Trehjuling för barn – bäst i test 2023


Stort test av tredjulingar

Det är nog inte många barn som inte har cyklat runt på en trehjulig cykel för barn någon gång, en så kallad trehjuling. Det är nämligen en riktig klassiker och det kanske allra första man tänker på är de små röda trehjulingarna med vita handtag, vit sadel och en liten pakethållare bak.

Att cykla på en trehjulig cykel är både roligt och givande. Barnet lär sig att hålla balansen i viss mån men det blir också möjligt att lära barnet ett visst mått av trafikregler.

Trehjuling och ålder – När är det lämpligt att börja med trehjuling?

Den trehjuliga cykeln är nog förmodligen ditt barns första kontakt med en cykel av något slag. Mest troligen har ni tidigare hunnit prova på sparkbilar och liknande men detta blir ett nytt inslag i livet. En trehjuling kräver lite mer av ditt barn till skillnad från en sparkbil eller liknande. En lämplig ålder att börja med trehjuling är mellan 1,5år och 3år enligt NTF och ”trafiken i skolan”.

Viktigt är att cykeln är stabil och stadig samt att ditt barn når ner med till pedalerna med fötterna och fram till styret med armarna. Allt för att det ska bli en så rolig upplevelse som möjligt för hela familjen.

Trehjulig cykel och motorik

Trehjulingen gör också att barnet vill utforska mer och motoriken blir bättre. Dessutom lär sig ditt barn att hantera en cykel och det blir inte lika stor omställning när det är dags för en cykel med två hjul.

En trehjulig cykel för barn är som sagt oftast första steget i cykelkarriären, därefter kan springcykeln användas från ca 3 års ålder till och med att barnet fyller 5-6år, vilket är den ålder som barnläkare och forskare hävdar att barnet är moget för en tvåhjulig cykel.

Cykla säkert

Att cykla kräver mycket mer än att bara hålla balansen. Man måste kunna starta, svänga och stanna säkert men även koncentrera sig, hålla uppsikt och förutse faror. Det är oftast mer än vad ett litet barn klarar av. De första försöken bör förstås alltid ske under uppsikt av dig och i en lugn och avgränsad miljö utan trafik. Använd alltid hjälm!

Uppmuntra ditt barn

När ditt barn har lärt sig cykla är det en rolig och viktig milstolpe som ska uppmuntras av dig som förälder.

Läs också: Testar – Bästa bälteskudde 2023

Vi har här testat några olika trehjulingar som vi tror passar de flesta barn i de flesta hemmen. Några med mer hjälpmedel i form av styrpinne och andra tillverkade i trä.

Artikelsummering

Winther klassisk trehjulingTestvinnareWinther klassisk trehjuling
Stoys – Trehjuling LjusblåBra valStoys – Trehjuling Ljusblå
Nordic Hoj BamseUppstickareNordic Hoj Bamse
Sebra scooter grå trehjuling träPremiumSebra scooter grå trehjuling trä

Test av trehjulingar för barn 2023

Winther klassisk trehjuling

Testvinnare: Winther klassisk trehjuling

 • Rejäl cykel som håller länge
 • Punkteringsfria däck
 • Stilren och klassisk design

Det här är en modern variant av den mest klassiska trehjulingen och det är också den som är vinnare i vårt test. Den har en klassisk och stilren design som tilltalar de flesta. Den är lackad i fin och klar färg och dessutom är den rejält stryktålig, vilket kan behövas när ett mindre barn ska cykla. Den tål väder och vind och tack vare den stabila konstruktionen samt ramen i stål behöver man inte oroa sig för att den ska gå sönder i första taget. Däcken är tillverkade i TRP-gummi och är punkteringsfria. Det gör att barnet kan cykla på de flesta underlag. Det går också att cykla inomhus eftersom däcken inte lämnar några märken på golvet. Cykeln har också ett stort flak bak som kan tippas. Även det är tillverkat i stål och tål en del belastning. Nackdelen är att cykeln inte har någon föräldrastång att hålla i men det uppvägs av den säkerhet cykeln erbjuder. Tack vare att cykeln är så pass hållbar kan man också enkelt ge den vidare till syskon eller kanske sälja den när barnet går över till en större cykel.


Stoys – Trehjuling Ljusblå

Bra val: Stoys – Trehjuling Ljusblå

 • Svensktillverkad
 • Föräldrastång
 • Bra med ryggstöd i sitsen

Stoys ljusblåa trehjuling är svensktillverkad och den har både ringklocka och föräldrastång att hålla i. Handtaget går också att ta av för att cykeln enkelt ska gå att transportera i bilen, eller om barnet vill cykla fritt. Cykeln levereras omonterad men den är lätt att sätta ihop så att barnet snabbt kan komma igång. Användaren får maximalt väga 25 kilo och cykeln har en korg på styret där barnet kan lägga saker. Den passar barn från 18 månader och barnet sitter säkert på sitsen som har ett lite högre ryggstöd vilket gör det svårare att ramla bakåt. Även den här trehjulingen har tystgående hjul vilket gör att barnet kan cykla inomhus utan att grannarna störs.


Nordic Hoj Bamse

Uppstickare: Nordic Hoj Bamse

 • Kul motiv
 • Rullar tyst
 • Kan användas inomhus

Den här trehjulingen har ett mysigt Bamse-motiv. För de flesta föräldrar kommer cykelns motiv att ta fram en härlig nostalgikänsla och även barnet kommer att gilla bilderna. Cykeln har en stång monterad som föräldern kan hålla i för att ge bart eller bromsa när det går för fort. Det finns också ett litet flak för att barnet ska kunna ta med sig saker. Hjulen är tillverkade av EVA-plast vilket gör att cykeln rullar mycket tyst. Den kan med andra ord också användas inomhus.


Sebra scooter grå trehjuling trä

Premium: Sebra scooter grå trehjuling trä

 • Modern och tidlös design
 • Kan användas inomhus
 • Gjord i trä

Trehjuling i trä. Den här cykeln kommer från företaget Sebra som tenderar att kombinera flera olika material. Här blandas modern design med klassiskt hantverk i trä. Cykeln är konstruerad för att användas inomhus och har en stilren och neutral design som gör att barnet på egen hand kan välja vad cykeln ska användas som för dagen. Hjulen har en gummerad kant som gör att de blir tystgående och inte lämnar repor eller andra märken i golvet. Nackdelen är dock trehjulingens sits som är helt platt och lätt att råka glida av.


Slutsummering

En trehjuling kommer inte bara vara kul och utvecklande för ditt barn utan även en rolig aktivitet för hela familjen. Jag hoppas vårt test av trehjulingar har varit till hjälp i ditt sökande efter en trehjuling och dessa fördelar för ditt barn.

Recent Posts