Bästa lusmedlet – Se resultatet i vårt bäst i test!


bästa lusmedlet

Är det någon som har fått löss i hemmet? Vi ska nu hitta bästa lusmedlet! Om man inte har drabbats av löss tidigare så kan det kännas väldigt obehagligt. Kanske kommer det till och med som en chock. Varför har just vi fått lös? Vem är det som har dragit hem ohyran och är det farligt? Frågorna är många och även om löss kan vara riktigt otrevliga små kryp så är det en väldigt vanlig åkomma som är helt ofarlig för både vuxna och barn.

Artikelsummering bästa lusmedlet

Lusmedel Tenutex Kutan EmulsionTestvinnareLusmedel Tenutex Kutan Emulsion
Hedrin Lusmedel Protect & GoFörebyggandeHedrin Lusmedel Protect & Go
Paranix Lusmedel SpraySnabbverkandeParanix Lusmedel Spray

Att löss är ofarliga gör dem dock inte mindre obehagliga. Har man själv eller barnen fått löss är det viktigt att man försöker bli av med dessa så fort som möjligt. Även om bara en person är drabbad är det viktigt att hela familjen går igenom en behandling. Idag finns det mängder med riktigt bra lusmedel som man kan köpa receptfritt och som med enkelhet kan användas i det egna hemmet.

Hur sprider sig löss?

När du var liten har du säkert fått höra att löss kan hoppa från en person till en annan och kanske tror du på myten än idag. Det finns alltså ingen sanning i detta. Det är enbart vägglöss och bladlöss som har möjlighet att förflytta sig genom att just hoppa. När det kommer till huvudlöss så sker smittan på ett helt annat sätt. Dessa löss är betydligt mer långsamma och de krävs att man sitter väldigt nära en person som är smittad för att man själv ska få lössen.

Huvudlöss smittar endast när de har möjlighet att krypa från ett hårstrå till ett annat. Av denna anledning är det därför väldigt vanligt att mindre förskolebarn blir drabbade. Små barn sitter ofta väldigt nära varandra med huvudena när de leker, vilket gör att lössen lätt kan klättra över. Förutom att smittas från hårstrå till hårstrå så kan lössen även finnas på borstar och i mössor. Har ditt barn fått låna någon annans mössa eller kam så är risken stor att det finns både löss och ägg kvar som kan förflyttas vidare över till ditt barn. Huvudlöss kan däremot inte leva speciellt länge om de inte befinner sig i hårbotten på en människa. Man brukar säga att lössen kan klara sig cirka ett dygn innan de dör.

Bäst i test – Lusmedel

Skulle det vara så att någon i familjen har blivit drabbad är det alltså dags att sätta igång med en behandling. I det här testet har jag rankat bästa lusmedlet som fungerar för hela familjen. För att du ska kunna få så många valmöjligheter som möjligt så har jag även tittat på olika prisklasser. Du kommer således att kunna hitta både premium och mer budget-alternativ på lusmedel.

Häng med när vi testar bästa lusmedlet för denna säsong.

Test av bästa lusmedlet

Lusmedel Tenutex Kutan Emulsion

Testvinnare: Lusmedel Tenutex Kutan Emulsion

  • Djupgående behandling
  • Mycket effektiv
  • Fungerar när inget annat biter

Här har vi bästa lusmedlet. Det råder ingen tvekan om att det är Tenutex Kutan Emulsion som vann i premiumklassen för lusmedel. Det här är en effektiv och mycket djupgående behandling som kräver 24 timmar för att kunna uppnå sin fulla effekt. Av denna orsak är det alltså bäst om du har möjlighet att vara ledig när du utför den. Tenutex Kutan Emulsion ska verka över natten och på morgonen gäller det att kamma håret med en luskam ordentligt. Eftersom produkten är så pass effektiv så kan du med fördel testa på mildare varianter innan. Skulle dessa dock inte bita är Tenutex Kutan Emulsion det bästa lusmedlet att ta till. För att vara säker på att lössen är borta kräver Tenutex Kutan Emulsion en återbehandling efter cirka 8 dagar. Du utför då behandlingen på precis samma sätt som vid första tillfället.


Hedrin Lusmedel Protect & Go

Förebyggande: Hedrin Lusmedel Protect & Go

  • Förebygger och förhindrar uppkomsten av löss
  • Kräver endast två behandlingar i veckan
  • Kan användas från 8 månaders ålder

Vi går vidare och tittar på Hedrin Protect & Go som är det lusmedel som vann i mellanklassen. Den här produkten är utmärkt att använda sig av när man vill bli kvitt löss, men också när man vill förebygga så att de aldrig uppstår. Blotta tanken på löss kan få det att krypa i skinnet på de allra flesta människor. Genom att applicera Hedrin Protect & Go två gånger i veckan på alla familjemedlemmar kan ni vara säkra på att de obehagliga krypen aldrig tar sig in i ert hem. Ett stort plus med Hedrin Protect & Go är att den är allergitestad och att den kan användas på riktigt små barn. Redan från 8 månaders ålder kan Hedrin Protect & Go appliceras och den fungerar även utmärkt på gravida och ammande kvinnor.


Paranix Lusmedel Spray

Snabbverkande: Paranix Lusmedel Spray

  • 15 minuters verkningstid
  • Billig
  • Tillverkad på helt giftfria ingredienser

Det bästa lusmedlet i budgetkategorin är inget mindre än Paranix Spray. Det jag uppskattar riktigt starkt är att den är tillverkad på helt naturliga och ofarliga ingredienser. Sprayen består endast av dimetikon och mineralolja. Dessa ingredienser ser till så att lössen kvävs och torkar ut, samtidigt som den fungerar riktigt effektivt även för den med känsligare hårbotten. Trots att Paranix Spray har hamnat i budgetklassen så fungerar den precis lika bra som ovanstående lusmedel. Eftersom den är helt giftfri kan du med fördel använda den flera gånger, t.ex. för att säkerställa att alla löss är borta eller om det skulle vara så att du eller ditt barn har blivit återsmittade på skola eller förskola.


Vem är i behov av lusmedel?

Oavsett om det är du som vuxen som har drabbats eller ditt barn så behöver du genomgå en kur med ett riktigt bra lusmedel. Du kan beställa ett via nätet eller besöka ett apotek så fort du upptäcker dem. Jag skulle dock rekommendera att du köper ett lusmedel för att ha hemma. På så sätt kommer du alltid att vara förberedd om några oinbjudna gäster skulle titta fram.

Vad är löss?

Vad är egentligen löss och får man löss för att man är smutsig och otvättad? Ett vanligt missförstånd är att löss älskar att befinna sig i smutsigt hår, men sanningen är att det faktiskt är helt tvärtom. Löss älskar när ditt hår är nytvättat, eftersom det då blir mycket lättare för krypen att komma ner till din hårbotten. Enkelt förklarat kan man säga att huvudlöss är en form av insekt som livnär sig på att suga blod från hårbotten.

De utsöndrar även sitt saliv och det är just detta saliv som orsakar den jobbiga klåda som medföljer. Något som är bra att veta om är att huvudlöss inte kan smittas från t.ex. djur till en människa eller från en människa till ett djur. De insekter som vi kallar för huvudlöss idag lever enbart och uteslutande på människor.

Hur använder man ett lusmedel?

Alla lusmedel fungerar på olika sätt och därför är det mycket viktigt att du läser igenom instruktionerna innan du sätter igång. Det vanligaste är att de kommer i form av en kräm eller ett schampo, men det finns även sprayer. Se till att du följer instruktioner så väl som verkningstid och återbehandling (om sådan krävs). Risken är annars stor att lössen fortsätter att leva kvar och fler i familjen smittas. Vill du ha ett så snabbverkande och enkelt lusmedel som möjligt så fråga om råd på ditt apotek.

Recent Posts