Det finns få saker som är lika nödvändiga och vanliga som att gå på toaletten så nu ska vi testa toalettsits för barn. Alla människor och levande ting behöver uträtta sina behov, oavsett hur gammal man är, vilket kön man har eller vart man kommer ifrån.
På något sätt är det dock inte lika obehagligt när barn går på toaletten som när vuxna gör det, åtminstone inte om man måste ta hand om ”utsläppet” efteråt. En bebisblöja kan de allra flesta klara av, men få skulle nog känna sig speciellt bra till mods med att hjälpa en vuxen på samma sätt.
Att gå på toaletten är således något alla människor gör, varje dag. Till och med de rikaste eller mest kända människorna i världen går på toaletten. När man är väldigt liten är det blöjor som man använder sig av (och som föräldrarna så snällt får byta 1000 gånger om dagen). Ju äldre vi blir desto mindre behov kommer vi dock ha av den och vi kommer hitta andra sätt att gå på toaletten, t.ex. genom potta eller genom att använda sig av en toasits.
Det är inte alla barn som använder sig av pottan överhuvudtaget. Vissa går direkt från blöja till toasits och därför kan valet av sits vara väldigt viktig. Här kan ni läsa om min ”bäst i test” när det kommer till toalettsitsar för barn!
Vilka barn behöver en toasits?
En toasits kan komma väldigt bra till hands för alla barn och föräldrar som vill lägga blöjan på hyllan. Många börjar i samband med att barnet har lärt sig att gå, medan andra väntar lite längre. Att börja potträna är dock något man kan börja med rätt tidigt och detsamma gäller för toasitsen. Var dock noga med att inte stressa ditt lilla barn i onödan. Majoriteten av alla kommer att vara blöjfria tids nog och det ska vara roligt att gå på toa, inte ledsamt.
En toasits för barn är egentligen precis vad det faktiskt låter som. Enkelt förklarat kan man säga att det är som vilken annan toasits som helst, men i mindre format och som kan placeras ovanpå den vanliga toalettsitsen. Tack vare den mindre storleken förhindrar detta barnet från att behöva hålla i kanterna på toaletten för att inte falla i (ja, det händer).
Läs också: Vi testar elbil för barn – Bästa elbilen
Det finns ingen regel som säger att en toalettring för barn måste användas direkt efter blöja. Om man vill kan man mycket väl kombinera både blöja, potta och toasits samtidigt. Jag rekommenderar dock själv att man försöker att fokusera på en sak i taget. Om barnet inte vill använda sitsen ännu så testa pottan och ta fram sitsen när barnet har blivit lite äldre istället.
Bäst i test – Toalettsits för barn
Att testa toalettsitsar är faktiskt betydligt roligare än vad det faktiskt låter. Det finns mängder av olika sitsar på marknaden som man kan använda sig av och även om alla strävar mot samma mål, så har de fortfarande olika design, former och funktioner. I den här bäst i test har jag gått igenom ett flertal toasitsar för att därefter välja ut en vinnare i varje prisklass. Här nedan kan du läsa om mina favoriter i premium, mellan och budgetklassen.
Artikelsummering toasits till barn
Testvinnare | Babybjörn toalettring barn | |
Budget | Bumbo Toilet Trainer Toalettring för barn | |
Uppstickare: Thermobaby Kiddyloo Toasits med stege | Thermobaby Kiddyloo Toasits med stege |
Test av toalettsits för barn
Testvinnare: Babybjörn toalettring barn
- Gummilist under som håller sitsen på plats
- Toalettsitsen är tillverkad i helt återvinningsbart material
- Lätt att rengöra
BabyBjörn är helt klart ett av mina favoritmärken när det kommer till tillbehör för bebisar och barn och den här sitsen kammade hem förstaplatsen i premiumkategorin. Tillverkaren erbjuder mängder med olika produkter och det inkluderar naturligtvis även en toalettsits. Den här toasitsen från BabyBjörn passar alla och även om den är lite dyrare än många andra alternativ så är det helt klart en sits värd att investera i. Den snygga designen gör att man med fördel kan ha den framme i badrummet, även när gäster kommer på besök, men utöver det så är den också väldigt praktiskt och besitter bra egenskaper som en toasits ska ha. Det jag absolut gillar bäst med toasitsen är att den är så pass stadig och ergonomiskt. Jag skulle dock säga att jag tycker sitsen lämpar sig bäst för barn 2 år och uppåt. Du kan justera toasitsen så att den passar efter just er toalett. Detta behöver du dock enbart göra vid första tillfället.
Budget: Bumbo Toilet Trainer Toalettring för barn
- Mjuk att sitta på
- Passar alla standardtoaletter
- Inga farliga plaster
Bumbo toasits är gjord av mjuk skumplast (polyuretan) och är därmed mjuk och skön att sitta på, samt enkel att rengöra. Placeras ovanpå den befintliga ringen. Ny modell sedan hösten 2018 som passar de svenska standardtoaletterna. Längd 33 cm/bredd 29,5 cm. Rekommenderas från ca 2 år.
Uppstickare: Thermobaby Kiddyloo Toasits med stege: Thermobaby Kiddyloo Toasits med stege
- Bra för toalettträning
- Stege för att ta sig upp
- Stabil med halkskydd
Thermobaby Kiddyloo är en idealisk produkt för toalett träning, lämplig från ca 18 mån. Den gör att barnet kan använda toaletterna hemma tidigare med hjälp av stegen. Kiddyloos ben kan höjdregleras för att anpassas perfekt till toalettens höjd. Varje ben är försett med två halkskydd för bästa säkerhet. Toaringen kan användas utan stege, passar de flesta toaletter. Kiddyloo tar liten plats och kan lätt vikas ihop och ställas undan.
Vad ska man tänka på när man väljer en toalettsits till barn?
Det finns flera saker som kan vara bra att fundera över innan du skaffar dig en toasits till ditt barn. För det första är det viktigt att säkerställa att sitsen är säker. Med det menar jag att du ska se till att den sitter säkert på toaletten, men även att den är tillverkad i ett material som är fritt från gifter och andra farliga kemikalier. Du bör således se till att du alltid väljer en toasits från en tillverkare som bara använder sig av plast som är fritt från BPA; ftalater och PVC.
Förutom säkerhet och kemikalier så ska det vara viktigt att sitsen är ergonomisk och att barnet kan sitta på den länge utan att få ont eller känna obehag. Välj en sits med mjuka kanter och kom ihåg att den ska vara enkel för barnet att hantera själv. Det betyder att den ska vara lätt att sätta på och ta av, men även smidig att hänga upp efter sig.