Bästa pulkan 2021 – Låt barnen åka nedför backarna med en bra och hållbar pulka!


Bästa pulkan
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa pulkan 2021 – Pulkåkning är en mycket rolig och fartfylld aktivitet för barn under vinterhalvåret. Ditt barn aktiveras samtidigt som hen spenderar flera timmar ute i den friska luften. En pulka kan, förutom att användas i backarna, även vara ett transportmedel för ditt barn på plan mark.

Hamax Styrpulka Sno SportTestvinnareHamax Styrpulka Sno Sport
STIGA Pacer Pulka DuoFör två!STIGA Pacer Pulka Duo
STIGA Pulka, Cruiser BabyFör de minstaSTIGA Pulka, Cruiser Baby
Dantoy Pulka GulHållbara materialDantoy Pulka Gul

I den här artikeln har vi valt ut våra vinterfavoriter bland pulkor i olika modeller, utseenden och material och vad du bör tänka lite extra på när du ska hitta den bästa pulkan för just dina barn!

 Topp 4 pulkor bäst i test 2021

1. Hamax Styrpulka Sno Sport  – Det styrbara alternativet

Här har vi en snabb och styrbar pulka från Hamax för barn som vill på extra fartfyllda äventyr i backarna! Sno Sport är en snygg pulka till utseendet där du kan välja mellan piratmotiv eller ponnymotiv till en vit bas. Den blir extra snygg i backen då dess vita utseende matchar snön perfekt.

Pulkan från Hamax är en riktig storsäljare och passar barn från fem år och uppåt. Detta på grund av att pulkan har en del extra funktioner som barnet behöver ha koll på för att manövrera pulkan om de vill kunna åka själva. Med både styre och bromsar kan de kontrollera pulkans fart och riktning, och pulkan har ett perfekt glid för god fart.

Pulkan kan maximalt ta en vikt på 80 kilo, så om du är osäker på om ditt barn klarar av pulkan själv, kan du även sitta bak för extra säkerhet. Pulkan är gjord av stål tillsammans med HDPE-material som är köldbeständigt.

Sno Sport passar extra bra till äventyrsfamiljen som är ute efter mycket fart och pulkan ligger i den lite högre prisklassen. Med alla dess funktioner så är den dock väl värd pengarna!

2. STIGA Pacer Pulka Duo – Med dubbla säten!

Har du två barn nära i ålder, eller vill du helt enkelt låta ditt barn ha sällskap under pulkaturen har vi ett utmärkt val av pulka för er! STIGA Pacer Pulka Duo är en mycket stor och rymlig pulka med dubbla säten som gör att två personer kan åka samtidigt.

Detta alternativ passar barn som inte har alltför höga krav på extrafunktioner, då pulkan inte är utrustad med varken bromsar eller styre. Pacer Duo är tillverkad av plast och har ett dragsnöre fram, vilket gör att du kan dra pulkan på plan mark i snön.

Pulkan är utformad med ett stöd bak för ryggen  och pulkans bredd gör att den står mycket stabilt i snön. Priset på denna pulka ligger i den lägre prisklassen, och om du därför har två barn men endast vill lägga ner pengar på en pulka är Pacer duo ett perfekt val!

En mycket uppskattad extrafunktion är att pulkan är utrustad med reflexdetaljer bak för bättre synlighet i mörker eller skymning!

3. STIGA Pulka, Cruiser Baby – Bästa pulkan för de allra minsta

För de allra yngsta barnen har STIGA ett fint alternativ av pulka som är speciellt anpassad för barn mellan 6 månader upp till tre år. Denna pulka är dock inte menad för barn att åka i backen med, men passar perfekt att dra barnet bakom exempelvis barnvagnen på promenad.

Cruiser Baby är svart till utseendet och har en bekväm sits som gör att ditt barn håller sig varm under åkturen. Pulkan är även utrustad med ett säkerhetsbälte, så du kan vara säker på att ditt barn sitter säkert utan risk för att ramla ur.

Vad vi gillar lite extra är att pulkans botten har en större bredd i jämförelse med många andra modeller på marknaden. Det bidrar till att den står mer stabilt när den dras i snön. Vem har sagt att de allra yngsta inte kan njuta av en promenad sittandes i pulka som de lite äldre barnen?

4. Dantoy Pulka Gul – Bästa budgetalternativet i hållbart material

Denna pulka gjord av återvinningsbara material får en plats på vår topplista på grund av ett flertal olika anledningar. Dantoys Pulka är ett billigt och klimatsmart val för barn mellan 2 -10 år.  

Vad vi gillar lite extra är att pulkan är gjord av BIO-plast från sockerrör och är därför 100 procent återvinningsbar och gjord av lika stor andel förnybart råmaterial. Med den ergonomiska sitsen sitter ditt barn mycket bekvämt och säkert i backen och det förhöjda sätet gör att ditt barn även får bättre sikt över omgivningen.

Dantoys pulka klarar av låga temperaturer och den har ett dragsnöre fram, ifall du istället vill dra pulkan under promenader. Vi kan gott rekommendera denna miljövänliga pulka för den som både värnar om miljön och är ute efter en pulka i budgetprisklassen!

Vem behöver en pulka?

Efter att den första snön har kommit vill de flesta barn ut direkt för att ha snöbollskrig eller åka pulka i någon närliggande backe. Pulkåkning är en utmärkt aktivitet där barnen får motion, då de springer upp för backarna för att sedan åka ner. Pulkor finns i en hel del olika modeller och storlekar, några för de mindre barnen där man kan åka två som säkerhet och pulkor för de lite äldre som kan åka själva.

Tänk dock på att barn alltid bör bära hjälm när de åker och att någon vuxen finns i närheten och håller uppsikt för att undvika att en olycka inträffar i backen.

Tre vanliga frågor om pulkor

❄️ Från vilken ålder kan barn börja åka pulka?

Då det finns pulkor för barn i princip alla åldrar finns det ingen regel för hur gammal ditt barn måste vara för att kunna åka pulka. Det finns pulkor för barn på 1 år, likväl som det finns för ännu yngre barn. Men en god idé är att ditt barn börjar åka pulka själv först när hen kan sitta upp på egen hand. Så länge pulkan är anpassad efter ditt barns ålder så bör den vara säker.

❄️ Finns det pulkor där fler än en person kan åka på samma gång?

Absolut, det finns pulkor som är stora nog för både ett mindre barn och en vuxen, ifall du vill hålla pulkåkningen extra säker. Då kan den vuxna sitta längst bak och barnet framför, så ni har god sikt fram och en trygghet ifall pulkan skulle tippa över. Det finns även dubbelpulkor, eller tvillingpulkor som det också kallas, där sätena är placerade på rad där syskon, tvillingar eller vänner kan åka pulka tillsammans. 

❄️ Vilka extrafunktioner kan det vara bra att titta efter?

När du köper en pulka är det inte bara utseendet och storleken som spelar roll. Många pulkor på marknaden har hög prestanda och sitter på en hel del extrafunktioner som kan göra pulkåkningen ännu roligare och fartfylld. Kika gärna efter funktioner som exempelvis styre så barnen kan styra hur de åker i backen.

Även broms är en smart funktion att titta efter, då större barn kan behöva bromsa om det går för snabbt. Om du har tänkt åka pulka i mörker, har många modeller även reflexdetaljer på sidorna så att barnen syns ordentligt.

Tack för att du läst, och hoppas jag kunnat leda dig till den bästa pulkan för dig och dina barn! ❄️

Läs också:
Bästa vinteroverallen

Stiga pacer video

Recent Posts