Babygym bäst i test – Kul och spännande för ditt barn


Vi testar babygym

Oavsett om man är gravid för första gången eller om man ”bara” väntar tillökning i familjen så är det en hel del saker som man måste tänka på. Det är mycket som ska köpas in, samtidigt som man planerar inför det första BVC besöket, googlar diverse frågor eller till och med börjar titta på eventuella förskolor redan nu. Ibland går man livet i förväg, vilket kan göra vardagen stressfull och onödigt komplicerad. Det finns många saker som man gott och väl kan vänta med till dess att barnet är större. Något som man däremot kan fundera på redan under graviditeten är om man vill använda sig av ett babygym eller inte.

Babygym och ålder – När börja med babygym

Ett babygym kan se ut på många olika sätt, men målet är alltid detsamma – att stimulera sitt barn redan från en mycket liten ålder. Ett babygym kan då vara det tveklöst bästa verktyget som du kan använda dig av för att låta ditt barn träna upp sina sinnen. Med ett babygym kan barnet t.ex. träna på allt från koordination och rörelseförmåga, samtidigt som bebisen får möjlighet att upptäcka nya färger, former och texturer.

På marknaden finns det många olika alternativ att välja mellan och det är inte ovanligt att babygymmet kommer med en skön matta som barnet kan ligga på. För att förhindra att bebisen rullar eller ålar sig iväg är det inte ovanligt med en säkerhetskant, just för att förhindra detta.

Rekommenderad ålder babygym

När börja med babygym då? Detta är som med mycket annat när det kommer till barn, individuellt, men rekommenderad ålder för babygym sägs vara vid 2 månader ålder. Du kan även börja mellan 1 och 2 månader. Har babygymet väldigt många leksaker hängandes kanske det kan vara idé att plocka bort några så att det inte blir för rörigt och många intryck för din bebis.

Tänk också på att det ska vara ett skönt underlag till ditt babygym. Du kan alltid lägga några mjuka handdukar eller liknande under om du är osäker på underlaget.

Artikelsummering

Skip Hop Babygym Treetop FriendsTestvinnareSkip Hop Babygym Treetop Friends
Fisher Price Perfect Sense Deluxe BabygymPremiumFisher Price Perfect Sense Deluxe Babygym
Stoy Babygym KaninUppstickareStoy Babygym Kanin

Test av babygym – bästa babygym 2023

Skip Hop Babygym Treetop Friends

Testvinnare: Skip Hop Babygym Treetop Friends

  • Lekfullt
  • Prisvärt

Jag kan utan tvekan säga att Skip Hop Babygym Treetop Friends är ett av de bästa babygym som jag sett på marknaden. Det här superfina babygymmet ger din bebis all stimulans som du kan tänka dig och lämnar även möjlighet för barnet att få utforska på egna villkor. Den svenska formgivaren Sandra Isaksson ligger bakom de söta små skogsdjuren som ger babygymmet hela sin karaktär.Det som gör det här gymmet så otroligt bra är alla de saker som man får med. Förutom en skön och vadderad matta så tillkommer även en kudde i samma härliga tyg. Du får även med en spegel, fem olika typer av leksaker som du kan fästa på bågarna och byta ut allt eftersom barnet går framåt i sin utveckling. Även själva mattan i sig är försedd med olika aktiviteter, t.ex. en pipande liten blomma och en söt liten spegel som barnet kan kika i. Det här babygymmet kan användas redan från att ditt barn är nyfött och dessutom kan det maskintvättas.


Fisher Price Perfect Sense Deluxe Babygym

Premium: Fisher Price Perfect Sense Deluxe Babygym

  • Stilrent och smidigt att fälla ihop
  • Fritt från farliga kemikalier

Detta superlyxiga babygym med en tjock och mjuk matta med motiv av en lama bland bergstoppar är gjort av flera olika material för att erbjuda barnet många känslor och texturer att upptäcka. I de löstagbara högkontrastsbågarna finns det plats för alla de medföljande aktivitetsleksakerna som kan flyttas runt. Dessa är en lysande utter med ljud, ett väldoftande moln, en babyspegel (mjuk och okrossbar), bitleksak i form av ett löv, ett mysigt sengångar-gosedjur och en prasselbok med milstolpar för barnets utveckling. Tillsammans med gymmet får du även en matchande kudde som är speciellt anpassad för att små barn skall kunna ligga över den med kudden under magen. Men hur du än använder den så är den både snygg och skön.


Stoy Babygym Kanin

Uppstickare: Stoy Babygym Kanin

  • Härligt mjuk
  • Pedagogiska leksaker

Vill du ha ett babygym som också kommer att vara en av de snyggaste inredningsdetaljerna i ditt hem? Häftigt! Då ska du utan tvekan kolla in det här gulliga och sockersöta babygymmet från Stoy. Stoy är en svensk leksakstillverkare som har satsat väldigt mycket på hög kvalitet. Den höga kvaliteten kombineras på ett snyggt sätt med svensk design, vilket gör deras produkter älskade över hela landet. I det här babygymmet får din bebis möjlighet att följa med på ett litet äventyr tillsammans med mjuka, vita kaniner. Babygymmet består av en mjuk matta med trygga, vadderade kanter och har även en båge med små hängande leksaker. För att din bebis ska få så mycket stimulans som möjligt så finns det även skallror och andra roligheter att pilla och känna på. Gymmet är även väldigt enkelt att sätta ihop och är CE-märkt för allas trygghet.


Behöver alla barn ett babygym?

Redan från en mycket liten ålder så är barns behov av stimulans väldigt stort. Som trött och sliten förälder är det inte alltid man har möjlighet, tid eller fantasi nog att komma på intressanta saker och tidsfördriv. Med hjälp av ett babygym kan din bebis få all den stimulans som den behöver, samtidigt som du har möjlighet att slå dig ner i soffan en stund eller ta hand om den där tvättkorgen som har stått lite för länge.

Babygym eller baby gym

Ett babygym är ofast både roligt och stimulerande för ditt barn men det kan även fylla en funktion i form av ett baby gym, det vill säga, gym för bebis. Det är ett bra sätt att träna på motorik samt koordination för din bebis. Med andra ord så syfta babygym och baby gym på samma sak.

Ett vanligt och mycket felaktigt missförstånd är att babygym bara är till för lata föräldrar som vill ha någonstans att lägga ner sitt barn. Så är verkligen inte fallet. Många använder sig av babygym för att de är roliga, intressanta och mycket säkra sätt för barnen att själva få utveckla sina muskler och sina sinnen på egen hand. Många babygym är försedda med olika leksaker som dinglar ovanför barnet.

Barnet kan då träna på att använda armarna och sträcka sig efter leksakerna för att få tag på dessa. Det tränar upp barnets rörelseförmåga. Ett annat stort plus som babygym har är att de ger möjlighet för bebisen att väldigt tidigt börja träna på att använda musklerna i nacken. Lägg bebisen på mage på den mjuka, sköna och behagliga mattan och se när den nyfiket försöker träna nacken genom att titta omkring sig.

Behöver jag ett babygym?

Med det sagt så ska vi naturligtvis också besvara frågan. Nej, alla barn behöver inte ett babygym och det finns ingen lag eller regler som säger att man måste ha ett. Ett babygym är dock väldigt smart för både barn och föräldrar och kan vara en investering som känns guld värd!

Att tänka på innan köp

Innan du väljer ett babygym som du beställer hem eller köper i affären finns det en del saker att tänka på. Vi rekommenderar att du tittar på vad det är du egentligen får med. Ibland kan en bild på framsidan vara missvisande. Utöver innehållet bör du även säkerställa att du väljer ett babygym som är godkänt och inte innehåller några farliga kemikalier. Säkerhet är viktigt!

När det gäller säkerhet ska du även kika på bågarna som babygymmet har (om det nu finns några sådana). Det bästa är om de är mjukt vadderade, men även ordentliga i trä kan vara lämpligt då de är mycket stadigare. Se även till att den matta som du får med är mjuk och behaglig att ligga på. Den får mer än gärna vara tunt vadderad så att inte bebisen blir kall eller får ont av att ligga mot det hårda golvet.

Budget och skötsel

Det finns två saker till som vi tycker att du ska fokusera på och det är hur mycket babygymmet får kosta, samt hur enkelt det är att sköta. Kom ihåg att bebisar bajsar, kissar, kräks och dreglar väldigt mycket, så för hygienens skull är det bästa att välja ett babygym med avtagbara leksaker och en matta som går att tvätta i tvättmaskinen. Det finns många olika alternativ att välja mellan och de allra flesta håller en riktigt bra prisklass. Om du har satt en budget så tycker vi naturligtvis att du ska försöka att hålla dig till den så mycket som möjligt.

Att vara förälder och ta hand om en bebis är inte enkelt och det är större kostnader än vad många har räknat med. Lägg därför inte allt för mycket pengar (om du inte vill och kan) på ett babygym som bebisen snart kommer att växa ifrån ändå. De billigaste alternativen som du kan hitta ligger runt några få hundralappar, men om du vill ha ett stort eller mer ordentligt babygym kan du behöva vara beredd på att betala över 1000 kronor.

Slutsummering

Ett babygym är inte bara kul och utvecklande för din bebis utan ger även mycket nöje för dig som förälder när du ser att ditt barn trivs och utvecklas. Jag hopppas vårt test ska vara till hjälp när du letar fram ditt nästa babygym.

Recent Posts