Tidiga tecken på graviditet – så vet du om du är gravid!


Tidiga tecken på graviditet

Tidiga tecken på graviditet – Funderar du på om du är gravid? Oavsett om graviditeten är något du längtar efter eller något du försöker undvika, vill de flesta få reda på om de är gravida eller inte så fort som möjligt.

Naturligtvis är det enda sättet att vara riktigt säker ett graviditetstest. Men många undrar om det finns tidiga tecken som man kan hålla utkik efter. Här hjälper vi dig titta på vilka symtom som kan vara tecken på att du snart kan komma att bli mamma!

Kan man märka när man blir gravid?

Innan vi går in på faktiska symtom av graviditeten finns det en annan intressant och relevant fråga: Kan man känna av när man blir gravid?

Det finns faktiskt kvinnor som upplever att de känner av när befruktningen sker, alltså när spermien möter ägget. Detta kan ske samma dag eller dagen efter man haft samlag. Barnmorskan Jane Fogelström beskriver att ”något kändes annorlunda nere i magen.” Hon fortsätter: “Det var som en förnimmelse, en vag känsla av att någonting hände i livmodern.”

Andra kvinnor kan känna av när det befruktade ägget ett par dagar senare sätter sig fast i slemhinnan. Detta kan upplevas som ett litet stick. En del kvinnor kan dessutom få en liten blödning en vecka efter ägglossningen. En sådan blödning kallas nidationsblödning eller implantationsblödning.

Hur tidigt kan man uppleva symtom?

Det varierar väldigt mycket mellan hur och när varje kvinna upplever graviditetssymtom. Teoretiskt sett kan symtom som tidigast komma ungefär tio dagar innan den uteblivna mensen. Detta är samma tid som när ett högkänsligt graviditetstest kan visa ett positivt resultat.

Vilka symtom finns som tidiga tecken på graviditet?

Här nedan följer en lista på symtom som skulle kunna vara tidiga tecken på att du är gravid. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa tecken inte kan användas som bevis på att du är gravid. Dessa tecken kan dock vara något att ha i åtanke om du till exempel vill ha lite extra motivation att köpa ett graviditetstest.  

1. Ömma, svullna eller spända bröst

Många kvinnor upplever att brösten känns ömma och blir större i den tidiga graviditeten. Andra kan uppleva att bröstvårtorna gör ont eller känns känsliga. Det är också möjligt att bröstvårtornas färg blir lite mörkare än vanligt.

2. Utebliven mens

Ett klassiskt tecken på möjlig graviditet är såklart att du inte får din mens. Detta är ett av de mer kända tecknen, men det är viktigt att komma ihåg att utebliven mens också kan bero på andra skäl.

3. Ofta kissnödig

På grund av hormonförändringar under graviditeten kan kvinnor uppleva att de behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Senare kommer kissnödighet dessutom öka utefter att livmodern växer och pressar mot urinblåsan.

4. Onormalt trött

När du blir gravid stiger koncentrationen av hormonet progesteron i din kropp. Detta kan leda till att du känner dig ur form och tröttare än du brukar. På så sätt kan onormal trötthet också vara ett tidigt tecken på graviditet.

5. Flytningar och blödningar

Efter befruktning kommer slidväggen bli tjockare, och cellväxten i slidans slemhinna ökar. I vissa fall leder detta till att kvinnor kan få ökade flytningar när de är gravida.

Som nämnt kan kvinnor också få en nidationsblödning, också kallad implantationsblödning, när ägget fäster sig i livmodern. Denna blödning kan misstas som mens först, men är mycket mindre än en vanlig mens. Om du får en liten blödning kan detta därför vara ett tidigt tecken på graviditet.

6. Illamående

Ett annat känt symtom är att må illa. Vissa tror att detta illamående endast sker på morgonen, men faktum är att det kan uppstå när som helst under dygnet. Som tidigast upplever vissa illamående redan under andra veckan av graviditeten. Detta illamående kan naturligtvis också leda till kräkningar.

7. Magvärk

Livmodern växer mycket snabbt i början av graviditeten, och detta kan leda till smärtor i magen. Dessa magsmärtor kan förväxlas med mensliknande smärtor.

8. Känslig näsa

Känslighet för dofter är ett annat vanligt tecken på graviditet. Det är inte ovanligt att plötsligt tycka att saker som man älskar nu luktar riktigt illa.

9. Förändrad smak

Även smaken kan påverkas vid graviditet. Många kvinnor berättar att det som tidigare upplevdes som jättegott inte längre lockar, och att de får sug efter sådant de vanligtvis inte brukar äta. Detta beror möjligtvis på kroppens hormonförändringar.

10. Förstoppning

Många kvinnor får trög mage tidigt i graviditeten, vilket kan leda till förstoppning. Detta då maten passerar saktare genom matsmältningskanalen på grund av ökade progesteronvärden. Därför är det viktigt för gravida kvinnor att dricka mycket vatten och äta tillräckligt med fiber!

11. Humörsvängningar

På grund av alla hormonförändringar i kroppen är det såklart också vanligt att ha humörsvängningar när man är gravid. Om du i samband med andra tecken också börjat gråta utan orsak och skälla på personer mer än vanligt kan även detta vara ett symtom.

Tecken kan vara svåra att tolka

En av anledningarna till att det kan vara svårt att tolka dessa tecken är att många av symtomen liknar de man känner innan mensen. Det är till exempel inte helt ovanligt att brösten känns spända eller att man får humörsvängningar före mensen. Därför kan det vara svårt att vara säker på att dessa tidiga tecken faktiskt är symtom för graviditet.

Det säkraste sättet är få reda på om du är gravid eller inte är därför ett graviditetstest. Om du inte är säker på vilket graviditetstest du vill köpa kommer här tre exempel på populära graviditetstest som du kan välja mellan:

Apoteket Graviditetstest – Ett klassiskt test för hemmabruk som är superenkelt att använda och tyda.

Clearblue Graviditetstest Digital – Pålitligt och digitalt test som dessutom låter dig veta hur länge du varit gravid.

RFSU Graviditetstest Tidigt – Testet för dig som är otålmodig, då detta är testet som kan ge dig svar ända upp till en vecka innan mens!

Läs mer om graviditet:
Graviditetskalendern
Graviditetstest bäst i test

Recent Posts