör graviditeten. I den här veckan har du mens, men det blir också den sista på mycket lång tid.
Vecka 2
Någon gång under de här dagarna brukar själva befruktningen ske. Spermierna simmar upp och möter ägget som lossnat från äggstocken. Ägget blir befruktat innan det når livmodern. Att veta exakt när befruktningen sker är svårt, eftersom spermier kan överleva några dagar i äggledaren i väntan på en ägglossning.
Vecka 3
Nu fäster ägget som blivit befruktat i livmoderväggen. Ägget är ungefär samma storlek som spetsen på en knappnål och kallas för morula. Som kvinna känner du vanligtvis inte ens av att du är gravid och mensen har fortfarande inte blivit sen.
Vecka 4
Morulan har vuxit något och cellerna i embryot börjar att bilda cellager. De kommer i sin tur skapa samtliga kroppsdelar. Redan nu avgörs det om du får enäggstvillingar eller inte. Skulle embryot dela på sig leder det till tvillingar som delar på samma moderkaka. Trötthet och humörsvängningar är inte ovanligt. Det beror på ökad halt av hormonet progesteron.
Vecka 5
Vanliga symptom i den här veckan är att bli illamående på morgonen, känna spänningar i brösten eller symptom som liknar mensvärk. När mensen är sen blir det uppenbart att något är på gång. De flesta köper ett graviditetstest att göra hemma eller gör ett kostnadsfritt test hos barnmorska.
Vecka 6
Embryot har blivit cirka 4 millimeter och nu börjar hjärtat slå. Under vecka 6 bildas även det som ska bli armar och ben, och utvecklingen av de inre organen börjar ta fart. För dig är det samma symptom som i vecka 5 och ett graviditetstest ger ett mer träffsäkert resultat med mindre risk för ett felaktigt negativt resultat.
Vecka 7
Nu är det vanligt att de tidigare symtomen tilltar ännu mer och även magen kan svullna något. Det beror inte på att fostret växer, utan bara att tarmarna börjar arbeta långsammare. Embryot har vuxit till ungefär en centimeter och bland annat öron, näsa och händer börjar utvecklas.
Vecka 8
Det lilla embryot har nått en storlek på cirka 2 centimeter. Armarna har fått en armbåge, händerna och fötterna har börjat få fingrar och tår. Andra delar som börjar synas är tungan, ögonlocken och gommen.
Vecka 9
Könsorganet börjar utvecklas, men ser i det här stadiet likadant ut för flickor och pojkar (som två veck). Det börjar också synas en antydan till ansikte. Ibland får du små blödningar. Det är normalt och behöver inte betyda någonting. Ett missfall gör ont och är en mycket större blödning, likt en ovanligt omfattande menstruation.
Vecka 10
Från och med den här veckan börjar embryot kallas för ett foster. Nästan alla organ finns nu på plats i fostret, trots att det bara är några centimeter stort. Huvudet har nästan samma storlek som resten av kroppen och nervsystemets utveckling tar fart. Ögon och näsa blir tydliga och ögonen som tidigare varit mer åt sidorna, har nu börjar röra sig mot framsidan av ansiktet, även om de fortfarande är brett isär. Det är också nu som de flesta kvinnor skriver in sig på mödravårdscentralen för att kunna gå på regelbundna kontroller.
Vecka 11
Fortfarande syns det knappt utanpå att du är gravid. Antagligen känner du däremot av din graviditet väldigt märkbart på insidan. Fostret är fortfarande inte mycket större än cirka fem centimeter och väger inte mer än cirka 8 gram. Både ben och armar har blivit så pass utvecklade att fostret kan göra mindre rörelser, men det är för litet för att du ens ska känna av det. I den här veckan blir skillnaden i könsorganets utveckling mer uppenbar. De tidigare nämnda två vecken från vecka 9 växer ihop om det handlar om en pojke.
Vecka 12
En del spänningar brukar nu släppa och många upplever att de värsta symptomen med illamående och trötthet börjar ge med sig. Ytterligare en anledning till att slappna av är att den största risken för ett tidigt missfall nu är över. Exakt hur du mår är väldigt individuellt och vissa har inte mått så dåligt under den första trimestern. Den lider nu mot sitt slut inför övergången mot vecka 13. Fostret är cirka sex centimeter och omkring 9-15 gram i vikt. Redan nu kan vissa foster klia sig och suga på tummen, men snart kommer riktigt spännande saker börja hända i vår graviditetskalender.
Vecka 13
Fram tills nu har skelettet varit mjukt. Nu börjar det hårdna och kan synas på en röntgen. Fostret har fått mer fostervatten att röra sig i och är cirka sju centimeter långt och väger 14-20 gram.
Nu har fostret utvecklat sina unika fingeravtryck, något som sedan kan identifiera personen under hela livet. Som gravid kvinna kan du börja känna att magen har förändrats.
Vecka 14
Ansiktet utvecklas mer och näsryggen börjar bli mer synlig. Öronen som tidigare suttit långt ner åt sidorna börjar hamna mer rätt och ögonen som tidigare varit mer brett isär rör sig mot sin slutgiltiga position i ansiktet. Fostrets sköldkörtel producerar hormoner och det gör att äggstockarna vandrar ner från magen för flickor och prostatan utvecklas hos pojkar. Ögonbryn har skapats, men ännu inga ögonfransar. Huden är fortfarande tunn och nästan genomskinlig.
Vecka 15
Ett äpple har nu ungefär samma storlek som fostret. Nu är det inte ovanligt att kläderna börjar kännas trånga och många kvinnor väljer att köpa sina första graviditetsbyxor eller byxor med resår. Det är inte heller ovanligt att ökad blodtillförsel och svullna slemhinnor leder till nästäppa och ibland näsblod eller att du snarkar på nätterna. Vissa upplever att de drömmer mer och har ett något känsligare humör. När fostret rör sig kan det uppstå en lätt tickande känsla i magen.
Vecka 16
Nu är fostret ungefär 11 centimeter och väger omkring 80 gram. Hörseln är nu utvecklad och ljud nära magen kan göra att fostret rycker till, inte minst för att fostervattnet förstärker ljud. Fostret kan röra på ögonen och har fått naglar. Du brukar känna de första sparkarna någon gång mellan vecka 16-20. Fortfarande är fostret dock så litet att vanliga tarmrörelser och gaser ibland kan förväxlas med sparkar. Räkna med att få en kallelse till ultraljudsundersökningen som genomförs i vecka 17.
Vecka 17
Tillväxten har nu börjar ta fart på allvar. Bara den senaste veckan brukar fostret dubbla sin kroppsvikt. Det börjar lägga på sig fett och bli lite rundare. Anledningen är att både skydda de inre organen och kunna hålla värmen efter födseln. Nu börjar det bli uppenbart att du är gravid och i normala fall har kvinnan fram till nu gått upp 3-4 kilo i vikt, även om själva fostret fortfarande inte är större än ca 15 centimeter och 170 gram. Under ultraljudsundersökningen kan du se om det finns mer än ett foster i magen, samt om det finns några allvarliga missbildningar.
Vecka 18
Hjärnans utveckling tar fart och fostret kan visa reaktioner på ljus och ibland göra grimaser. Att gå upp i vikt som mamma är fullständigt normalt, men det finns stora individuella skillnader. Vissa har lagt på sig upp emot 6 kilo, andra inte mycket alls. Det viktiga är mest att äta nyttigt och lyssna på sin barnmorska. Vill du resa är det inte dumt att ta chansen innan du blir för stor och det börjar kännas alltför besvärligt.
Vecka 19
I den här veckan är fostret cirka 13-15 centimeter och cirka 280 gram. Förutom naglar så har fostret i regel också fått hår. Som mamma kan du räkna med att gå upp omkring ett halv kilo i veckan och att magen börjar anta en allt rundare form. Vissa börjar känna av foglossning. Det innebär att bäckenet blir rörligare för att förbereda sig för själva förlossningen. Ibland kan det leda till värk, men det är fullt normalt. Från och med nästa vecka är det lämpligt att börja äta järntillskott.
Vecka 20
Om fostret var ett äpple i vecka 15 är det nu snarare en honungsmelon. Det väger omkring 350 gram och börjar få ett vitt, geléliknande fett på huden som kallas vernix. Syftet är att skydda huden mot fostervattnet. Att naveln börjar bukta ut något är nu fullt normalt, men den kommer återställas efter graviditeten. Nu har du även nått halvtid och det är inte ovanligt att bli erbjuden gruppträffar med andra gravida via sin barnmorska. Glöm inte bort att äta kost rik på järn eller ta järntillskott, särskilt om du bär på tvillingar.
Vecka 21
Fostrets tänder börjar utvecklas i tandköttet och fostret börjar öva sin egen matsmältning genom att dricka fostervatten och kissa i magen. Den tunna huden skyddas av hår som dock försvinner helt efter förlossningen. Många kvinnor mår mycket bra nu och inte sällan är den här veckan och några veckor framåt en tid som ses som den bästa under graviditeten. Fostret väger omkring 400-420 gram och känns tydligt. En vanlig reaktion är att bli lite mer sluten och fokuserad på det kommande barnet.
Vecka 22
När fostret sträcker ut sig kan det vara cirka 27 centimeter och 450-510 gram. Det börjar bli känsligt för beröring och kan flytta på sig när du knuffar på det. Som mamma är det inte ovanligt att tandköttet svullnar upp något på grund av ökade hormonnivåer. Slarva inte med tandhygienen. Känner du smärta i bäckenet/korsryggen kan det vara foglossningen som blivit mer kännbar. I så fall kan barnmorskan ge råd kring smärtlindring.
Vecka 23
Nu brukar fostret vara omkring 28 centimeter och 550-600 gram, men från och med nu börjar vikten bli alltmer individuell. Räkna med att fostret nu ger tydliga reaktioner på ljud, till exempel ett högt rop eller en bil som tutar. Kanske reagerar fostret även på musik och överlag lär du känna att det rör på sig mer inne i magen. Ibland kan fostret hicka och det kan kännas som ett rytmiskt pickande. Om du börjar känna dig lite mer klumpig beror det på att din tyngdpunkt har förflyttats.
Vecka 24
Nu är fostret omkring 700 gram och börjar bli riktigt välutvecklat. Chansen finns att det skulle kunna överleva en tidig förlossning. Hjärnan har aktiverat fler av sina funktioner och fostret kan känna igen röster. För mamman börjar brösten förbereda sig för amning. De har vuxit och de flesta kvinnor börjar samla på sig vätska, vilket kan leda till att benen svullnar något. I så fall kan stödstrumpor och ett högt läge för benen hjälpa. Livmodern är stor och trycker lite på urinblåsan, så det är fullt normalt att behöva kissa oftare än vanligt.
Vecka 25
Fostret börjar nu alltmer efterlikna ett nyfött barn, även om det fortfarande bara är omkring 800 gram i vikt. Hur magen ser ut är ganska individuellt. En del har runda magar, andra mer putiga magar. Att få problem med kramp i benen är inte helt ovanligt, men ofarligt. En andra koll görs hos mödravårdscentralen. Barnmorskan ser över att fostret växer som det ska, samt att både du och fostret mår bra. Det är också dags att välja förlossningssjukhus.
Vecka 26
Fostret har nu lärt sig att andas och tränar genom att dra in och ut fostervatten. Som mamma händer det att du börjar få ont i ryggen. Vila gärna mycket och undvik tunga lyft, samt be gärna din partner om massage. Redan nu är det en god idé att göra vissa förberedelser inför förlossningen, till exempel gå på en profylaxkurs.
Vecka 27
Fostret börjar nu bli starkt och ligger antingen nära eller har nått milstolpen ett kilo. I utsträckt läge brukar det vara ungefär 37 centimeter och mellan huvud och rumpa ungefär 24 centimeter. När fostret slår eller sparkar till blir det alltmer kännbart. Föds fostret i den här veckan har det ganska stor chans att överleva, eftersom dess lungor kan andras och dess tarmar klarar mjölk. Smaklökarna är utvecklade och det suger ofta på sin tumme. Som mamma kan dina bröst börja ömma och ibland rinner det vätska från dem.
Vecka 28
Fostrets hjärna är nu så pass utvecklad att fostret kan drömma. Livmodern är stor och det blir allt svårare att röra på sig. Var dock inte rädd för att leva som vanligt, eftersom kroppen säger ifrån om den inte orkar mer. Besöken hos barnmorskan kommer nu ske mer regelbundet och där tittar man på saker som blodtryck, fosterljud, järnhalt, sockerhalt och livmoderns storlek.
Vecka 29
Pojkar väger i regel något mer än flickor, men räkna med att fostret kan vara någonstans runt 40 centimeter långt och 1,2-1,4 kilo i vikt. Det är fortfarande inte stort nog för att behöva lägga sig med huvudet nedåt, utan kan vända sig i olika riktningar. Sparkarna kan kännas rejält och chansen finns att de även syns utanpå magen.
Vecka 30
Räkna med att fostrets vikt ökar med omkring 200 gram i veckan från och med nu och fram till förlossningen. Den exakta storleken blir alltmer individuell. För mamman och partnern brukar det vara läge att boka en föräldrakurs. Det kan finnas olika kurser, till exempel för dig som föder ditt första barn, för dig som föder tvillingar, för er som är unga föräldrar o.s.v. Din barnmorska ger dig bra vägledning.
Vecka 31
En del foster har nu hår på huvudet som kan vara uppemot 2 centimeter långt. På fingrarna har naglarna vuxit sig så långa att de når fingrets topp. Att som kvinna börja känna sig riktigt tung och klumpig är fullt normalt. Det är inte ovanligt att viktuppgången ligger någonstans mellan 8 och 10 kilo. Fostrets storlek kan göra att det börjar kännas lite tyngre att andas.
Vecka 32
Är du förstföderska händer det att barnet redan nu vänder sig och placerar huvudet nedåt. Ibland dröjer det däremot ända till vecka 37. Skulle barnet inte vända sig alls kommer en barnmorska lösa det i slutet av graviditeten med hjälp av en läkare. Skulle barnet födas i den här veckan klarar det sig om en kuvös används.
Vecka 33
Fostret börjar bilda röda blodkroppar och lagra allt mer fett under huden. Det ökar i både vikt och längd och för mamman handlar det bara om att fortsätta att äta näringsrik och nyttig mat. Som tidigare nämndes är magens storlek och viktuppgången väldigt individuell, men att magen växer och att fostret mår bra är egentligen allt som är viktigt.
Vecka 34
Nu har utvecklingen gått så långt att fostret antagligen skulle klara sig utan andningshjälp/kuvös. Inleds en förlossning vidtas inga åtgärder för att förhindra processen. Hos dig som mamma börjar kroppen förbereda sig för förlossning. Det kan bli något kraftigare förvärkar än tidigare och rikligare flytningar.
Vecka 35
Fostret är nästan redo och brukar väga omkring 2,4 kilo och vara cirka 47 centimeter långt. Det vanliga är att mamman har gått upp 11-13 kilo och i den här veckan börjar muskulatur och leder mjukna inför förlossningen. Ibland kan det ge ryggont. Du har också varit gravid länge och att sitta, ligga, sova och andas har blivit jobbigare, så det är förståeligt att känna sig lite irriterad.
Vecka 36
Hjärnan hos fostret är nu färdigutvecklad. Det börjar bli riktigt trångt i magen och för den som väntar tvillingar brukar det närma sig redan i den här veckan eller nästa vecka. Som mamma är det viktiga att fortsätta äta varierad och näringsrik mat, vila mycket och välja barnavårdscentral (BVC), vilket sker hos barnmorskan på mödravårdscentralen.
Vecka 37
Redan nu är fostret redo och ofta har det blivit fixerat, d.v.s. sjunkit ned i bäckenet och lagt sig med huvudet nedåt. Skulle det inte ha vänt sig, bokar barnmorskan en tid med läkare som sedan ser till att fostret hamnar rätt. Misslyckas vändningen kan kejsarsnitt vara ett alternativ till vaginal förlossning. Att föda barn där rumpan kommer först (sätesbjudning) är möjligt, men mer riskabelt.
Vecka 38
Man brukar säga att fostret bestämmer själv när det vill ut. Skulle det hända i vecka 38 är det fullt normalt, så ha gärna en förlossningsväska packad med alla nödvändigheter. Många åker dock in för tidigt, särskilt förstföderskor. I så fall kan du bli hemskickad, vilket är frustrerande när du är inställd på att föda. Se till att ha numret till förlossningsavdelningen lättillgängligt.
Vecka 39
Nu växer fostret inte längre på längden, men fortsätter att lägga på sig fett för att enklare klara miljön utanför livmodern. Många kvinnor får mycket förvärkar. Det bästa rådet är att fokusera på att samla kraft och energi inför förlossningen. Nu lider graviditetskalendern mot sitt slut.
Vecka 40
Nu är födseln beräknad, även om det inte är ovanligt att gå över tiden något. Fostret väger i regel någonstans mellan 2,5-4,5 kilo och är omkring 46-55 centimeter långt. Skulle födseln inte ha skett i slutet av vecka 42 eller i början av vecka 43, så ser man till att den kommer igång. När värkarna kommer med 3-5 minuters mellanrum är det dags.