Vad ska bebis sova i för kläder – vi listar tipsen


Vad ska bebis sova i för kläder

När det är kallt utanför våra fönster vet de allra flesta föräldrar att bebisen behöver sova varmt och skönt, men hur ska bebis sova när det är stekhett och 20 grader även mitt på natten? Även som vuxen kan man tycka att det är svårt att veta vad man ska sova med under sommaren och speciellt när det är sådär extra klibbigt och svettigt. Bebisar har mycket svårare att reglera sin kroppstemperatur och svettas inte på samma sätt som vuxna och större barn. Det betyder att de också har mycket lättare för att snabbt bli överhettade, något som naturligtvis inte är bra. Så nu ska vi reda ut vad din bebis ska sova i för kläder

Varma sommarnätter

Ordet sommar kan ha två helt olika betydelser, åtminstone om man tittar på ett land som Sverige. Här kan sommar vara 18-19 grader, regn och rusk, men också 27 grader och stekande het sol a la Mallorca. Det går alltså inte att säga att bebisar ska sova med en viss typ av kläder under hela sommaren, utan som förälder är det viktigt att man tittar på vädret för att på så sätt kunna avgöra vad som är bäst.

När dagarna bara ligger på en temperatur runt 19 grader så är nätterna desto kallare. Att ha runt 10 grader på kvällen och natten är då inget ovanligt. Under sommardagarna med svalare nätter kan du därför använda dig av en tunn bomullspyjamas till din bebis. Komplettera gärna med en mjuk filt, också den i bomull eftersom detta material andas bäst. Men skippa tjocka duntäcken eller för varma och täta filtar.

Är det dock riktigt hett ute kan till och med dessa tunna plagg vara mer än tillräckligt för att ditt barn ska bli för varmt, bli ledsen och i värsta fall även överhettat. Vad ska bebis sova i för kläder då? Vissa väljer att låta barnet sova i enbart blöja och med en tunn filt i bomull ovanpå. Medan andra satsar på att enbart ha en tunn bomullspyjamas. Precis som för äldre barn och vuxna så får barnet även en hel del värme underifrån, där kropp och madrass möts. Denna värme (tillsammans med en tunn filt eller tunn pyjamas) är oftast tillräckligt för att barnet ska hållas varmt, men ändå svalt under hela natten.

Låt sängen vara luftig

Det är inte bara ditt barn som ska ha svala och sköna sovkläder på sig under sommaren. Du behöver även se till att sängen eller babynestet i sig inte är bäddat alldeles för varmt. Visst kan det se extra hemtrevligt och omstoppande ut att bädda med fluffiga täcken, massor med söta gosedjur och annat som skapar den där babysängen som bara finns i inredningsmagasin. Men här bör du se upp! Om sängen har alldeles för mycket saker i sig eller helt enkelt är bäddad för varm så finns det risk för att barnet blir överhettat under natten ändå.

Under sommaren kan du satsa på så ”luftig” säng som möjligt, samtidigt som du gör den trygg och skön för din bebis. Välj tunna filtar istället för tjocka täcken och ett gosedjur istället för sju. Se till att barnet har en tunn, platt kudde i bomull och skippa allt överflöd. Vissa väljer att använda sig av ett babynest för att skapa trygghetskänsla hos det lilla barnet. Babynest är väldigt smidiga att använda, men bör absolut inte bäddas med mer än en bomullsfilt under sommarens varmaste dagar.

Så vet du om bebisen är för varm

Är du osäker på om din bebis är överhettad? Känn barnet i nacken och på bröstkorgen. Om barnet är svettigt eller alldeles för varmt bör du ändra något, t.ex. ta av täcket och använda en tunn filt eller ta bort täcke helt om pyjamas räcker.

Recent Posts