Bästa bälteskudde – Vi testar bälteskudde 2023


Bästa bälteskudden test

Allt eftersom barnen växer behöver vi även uppdatera utrustningen i bilen. För barn som sitter framåtvända i bilen kan en sittkudde användas. Efter bältesstolen utgör bälteskudde det sista steget innan barnet är stort nog att sitta direkt på sätet.

När ska man använda bälteskudde?

När du ska resa framåtvänt så rekommenderas det först från 4 års ålder. Bälteskudde bör användas av barn upp till 10-12 år för att kunna hålla upp trepunktsbältet korrekt. Bälteskuddens uppgift är att lyfta barnet högre så att bältet över axeln sitter korrekt och guidar också bältet rätt över höften så att tryck över magen förebyggs vid en kollision.

Bälteskudde och vikt

Att välja rätt utrustning till barnet är viktigt för säkerheten. Vid val av bälteskudde utgår man från barnets vikt snarare än ålder. Bälteskuddar finns för viktklass 15-36 kg och bör användas när barnet har ett nackstöd eftersom bilbältet lätt hamnar fel om barnet somnar annars.

Bälteskudde ålder eller längd

Det är som sagt viktigare att gå på vikt och längd än att stirra sig blind på barnets ålder. Även om en fingervisning kan vara runt 5-7 år. Axelbältet får lättare korrekt position hos barn över 125 cm.

Läs också: Vi listar viktigaste sakerna att tänka på vid resa med barn

En bilkudde som passar innebär att barnet sitter bekvämt, samtidigt som säkerheten blir bättre. Barnet ska sitta lutat mot ryggstödet. Bältet ska vara placerat nära kroppen över axeln och över låren, inte över magen. De flesta bilkuddar behöver inte fästas, även om det finns modeller med ISOFIX.

Bälteskudde och ISOFIX

ISOFIX är fästen i form av krokar som sitter hårt förankrade i bilens kaross och som sen är åtkomliga från sätet i bilen. Dessa har blivit allt vanligare idag och är för det mesta standard bak i moderna bilar och ibland återfinns det även i passagerarsätet fram på vissa modeller.

En bättre förklaring av ISOFIX och hur den standarden ser ut kan du läsa här. Kortfattat så är grundidén är att man använder dem till att spänna fast din bilkudde, bälteskudde, bilbarnkudde eller bilbarnstol i dessa och slipper då bilbältet som fästanordning. Det är smidigt och säkert samt minimerar risken för att spänna fast stolen fel, som man kan göra med bilbältet.

De flesta tillverkare nyttjar inte ISOFIX för sin bälteskudde. Trots att det är så vanligt i bilar idag. Dock återfinns det i vissa produkter och det kan vara rätt smidigt att bilkudden sitter fast, även fast inget barn sitter i den. Detta gör att stolen inte rör på sig när du kör med bilen och utan last på bilkudden.

Säkerheten på bälteskuddarna i testet

Skillnaden mellan olika bälteskuddar handlar främst om detaljer. Alla bälteskuddar är säkerhetsklassade enligt samma certifieringsmodell, ECE.

Se videon nedan hur ISOFIX nyttjas på gracos modell av bilkudde.

Här kan man se hur bälteskudden från Graco monteras på ett säkert sätt i bilen

Artikelsummering

Graco Connext ISOFIX Catch BälteskuddeTestvinnareGraco Connext ISOFIX Catch Bälteskudde
Bubblebum - Uppblåsbar bälteskuddeUppstickareBubblebum – Uppblåsbar bälteskudde
Axkid Bälteskudde MatePrisvärdAxkid Bälteskudde Mate
Safety 1st Manga bälteskuddeBudgetSafety 1st Manga bälteskudde

Bästa bälteskudde 2023

Graco Connext ISOFIX Catch Bälteskudde

Testvinnare: Graco Connext ISOFIX Catch Bälteskudde

  • Sitter kvar med remmar när barnet klättrar ur bilen
  • Bra bältesguide

Graco Connext bälteskudde passar familjen som åker bil ofta. Med hjälp av ISO Catch fästremmar sitter kudden kvar på sätet när barnen klättrar i och ur bilen med hjälp av ISOFIX fästena som finns i de flesta moderna bilar. Denna funktion är särskilt uppskattad när bilkudden används dagligen i samma bil.

Att bilkudden sitter fast ökar även stabiliteten och säkerheten. Lätt vikt gör den enkel att ta med sig till en annan bil och kudden kan då användas med trepunktsbälte utan ISO Catch fästanordning.

Bältesguide vid höfterna placerar trepunktsbältet korrekt och kan även användas som armstöd. Tyget i rött och svart är avtagbart och går att tvätta. Denna stol rekommenderas för barn från 5 års ålder. Lite dyrare än dom andra i testet men väldigt funktionell.


Bubblebum - Uppblåsbar bälteskudde

Uppstickare: Bubblebum – Uppblåsbar bälteskudde

  • Praktisk att ta med vid resa
  • Blås upp på 20 sekunder

Detta är en uppblåsbar bilkudde. Den tillverkas av brittiska BubbleBum. Den är särskilt framtagen för familjer som reser och behöver ta med sig sin bälteskudde. Tryck ihop kudden och stoppa i väskan. Blås upp den igen på 20 sekunder på bussen, i taxin, i hyrbilen eller på skolresan.

Bälteskudden är tillverkad av ett stabilt memory foam med ett hållbart yttertyg som liknar det i flytvästar. Säkerheten säkerställs genom smarta bälteshällor på kuddens sidor. Bilens trepunktsbälte placeras korrekt över barnets höfter, vilket ger maximalt skydd vid en kollision. Kudden kommer i svart färg med grå och röda detaljer. Ovärderlig på resan, men i dyraste laget tycker vi.


Axkid Bälteskudde Mate

Prisvärd: Axkid Bälteskudde Mate

  • Bra pris
  • Lätt och smidig

Bälteskudde Mate är en lätt och smidig kudde att ta med på resan. Bilens trepunktsbälte placeras korrekt med hjälp av bältesguide vid höfterna. En integrerad bältesrem säkerställer höjden för axelbältet.

Bälteskudden kan placeras med trepunktsbälte på samtliga platser i bilen där airbag inte installerats. Klädseln i svart är avtagbar och kan tvättas och till ett bra pris.


Safety 1st Manga bälteskudde

Budget: Safety 1st Manga bälteskudde

  • Mjuk och bekväm sits
  • Tvättbart överdrag
  • Väldigt smidigt format

Safety 1st grundades år 1984 av Michael Lerner och blev snabbt kända för sin ikoniska BABY ON BOARD-skylt som sitter på miljontals bilar världen över. Strax efteråt lanserade företaget den första riktiga kollektionen av säkerhetsprodukter i hemmet och etablerade sig som ett ledande företag inom barnsäkerhet.

Manga bälteskudde är en väldigt smidig kudde att ha för de korta turerna där bältesstolen inte kan vara med. Enkel att använda och förvara. Fullt vadderad sits för bra komfort. Överdraget av tyg går att ta av och tvätta vid behov. Tyget kommer i färgerna svart, blå och röd.


Recent Posts