Gör en hälsokontroll under graviditeten – må bra som gravid!


Gör en häslokontroll under graviditeten

Gör en hälsokontroll under graviditeten – Att vänta barn är en spännande och omvälvande tid med många känslor. Förväntning blandas med oro inför framtiden. Dessutom förändras kroppen i ett rasande tempo. När jag var gravid hade jag ofta många frågor som snurrade i huvudet. Är allt som det ska med barnet? Är detta normalt? För att stilla min oro gjorde jag hälsokontroller online under hela min graviditet. Hos Svenskprovtagning.se är det möjligt att göra graviditetshälsokontroller både före och under graviditeten vilket var både smidigt och lugnande. Om du väntar barn och vill få en bättre överblick över din hälsa kan jag varmt rekommendera dessa digitala tester. Här kan du läsa mer om vilka hälsokontroller som passar gravida och hur det går till.

Vad är en digital hälsokontroll för gravida?

Hälsokontroller under graviditeten är oftast förknippade med besök hos barnmorskan. Som komplement till dina besök hos mödrahälsovården (MVC) kan det vara en bra idé att göra ett digitalt hälsotest för att ge dig själv de bästa förhållandena under graviditeten. Dessa tester passar kvinnor som vill bli gravida, som vill kontrollera och bekräfta sin graviditet samt de som vill göra omfattande tester under pågående graviditet. Med dessa digitala test kan du genomföra hälsokontrollen när det passar dig bäst.

Hur går det till?

Jag gjorde flera hälsokontroller hos Svensk Provtagning under min senaste graviditet. Det var mycket smidigt att beställa proverna på deras hemsida och skräddarsy kontrollerna efter mina behov. Varje hälsokontroll består av tre steg.

Steg 1. Beställ hälsokontroll online

Första steget var att välja den hälsokontroll som passade mig bäst. Innan jag blev gravid valde jag Förberedelsetest inför graviditet och därefter Graviditetstest och senare Pågående graviditet. Det finns hälsokontroller för alla steg i graviditeten. Det var otroligt smidigt att beställa hälsokontrollen på nätet. Med mitt personliga Mobilt BankID kunde jag enkelt logga in och välja det test som passade mig. Det fungerar även att beställa med BankID. I samband med beställningen valde jag även det provtagningsställe som jag ville gå till för att lämna prover. Det fanns fler än 120 ställen varav flera med drop-in så det var inga problem att hitta ett i närheten.

Steg 2. Ta prover på det valda provtagningsstället

Nästan direkt efter beställning fick jag en remiss till mitt valda provtagningsställe för att ta ett blodprov. Blodprovet används för att analysera värdena och säkerställa att allt är normalt. En stor fördel är att remissen är giltig i fem månader vilket gjorde att jag kunde gå när det passade mig. Jag slapp med andra ord stressen om att gå en viss tid till en klinik för att lämna prover. Under min graviditet varierade mitt mående stort och vissa dagar ville jag bara stanna hemma. Jag kände att dessa digitala hälsokontroller var genomförbara på mina villkor.

Steg 3. Provsvar online

När mina provsvar var klara fick jag ett mejl och ett sms. Därefter loggade jag in med Mobilt BankID i min digitala journal för att ta del av mina provsvar samt kommentarer från en legitimerad specialistläkare. Jag uppskattade verkligen analysen och kommentaren av läkaren eftersom den gav en tydligare bild av resultatet samt vad jag kan göra för att förbättra dem. Det gav mig en enorm trygghet under tiden jag väntade barn.

Olika digitala hälsokontroller i samband med graviditet

Jag använde mig som sagt av flera olika hälsokontroller från Svensk Provtagning under graviditeten. På deras hemsida kan du läsa mer utförligt om alla tester som finns för dig som planerar att skaffa barn samt du som redan är gravid. Här kan du läsa mer om de olika hälsokontrollerna som jag gjorde.

Förberedelsetest inför graviditet

Innan jag och min partner bestämde oss för att skaffa barn valde vi att göra Förberedelsetest inför graviditet. Det är ett test som är särskilt avsett för kvinnor som planerar att bli gravida och vill se att förutsättningarna är de bästa för den kommande graviditeten. Testet innehöll 15 olika analyser kopplat till fem viktiga hälsoområden. Testet kontrollerade min blodstatus, fertilitet, sköldkörtelrubbning, njurfunktion samt vitaminer och mineraler. Detta gav en mycket bra översiktlig bild inför den kommande graviditeten.

Graviditetstest

Därefter beställde jag ett graviditetstest för att bekräfta graviditeten. Jag valde det stora graviditetstestet, men det fanns även ett litet. Graviditetstest stort är ett test som med stor säkerhet kontrollerar och bekräftar graviditet genom blodprov som mäter nivåerna av hormonet hCG samt sköldkörtelhormonerna. Det går även att få en indikation på hur långt gången graviditeten är. Det stora testet innehåller 10 analyser kopplat till tre viktiga hälsoområden; blodstatus, fertilitet och sköldkörtelrubbning. Jag valde det stora testet eftersom jag även ville ta reda på om sköldkörtelhormonerna var på en normal nivå. Kvinnor som enbart vill bekräfta en graviditet kan välja Graviditetstest litet.

Pågående graviditet

Under graviditeten beställde jag testet Pågående graviditet för att komplettera mödrahälsovårdens prover. För mig var detta den viktigaste hälsokontrollen eftersom det stillade min oro under en period när både min kropp och psyke genomgick en stor förändring. Det stora testet som jag beställde innehöll 22 analyser kopplat till blodstatus, blodsocker och sköldkörtelrubbning, vitaminer och mineraler, njurfunktion och leverfunktion. Det finns även ett mindre test som har 16 analyser som testar blodstatus, blodsocker och sköldkörtelrubbning, vitaminer och mineraler och njurfunktion. Det är mycket som händer i kroppen under en graviditet och för mig var detta ett mycket bra sätt att få en överblick över kroppens utveckling och behov. Dessa hälsokontroller är ett mycket bra komplement till kontrollerna hos MVC eftersom de täcker in fler hälsoområden och ger en bättre överblick.

Har du något tips om hur man gör en hälsokontroll under graviditeten? Skriv gärna en kommentar till mig och berätta!

Stort lycka till med ditt välmående och hälsa under graviditeten!

Recent Posts