Sovpåse – Vi testar om det är bra eller dåligt för din baby


Sovpåse baby

En vanliga fundering föräldrar till små barn har är om deras barn är varm respektive sval nog. Här kan en sovpåse vara till hjälp. Det gäller både för dagsvila och utomhusvila men framför allt på natten när barnet sover i sin spjälsäng. Alla har vi olika varmt hemma och det är faktiskt lite klurigt att veta om ens barn är för varmt eller kallt.

Därför är det svårt att veta om det räcker med en pyjamas, eller behöver man ett täcke också? En annan aspekt som kommer in i bilden när man pratar täcke för barn är dess möjlighet att täcka barnets ansikte. Då detta kan utgöra en kvävningsrisk när barnet sover och täcket rör sig. Barn har tillexempel redan från födseln en reflex att lyfta upp armarna rakt upp.

Detta är något vi alla är oroliga för skulle jag vilja påstå. Men det är just här en sovpåse för bebis kommer in i bilden som ett hjälpmedel den första tiden.

Sömnbehov barn

Till att börja med måste vi gå igenom lite grundläggande sömnbehov för ett barn. Så vi vet vad vi måste ska hänsyn till när vi väljer hur barnet ska sova.

Under de första veckorna sover nyfödda bebisar mer än de är vakna. Ett spädbarns sömnbehov är i genomsnitt mellan 16 och 22 timmar per dygn. När dom sedan är runt 3 månader kortas sömnbehovet till mellan 13 och 15 timmar. För att sedan landa mellan 12 till 14 timmar vid 6 månader till och med 1 års ålder.

En bebis sover vanligtvis mycket bättre och kan sova upp till tre gånger längre utomhus. Här gäller det att bädda omsorgsfullt så att temperaturen blir bra. Så att bebisen varken blir för varm eller för kall.

Hur vet jag om mitt barn är lagom varmt?

Ett tips är att känna med baksidan av handen eller, om du inte kommer åt, med två fingrar i nacken på din bebis där brukar man få en bra indikation på temperaturen på din bebis. Ett knep jag använder väldigt ofta!

Att känna på händer eller fötter är ingen bra idé då dom oftast blir kallast först så att klä ditt barn efter att fötterna är kalla kan resultera i att du kläd ditt barn för mycket.

Nyfödd – Täcke eller inte?

En nyfödd bebis behöver varken täcke eller en sovpåse. För den nyfödda är det absolut bästa och säkraste ett babynest i kombination med en heltäckande och varm pyjamas som inkluderar fötterna. Det täcker alla behov och det finns inget som du som förälder behöver vara orolig över vad gäller föremål som kan täcka barnets ansikte.

Artikelsummering

Ergobaby Sovpåse Bebis På SprångTestvinnareErgobaby Sovpåse Bebis På Språng
BabyBites Åkpåse Baby HajUppstickareBabyBites Åkpåse Baby Haj
Garbo&Friends Sovpåse Imperial CressPremiumGarbo&Friends Sovpåse Imperial Cress

Test av sovpåsar

Ergobaby Sovpåse Bebis På Språng

Testvinnare: Ergobaby Sovpåse Bebis På Språng

  • Tål maskintvätt
  • Enkelt dubbelriktat blixtlås för snabbt och lätt blöjbyte
  • Mjukt material i 100 % bomull som andas

Få en sömlös övergång från sömn till lek med sovpåsen ”On the Move”. Stoppa in fötterna i påsen när det är sovdags och byt till påsens gångfunktion när barnet vill leka eller skutta omkring. Stängningsbara hål för fötterna för att gå från sömn till lek (och tillbaka igen!). Enkelt dubbelriktat blixtlås för snabbt och lätt blöjbyte. Justerbar längd förhindrar fall och gör att påsen växer med ditt barn. Resvänlig slits för säkerhetsbälte för sittvagnar och bilstolar och tilverkad i mjukt material i 100 % bomull som andas. Sovpåsen på språng finns i två storlekar, Medium och Large. Medium passar från 6-18 månader (upp till 72 cm) och Large passar från 18-36 månader (83,5 cm). Sovpåsarna går att justera så du får rätt storlek allt eftersom ditt barn växer.


BabyBites Åkpåse Baby Haj

Uppstickare: BabyBites Åkpåse Baby Haj

  • Extra foder för att passa det svenska klimatet
  • Kan användas som förvaringspåse
  • Barnvagnsanpassad

Mysiga åkpåsar/sovsäckar som är designade och tillverkade i Spanien. Mjukt bomullstyg mot barnet och utåt. Extra foder för att passa det svenska klimatet. Kan användas i stället för filt, eller i barnvagn och är förberedd för att göra hål för sele i ryggen. När barnet har vuxit ur hajen kan den användas som förvaring med hjälp av en byxgalge så att man stoppar ned ex leksaker i gapet. Hajarna är barnvagnsanpassade, finns flera försydda hål. Då alla inte vill använda den i barnvagnen så är de inte förklippta.


Garbo&Friends Sovpåse Imperial Cress

Premium: Garbo&Friends Sovpåse Imperial Cress

  • Tillverkad i mjuk bomull
  • Vackert tygmönster
  • Enkel att komma i och ur

En mysig sovpåse från Garbo&Friends. Denna praktiska sovpåse kan användas istället för filt när det är dags för ditt barn att sova. Sovpåsen har dragkedja och knappar som gör den enkel att komma i och ur. Sovpåsen är tillverkad av mjuk bomull och pryds av ett vackert blommönster. Denna sovpåse finns i en storlek och passar barn i åldern 6–12 månader, beroende på hur stor ditt barn är och hur snabbt hen växer.


När kan man börja med sovpåse till sin baby?

Ett bra tecken på när man kan börja med en sovpåse är när barnet blir lite äldre och börjar rulla och förflytta sig i sängen. Först då kan det vara idé att låta dom prova på att sova i en sovpåse. Det kan kännas tryggt för både dig och barnet så här gäller det att känna in ditt barn och du märker snabbt om den trivs eller inte i påsen. För de allra flesta funkar en sovpåse bra och barnet gillar den.

Bädda spjälsäng – När behöver man spjälsängsskydd?

Hur du ska bädda din spjälsäng beror till stor del på barnets ålder som vi pratat om ovan. Många frågar mig om man behöver ett spjälsängsskydd och framförallt när man använder sig av en sovpåse som bäddar in barnet på ett helt annat sätt.

Jag skulle säga att spjälsängskydd är onödiga tills barnet lär sig att rulla åt sidan. Då behövs det å andra sidan mer än någonsin.

Om du har ett barn som flyttar sig mycket på natten så är den bästa lösningen att ha ett spjälssängsskydd som täcker hela spjälsängen, men det finns även varianter som täcker halva sängen. Något att tänka på är att skyddet innehåller ett stabilt material så att det inte ger efter när barnet börjar dra spjälsängsskyddet.

Slutsummering av vårt test av sovpåse

Jag skulle säga att de flesta som har småbarn och testat en sovpåse är väldigt nöjda med den. Många jag känner har även skaffat flera stycken för att bytas av med när den ena sovpåsen ska tvättas. En annan anledning till att skaffa flera är för att kunna ha en separat för inomhusvila och en för utomhusvila.

Den multifunktionella sovpåsen är definitivt här för att stanna. Den håller barnet varmt samtidigt som den är säker och praktisk.

Läs mer om sömn:
5 finaste sängmobilerna

Recent Posts