Lära gå stol – bästa lära gå vagnen 2023


Lära gå stol för barn

Jag har haft förmånen att testa och utvärdera tre olika modeller av lära gå stol. En lära gå stol är ett smidigt sätt för små barn att försöka få igång motoriken som krävs när man ska lära sig att gå. Det är en form av stol som sitter på en ställning med hjul och där barnet når ner till golvet och kan på så sätt ta sig framåt. En lära gå stol ska vara stabil då barnet ännu inte har den balans som krävs för att stå på egen hand. Dessutom är en gåstol bra för stimulering av barnet då det är en bricka framtill med olika saker som barnet kan utforska.
Vill föräldrarna ha händerna fria vid hushållssysslor eller varför inte vid en dusch, så kan man också sätta barnet i lära gå stolen så länge man har uppsikt.

En gåstol skiljer sig kraftigt i jämförelse med en så kallad lära gå vagn där det krävs att barnet är mer stabil för att stå upp. En lära gå vagn har bara ett handtag för barnet att hålla sig i för balansen när den ska röra sig framåt medan en gåstol är en stol där barnet är mer skyddat och inte kan ramla.

Artikelsummering

Beemo Happy lära-gå-stolTestvinnareBeemoo Happy lära-gå-stol
Bozz lekstol lyxPremiumBozz lekstol lyx
2me lära-gå-stol RasmusUppstickare2me lära-gå-stol Rasmus

Test av lära gå vagn

Beemo Happy lära-gå-stol

Testvinnare: Beemoo Happy lära-gå-stol

  • Justerbar i tre höjdlägen
  • Säkerhetsklassad
  • Avtagbar klädsel
  • Prisvärd!

Först ut har vi en gåstol från Beemoo. Denna stol har flera bra funktioner som jag uppskattade. Dels är själva ställningen för barnet justerbar i tre olika lägen för att passa barn i olika längd. Brickbordet framför har gedigen stimulans med flera olika funktioner innehållandes både ljud och ljus och även rörelse. Stolen är dessutom säkerhetsklassad och godkänd för trappsäkerhet, något som jag tycker är viktigt. Eftersom det är småbarn som ska använda den så uppskattar jag också att klädsen är avtagbar och tillåts att tvätta, det är stor risk att det blir kladdigt. Hjulen är svängbara vilket underlättar för barnet att ta sig fram i olika riktningar. Denna stol rekommenderas från 6 månaders ålder och upp till en vikt av 12 kilo.


Bozz lekstol lyx

Premium: Moweo Fun lekstol

  • Bra stimuli för små barn
  • Snygg at se på
  • Ljudeffekter

Fun är en rolig lära-gå-stol från Moweo. Gåstolens lekbord är försett med ljus- och musikfunktion som underhåller ditt barn. Avlägsnar man lekbordet kan man använda gåstolen som barnmatstol. Sätet har en mjuk sittdyna och kan justeras i tre höjdlägen. Hjulen kan justeras för tre olika hastigheter. Enkel att vika ihop för transport eller förvaring.

Rekommenderad ålder: Från 6 månader.


2me lära-gå-stol Rasmus

Uppstickare: 2me lära-gå-stol Rasmus

  • Utformad som en bil (går att plocka av)
  • Avtagbar klädsel
  • Modell med ratt

Modell Rasmus från märket 2me. Denna hade lite roligare utformning och utseende i jämförelse med Beemo Happy då den har formen av en bil och har fler färger. Bilen är dessutom avtagbar så att den går att leka med direkt på golvet om man vill det. Det står ingen rekommenderad ålder för denna gåstol mer än att man kan börja använda den tidigare än andra gåstolar, detta tack vare att man kan ändra funktionen så att det blir en gunga. Jag gillade denna lära gå stol mycket just för att den har så många fler funktioner. Att man kan ta av och leka på golvet, att den kan bli en gunga och att panelen är väl utformad för att ge maximal underhållning och stimulans. Här stimuleras barnet med både ljud, ljus och rörelse för att tillfredsställa barnets alla sinnen. Maxvikten för denna är även det 12 kilo, klädseln är avtagbar och den uppfyller krav för trappsäkerhet. Även här är hjulen roterbara för att lätt kunna framföras i olika riktningar av barnet.


Att tänka på med en lära gå stol

När jag använder en gåstol till mitt barn så finns det några saker som jag tittar lite extra på. För det första så är det stolens säkerhet, så klart. Det är viktigt att stolen är testad för trappsäkerhet och är godkänd för det, det är viktigt att stolen också är godkänd enligt EN standard.

Vidare tycker jag att man bör fundera kring varför man vill använda en gåstol till sitt barn. Är syftet att den ska lära sig gå, att få stimulans att jag på ett säkert sätt kan få två händer fria till att göra annat? Om syftet är att barnet ska lära sig att gå med stolen så kanske man inte behöver så mycket stimulans och kan välja en någorlunda neutral modell. Är syftet istället att den ska fungera för underhållning så krävs det mer av panelen som är framför så att inte barnet tröttnar av att sitta i stolen efter bara ett par minuter.

Sist men inte minst är det viktigt att klädseln är avtagbar. Man vill kunna tvätta den då det kan kladdas med allt möjligt och i värsta fall kan det vara en blöja som har läckt.

Måste man ha en lära gå vagn?

Som första gångs förälder kan det vara svårt att avgöra vad man behöver och inte. Det finns så himla mycket olika tillbehör till småbarn och man behöver absolut inte allt.
En gåstol är inget måste, man klarar sig bra utan, barnet kommer att lära sig gå utan en stol. Men det kan som sagt vara skönt som underhållning då barnet inte kan ta sig upp och hur denna stol på egen hand och man får på så sätt möjlighet att gå på toaletten, laga mat eller sköta hushållssysslor.

Säkerhet lära gå stol och vagn

Jag har pratat mycket om att stolen är godkänd för trappsäkerhet. Trappsäkerhet innebär att stolen känner av när ett hjul tappar fäste med golvet (när det skjuter ut över trappan) då låses resterande hjul så att barnet inte kan fortsätta gå framåt. Bor man i hus eller lägenhet med trapp som kanske dessutom saknar grind så tycker jag att detta är en viktig säkerhetsfunktion som minimerar risken för att barnet ska falla ned för trappan i sin gåstol.

Summering

Efter att ha testat tre olika modeller av gåstolar där varje modell har sina fördelar. Likheten mellan dem är i alla fall att de alla har justerbar höjd för att passa barn i olika längder, de har avtagbar klädsel för att enkelt hålla sits och dynor rena samt att de är testade och godkända för trappsäkerhet.

Min favorit som stack ut lite i detta test var helt klart modellen Rasmus från 2me. Detta var den enda stolen som var godkänd för barn under 6 månader i och med dess funktion att göras om till en gunga. Man kunde dessutom ta bort lekpanelen för att använda på golvet. Jag gillade den för att den uppfyllde flera funktioner och det känns hållbart att köpa prylar som inte bara fyller en enda funktion. Det kändes också som att denna modell hade en mest tilltalande utformning för barn, även om de andra stolarna kan räknas som mer stilrena.

Alla tre modeller kändes dock stabila och trygga att sätta mitt barn i vilket så klart är det viktigaste för mig.

Recent Posts