Vi testar elbil för barn – Bästa elbilen 2023


elbil barn bäst i test

Elbil för barn är ett fenomen som blivit mycket populärt under de senaste åren. Det är helt enkelt en liten miniatyrvariant av en riktig bil. Barnet kan sitta i den och köra, och för det mesta finns det också möjlighet för föräldern att styra bilen genom en fjärrkontroll. Bilarna är batteridrivna och laddas med el. De har vanligen en toppfart på ungefär 5 kilometer i timmen, alltså normal gångtakt för en vuxen person. Elbilarna har en hel del olika finesser och utseenden och här har jag testat några av dem.

Artikelsummering

Volvo XC90 Kinetic, SvartTestvinnareVolvo XC90 Kinetic, Svart
Mercedes AMG GLA45PremiumMercedes AMG GT-S
Volvo C70, VitBudgetVolvo C70, Vit

Test av elbilar

Volvo XC90 Kinetic, Svart

Testvinnare: Volvo XC90 Kinetic, Svart

  • MP3-anslutning med högtalare
  • Plats för 2 barn
  • Tål mycket last – 35 kilo

Det här är en lite tuffare elbil för barn. Den har en något högre markfrigång och tack vare MP3-anslutning kan barnet lyssna på sin favoritmusik när det kör. Jag tycker att bilen ser bra ut. Den är stabil och både dörrar samt motorhuv går att öppna. Två barn får plats i bilen och körtiden är hela 45 minuter, vilket är en stor fördel. Bilen tål också 35 kilo last och även om körning sker på en gräsmatta kan bilen ta sig fram på ett tillfredsställande sätt. Det här är en bil som har en hel del realistiska detaljer. Den har två växlar och kommer upp i en hastighet av fem kilometer i timmen. Det tycker jag gör att den fungerar bäst för lite större barn, alternativt att föräldern kör via fjärrkontrollen om mindre barn använder bilen.


Mercedes AMG GLA45

Premium: Mercedes AMG GT-S

  • Går att styras med fjärrkontroll
  • Luftfyllda gummidäck
  • Fungerande lampor

Det här är en elbil för barn som har ett lite mer lyxigt utseende. Det finns plats för ett barn i bilen, och sätet har ett fungerande bälte. Dörrarna är öppningsbara och jag tycker att den ger ett trevligt intryck. Maxhastigheten kan ställas in på mellan 3-5 kilometer i timmen och det går att styra bilen via fjärrkontroll, vilket är en fördel då både större och mindre barn kan köra den. Maxvikten är satt till 25 kilo men bilen tar sig lätt fram trots maximal last. Den har dessutom luftfyllda gummidäck, vilket ger en mjuk och skön körning både inomhus och utomhus. Det jag gillar med den här bilen är att den har fungerande ljus i olika ljuslägen. Den är också mycket realistisk med en hel del detaljer.


Volvo C70, Vit

Budget: Volvo S90, Vit

  • Passar mindre barn
  • Har säkerhetsbälte
  • Lättstyrd

Den här bilen har en något lägre maxhastighet på tre kilometer i timmen och det gör att den passar bra också för lite mindre barn. Den har dock en relativt lång laddningstid på 600 minuter och det ger ungefär 60 minuters körning. Det jag inte riktigt gillar är att den här bilen inte kan styras via en fjärrkontroll. Om man befinner sig där andra personer rör sig kan det vara omöjligt för föräldern att hinna fram till bilen innan den riskerar att köra på en annan person eller liknande. Det här är dock en av få elbilar som har utrustats med säkerhetsbälte, vilket är ett stort plus. Den har också en tuta och fungerande belysning både bak och fram. Den här bilen har bara en växel och den är lätt att styra. Det finns plats för ett barn och det kan bli lite trångt om barnet är större. Det saknas också öppningsbara dörrar, vilket kan vara en nackdel.


Att tänka på med elbil för barn

Elbilar för barn bör användas med försiktighet. De kan trots allt komma upp i en, för ett mindre barn, hög hastighet. Det finns också en risk att bilen välter om den körs ned för en kant, om den svänger för snävt eller om man kör på ett ojämnt underlag.

Bilarna väger oftast över tio kilo och det är tungt för ett litet barn som kanske får bilen på sig. Man bör som förälder också tänka på var man låter barnet köra med bilen. Jag ser till att vara på en plats där det inte är allt för mycket andra människor och det ska inte heller förekomma trafik där. En skolgård, fotbollsplan eller liknande är perfekt att hålla till på. En annan sak man bör tänka på är att elbilen också kan ha svårt att ta sig fram på blött gräs och i uppförsbackar. Däcken har sällan speciellt bra mönster och motorerna är inte så starka.

Skötselråd till elbil för barn

En elbil för barn behöver ofta inte skötas på något speciellt sätt. Det är dock viktigt att se till att batterierna är laddade och att eventuella luftfyllda däck är pumpade. Däcken kan lätt fyllas med en vanlig cykelpump eller med en kompressor. Det kan också vara bra att tvätta av bilen någon gång ibland. Vissa elbilar tål vatten, andra gör det inte. Om elbilen tål vatten och barnet vill göra den riktigt fin skadar det inte att ge barnet en tvättsvamp och lägga lite tvål i vattnet så kan barnet tvätta bilen precis som på riktigt.

Åldersgränser på elbil för barn

När det gäller elbilar för barn krävs det inte några körkort för dem. De ska dock inte köras på större, allmänna vägar. Ofta finns det inte några direkta åldersgränser för bilarna men tillverkarna rekommenderar i de allra flesta fall att barnet är över 24 månader gammalt. Det är en bra åldersgräns skulle jag säga. Om bilen inte går att styra med fjärrkontroll tycker jag dock att barnet bör vara ännu lite äldre för att köra den.

Att tänka på när man köper elbil till sitt barn

När jag ska köpa en elbil för barn funderar jag alltid över vilken bilmodell som passar. Ska det vara något jeep-liknande, en sportbil eller något helt annat. Det är också klokt att fundera över om det bara ska finnas plats till ett barn i bilen eller om det ska få plats två. En annan sak jag prioriterar är bilar som har säkerhetsbälten.

När man ska köpa en elbil för barn bör man också fundera över hur snabbt bilen ska gå och om den ska gå att styra med en fjärrkontroll även när föräldern är en bit bort. Det är ofta en stor fördel och det ger en hel del extra trygghet. Man bör också fundera över bilens maxvikt. Det är inte roligt att köpa en elbil som barnet bara kan använda ett kort tag innan det vuxit ur den.

Måste man ha en elbil för barn?

Man måste inte köpa en elbil till sitt barn men det gör i regel uppväxten lite roligare. Barnet kan ta elbilen på promenaden eller köra i trädgården. Barnet lär sig dessutom att visa hänsyn och att kontrollera något lite större. Elbilar för barn passar både flickor och pojkar och det är ofta en leksak som kan användas under flera år. jag tycker att elbilar är en rolig variant av leksak som föräldern också kan ha lite roligt med tack vare att de flesta varianter styrs via fjärrkontroll.

Recent Posts