Potta bäst i test 2023 – Vilken ska man köpa?


potta bäst i test

Äntligen är det dags att börja potträna, men hur ska man göra för att komma igång? Vilken potta är bäst i test? Att börja sluta använda blöjan är inte den enklaste saken i världen för ett litet barn och inte heller är det så smärtfritt för föräldrar. Alla barn är unika och därför är det svårt att säga att en metod skulle passa för alla. Vissa barn nöjer sig med vilken potta som helst och är eld och lågor över att börja använda den. Andra är mer försiktiga, tycker att det är jobbigt och svårt och kanske behöver de även en push genom att föräldrarna väljer en potta som är lite extra speciell.

Förr eller senare måste dock alla barn sätta igång med potträningen. Blöja är kanske förvisso väldigt bekvämt, men det är också begränsande för barnet. Som förälder kan man börja med att köpa hem en potta och låta den stå framme och synlig, men hur vet man vilken man ska välja? Pottor kommer i alla möjliga designer och med olika funktioner. Även prisklasserna kan variera kraftigt. Här kommer du att få läsa om tre stycken olika pottor som jag har testat och därefter utvärderat.

Så väljer du bästa pottan

Det första steget i potträning är alltså att köpa hem en potta. Det finns mängder av olika typer att välja mellan, men i grunden är de alla till för en och samma sak. Många pottor har idag ett litet ryggstöd som gör att barnet kan sitta mer bekvämt och även längre stunder. Det är inte alltid kisset kommer när man sätter sig för första gången.

Utöver de mest traditionella pottorna hittar du även pottor med unikare inslag. Marknaden erbjuder idag alternativ som spelar musik när barnet har lyckats gå, men det finns också pottor som har lock eller pottor som faktiskt går att spola. Designen är varierande. Vissa är mycket färgglada med olika typer av motiv och andra är mer neutrala.

Ibland kan just roliga motiv göra det mer underhållande och intressant för barnet att använda pottan. Det är dock ingenting som är garanterat och därför bör man inte utgå från att det är ett tillvägagångssätt som kommer att gå hem hos just ditt barn. Vilken typ av potta som man väljer är därför mycket individuellt. Om pottan fyller sin funktion och fungerar för dig och ditt barn finns det ingen anledning att byta till ett dyrare eller mer funktionellt alternativ.

Köpa potta – vilken ska jag välja?

Att hitta rätt potta är inte det lättaste. Här nedan kommer du att få läsa om tre stycken pottor som jag har haft möjlighet att göra ett bäst i test av (naturligtvis inte med mig själv som testperson). Pottorna kommer i olika designer och i olika prisklasser, så att det finns en potta som passar alla.

Artikelsummering

Babybjörn – PottstolTestvinnareBabybjörn – Pottstol
Carlobaby – Potta valPremiumCarlobaby – Potta val
Maltex – Potta ZebraBudgetMaltex – Potta Zebra

Test av potta – Bäst i test

Babybjörn – Pottstol

Testvinnare: Babybjörn – Pottstol

  • Snygg design som passar i de flesta badrum
  • Enkel att rengöra med löstagbar innerpotta
  • Tillverkad i plast fri från BPA

Babybjörn är ett märke som de allra flesta föräldrar känner till och naturligtvis har de även tillverkat en hel del pottor. Babybjörns pottstol är en mycket smidig och bekväm potta som gör det enkelt för barnet att komma igång med träningen. Designen är snygg och modern, samtidigt som de mjuka formerna ger ett behagligt stöd. Det finns dessutom både ryggstöd och armstöd för att göra upplevelsen trevligare. Hos Babybjörn är det säkerhet och enkelhet som står i fokus, något som jag tycker att de fick med riktigt bra i pottstolen. Den har en gummilist under sig som förhindrar att den glider runt och du kan även plocka ur pottans innerdel för att tömma eller rengöra. När barnet blir större kommer den löstagbara innerpottan också att öka självständigheten. Den går lika snabbt att plocka ut som att sätta tillbaka.


Carlobaby – Potta val

Premium: Carlobaby – Potta val

  • Underbar design som gör hela toalettbesöket så mycket roligare
  • Smarta funktioner
  • Bekväm att sitta på

Det här måste vara en av de roligaste pottor som jag har stött på. Designen är i form av en val och när alla ”delar” är stängda så finns det ingen som skulle kunna tro att de faktiskt är en potta som de tittar på. Utseendet är dock inte allt. Pottan har ett flertal olika funktioner som gör den både rolig och enkel att använda sig av på en och samma gång. Som ryggstöd använder sig barnet av valens stjärtfena, vilket gör att den ger bra support för hela ryggen. Huvudet på valen lyfter du enkelt upp när det är dags att använda sig av pottan och kan därefter stängas likt ett lock. Det är inte svårt att använda sig av locket, vilket betyder att ditt barn kommer att kunna utföra det själv. Den här pottan är lite större i storlek än de flesta, men det är dock främst på grund av designen. Pottan mäter 33×28,5×21,5 cm och är tillverkad i grått BPA-fritt material.


Maltex – Potta Zebra

Budget: Maltex – Potta Zebra

  • Fri från BPA
  • Bra mått som passar både mindre och större barn
  • Diskret design som ändå är lekfull

Maltex Potta Zebra är en mycket klassisk potta som har det traditionella utseendet. Färgen är grå, vilket gör att den enkelt smälter in med resten av badrumsinredningen. Pottan har mjuka och behagliga kanter som gör att barnet kan sitta länge utan problem och har även ett litet ryggstöd som gör det smidigare att hålla balansen. På ryggstödet har man även sett till att fästa några riktigt glada zebror som gör det hela lite roligare för barnet. För mig är det mycket viktigt att alla barnprodukter i plast är fria från BPA, vilket den här pottan är. Pottan är tillverkad i polypropen och har en höjd på 22 cm. Det gör att du med enkelhet kan förvara den under eller i tvättstället om du inte vill ha den framme. Tyvärr har den här potten ingen uttagbar innerdel, vilket gör att det blir lite meckigt att tömma och rengöra på ett smidigt sätt.


Introducera pottan på rätt sätt

Vilken som kommer att bli den bästa pottan för dig och ditt barn är svårt att säga. Ibland kan man få testa sig fram med flera olika typer av pottor innan man hittar rätt. Vissa barn väljer dessutom bort pottan helt och börjar att använda sig av toaletten på en gång, då med hjälp av en sittring. Det viktigaste är inte vad för potta eller hur pottan används, utan att du som förälder är med och uppmuntrar hela vägen.

Hur ska man då uppmuntra barnet till att använda pottan och finns det något man kan göra för att öka intresset? Ja, absolut! Det som har fungerat bäst hos mig är att ha pottan framme hela tiden. På så sätt kan barnet själv utforska den, testa att sitta, kanske leka med den eller bara inspektera. Eftersom de flesta barn tycker om att ”hålla sina föräldrar sällskap” när de vuxna går på toaletten så kan det vara bra att ha pottan ståendes just där. När barnet ser att mamma eller pappa går på toaletten kan det vara extra roligt att få göra detsamma samtidigt.

För mig har det alltid varit viktigt att inte pressa barnen till att använda sig av pottan. Även om det kan ta tid i början så kommer det så småningom av sig själv. Det ska inte vara något tvång och det ska heller inte blir någon bestraffning om barnet inte lyckas. Detta kommer bara göra så att barnet drar sig ännu mer för att använda pottan och det blir en motsatt effekt.

Recent Posts