Ihopfällbart eller vägghängt skötbord – Test av skötbord 2023


Test av skötbord

Dags för skötbord? Ska familjen bli större? Så härligt! Att få en ny familjemedlem är något av det absolut bästa som finns. Det är dock viktigt att komma ihåg att även det allra minsta lilla knytet kommer att vara i behov av väldigt många saker. Det kan för många kännas väldigt stressande och det är inte ovanligt att man blir helt tokig på alla inköp som kommer behöva göras.

De allra flesta föredrar att vara ute i så god tid som möjligt, så att allt i hemmet är redo och klart inför hemkomsten. Det ska vara blöjor, tvättlappar, handdukar, spjälsäng och allt däremellan.

Naturligtvis ska det även finnas ett skötbord. Under bebisens första tid är det nämligen vid skötbordet som man kommer att spendera mest tid, åtminstone om man utgår från alla tusentals blöjor som kommer behöva bytas.

Olika typer av skötbord

Ett skötbord kan se ut på många olika sätt och fylla olika funktioner. Det är viktigt att bordet är stadigt, säkert och att det finns ordentligt med förvaring för alla blöjor och produkter. Naturligtvis vill man även att bordet ska vara fint att titta på och att det är en bra storlek som passar i det egna hemmet.

Ihopfällbart skötbord

Bor du litet eller inte vill ha ditt bord synligt så är ett ihopfällbart skötbord toppen. Denna typ av bord saknar oftast förvaring men går och andra sidan helt att fälla ihop och stuva undan. T.ex när ni får gäster eller du bara vill frigöra lite plats hemma ett tag. Ett ihopfällbart skötbord är verkligen en smidig uppfinning och ser så pass bra ut idag att man även kan ha det framme på heltid. Ett ihopfällbart skötbord är i regel inte lika stabilt i sin konstruktion då det ska vara lätt att fälla ihop men det är oftast tillräckligt starkt för att fungera upp till ett par års ålder. Vid extrem platsbrist är ett ihopfällbart skötbort något för dig och jag listar en av mina favoriter i detta test.

Vägghängt skötbord

Har du ont om plats hemma men kan tänka dig att ha ditt skötbord synligt kan ett som man sätter upp på väggen vara att föredra, ett så kallat vägghängt skötbord. Detta frigör plats på golvet och får rummet att kännas luftigt. En nackdel med vägghängt skötbord är dock förvaringsfunktionerna som av sin natur blir något begränsade. Några hyllor brukar vara placerade inne i de vägghängda skötbordet, men sällan mer än så. Vill man ha mycket förvaring är det skötborden med ställ som står på golvet som man bör titta närmare på. Jag är dock ett stort fan av vägghängt skötbord och listar min favorit nedan i testet.

Skötbord tvättmaskin

Har man en tvättmaskin i sitt hus eller i lägenheten så kan även den nyttjas till att användas som skötbord. Det finns varianter av skötbord som passar rakt av på den standard av tvättmaskiner vi har idag. Ytterligare ett sätt att spara på den värdefulla plats man har hemma. Dock kan detta bli något begränsat när tvättmaskinen är i bruk då skötbordet inte går att använda. Något att tänka på.

Fast skötbord och skötbord på hjul

Dessa liknar oftast en byrå och har ett flertal öppna förvaringsmöjligheter. Det är inte ovanligt att denna typ av skötbord dessutom kommer på hjul, så att du snabbt och smidigt kan flytta runt det om så önskas. Detta är en klassisk variant och är oftast en fin möbel som gör sig bra i barnrummet eller kanske i badrummet.

Låter det som väldigt mycket att tänka på när du ska välja skötbord? Ingen fara! Jag har testat några bord från kända och mindre kända tillverkare. Borden kommer i olika storlekar, med olika funktioner och i olika prisklasser. På så sätt kan du få en snabbare överblick om vilka olika typer av bord som finns på marknaden och förhoppningsvis kunna göra ett mycket enklare val. Att välja ett skötbord ska inte vara svårt och jobbigt, utan gå snabbt, smidigt och enkelt.

Artikelsummering

Troll Lux skötbordTestvinnareTroll Lux skötbord
Vindö ihopfällbart skötbord och badkarBudgetVindö ihopfällbart skötbord och badkar
Gålö Vägghängt skötbordPremiumGålö Vägghängt skötbord

Test av skötbord

Troll Lux skötbord

Testvinnare: Troll Lux skötbord

  • Tillverkad i trä
  • Smidig att flytta (Står på hjul)

Lux skötbord från tillverkaren Troll är en av mina egna favoriter, men det krävs att man har ordentligt med utrymme för att kunna få plats med bordet på ett smidigt sätt. Skötbordet har en ordentligt yta med plats för en skötbädd (medföljer ej vid köp) och har dessutom två stora hyllor där man får plats med många förvaringskorgar för blöjor eller andra produkter. Dessutom står bordet på hjul och detta gör att man med enkelhet kan förflytta det i hemmet. Naturligtvis kan du även låsa hjulen för att förhindra olyckor. Skötbord som är tillverkade i trä har en längre livslängd och är dessutom mycket stadigare och bättre för miljön. Det här skötbordet är tillverkat i björk och har en höjd på 95 cm. De höga kanterna förhindrar att bebisen kan rulla över, men kom ihåg att man aldrig ska lämna ett barn ensamt på skötbordet ändå. Det finns utan tvekan många fördelar med Troll Lux skötbord, men även saker som känns lite mindre bra. Bordet är stort och brett, vilket gör att det inte lämpar sig i ett mindre hem/rum. Den har dessutom ingen medföljande skötbädd, vilket jag tycker borde ha ingått med tanke på priset. Trots det så är Troll Lux skötbord en stor favorit som håller väldigt länge!


Vindö ihopfällbart skötbord och badkar

Budget: Vindö ihopfällbart skötbord och badkar

  • Ihopfällbart
  • Lätt att gömma undan
  • Badkar och skötbord i ett
  • Prisvärd

Vindö ihopfällbart skötbord och badkar är utan tvekan ett av de smidigaste skötborden för den som bor trångt eller vill ha ett bord att snabbt kunna ställa undan. Skötbordet är tillverkad av Carena, ett företag som även tillverkar riktigt smidiga vagnar till allt från bebisar till större barn. Det som gör det här bordet så bra är att det är multifunktionellt. Du kan nämligen inte bara använda bordet till just ett skötbord, utan du kan även ta av den översta delen och vips (!) så har bordet förvandlats till ett badkar. Jag tycker själv att bordet kommer med många fördelar. Det är enkelt att ta fram och lika smidigt att plocka bort när man inte behöver det. Trots att det är litet och nätt så finns det även en del förvaring. Kanske inte så mycket som man kan komma att behöva, men tillräckligt för att få plats med både blöjor, hygienprodukter och tvättkorg. Förvaringshyllorna kan man dessutom plocka bord om man skulle känna för det. Finns det då något negativt med bordet? Det skulle väl i sådana fall vara när det är dags att tömma badkars-delen på vatten. Det blir rätt blött runtomkring, så man bör undvika att ställa skötbordet på känsliga golv när det är dags för bad. Skötbordet är inte heller det stadigaste på marknaden och hade kunnat ha en lite snyggare design.


Gålö Vägghängt skötbord

Premium: Gålö Vägghängt skötbord

  • Kompakt
  • Spar på golvyta

Vägghängda skötbord är riktigt trendiga och dessutom är de sjukt smarta och smidiga. Det här vägghängda skötbordet från Carena är klassiskt, har en stilren design och lämpar sig utmärkt för badrum så väl som sovrum (beroende på var du vill ha ditt skötbord). Ett skötbord som står på golvet tar annars upp väldigt mycket plats och kan få ett litet rum att kännas överdrivet trångt. Genom att hänga upp skötbordet på väggen får du tillgång till alla smidiga funktioner ett skötbord kommer med, men behåller så mycket golvyta som möjligt. Med bara ett enkelt tryck öppnar du upp skötbordet med hjälp av ett handtag. Det betyder att du kan fälla ut bordet, även om du håller bebis på andra armen. Här är det dock väldigt viktigt att du använder en skruv och en plugg som är framtagna för det väggmaterial som ni har. Skruv och plugg ingår nämligen inte i samband med köpet. Gålö vägghängt skötbord är ytterligare ett skötbord som är tillverkat i ett ordentligt trä. Här har man använt sig av björk, vilket har en lång livslängd och hög kvalitet. Som du kan se finns det många bra fördelar med det här bordet, men jag själv skulle kanske inte välja det som första alternativ. Trots att bordet är smidigt och väldigt bra så krävs det kunskap om väggmaterial, pluggar och montering. Eftersom bebisen ska kunna ligga tryggt är det viktigt att man verkligen vet vad man gör. Skötbordet har dessutom väldigt lite förvaring. Några hygienprodukter och puderflaskor finns det plats med, men förvända dig inte ett större antal blöjor, tvättservetter och allt därtill.


Tänk på detta innan du köper!

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan man beger sig iväg för att köpa eller beställa hem ett skötbord. Det finns otroligt många olika typer av varianter och därför behöver du först säkerställa att du valt en modell som inte tar upp för mycket plats i ditt hem. Är badrummet (eller bebisens sovrum) väldigt litet är det viktigt att du har koll på måtten. Ett stort och mer massivt skötbord kan annars ta upp för mycket utrymme.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är din budget. Hur mycket pengar har du möjlighet att lägga på skötbordet? Om du har en budget i dagsläget så bör du bara titta på bord i prisklassen som den tillåter. Försök välja ett skötbord där det ingår en skötbädd redan från start för att få ner kostnaderna ännu mer.

Måste man ha ett skötbord?

Det finns ingen som säger att du måste ha ett skötbord för att kunna ta hand om ditt barn, men jag ska heller inte sticka under stol med att det är väldigt användbara och bra. Visst kan man byta blöja på soffan eller sängen om man hellre vill det, men efter ett flertal blöjor kommer man kanske märka av att man får ont i ryggen.

En stor fördel med ett skötbord är därför höjden. Är det ett vägghängt skötbord kan du själv bestämma i vilken höjd du vill ha det för att få det så skonsamt som möjligt. Även ojusterbara bord är oftast mer ergonomiska.

Slutsummering

Skötbord behöver inte bara vara till för blöjbyten, utan kan användas till mycket mer. Här kan du t.ex. klä på din lilla inför en ny dag med många äventyr, men du kan också ta tempen, pyssla om eller bara mysa tillsammans. Förvaringsmöjligheterna som ett skötbord har är naturligtvis också till stor fördel. Det är således inget krav eller måste att ha ett skötbord i sitt hem och till sin bebis, men det finns otroligt många fördelar som man inte bör skuffa åt sidan på en gång.

Ett skötbord kan dessutom användas väldigt länge och under hela tiden som barnet bör blöja. Blir barnet för långt för bordet kan det dock vara smidigare att göra det någon annanstans, men då är barnet troligtvis också så pass stort att det snart är dags att bli blöjfri. Välj ett skötbord av hög kvalitet och i bra material så håller det om och om igen!

Recent Posts