Resa med bebis – saker att tänka på


Resa med bebis till strand

När man ska resa med bebis finns det en hel del saker att tänka på. Om man har varit van att göra resor på egen hand tidigare har man antagligen inte tänkt på alla saker som ett barn innebär. Oavsett om man ska åka kort eller långt måste man förbereda och kontrollera att barnet kan följa med. Ta reda på vad man behöver ha med sig hemifrån och mycket annat. Här får du tips på vad som kan vara bra att tänka på. Oavsett om du ska resa inom Sverige eller om du ska utomlands med din bebis.

Är bebisar välkomna på resmålet?

Det kanske allra första man bör ta reda på är om bebisar är accepterade på det resmål man ska till. Men även om det är lämpligt att ha med sig ett litet barn. Vissa hotell är till exempel endast för vuxna besökare och då accepteras inte bebisar. Om man ska åka till ett land där det är mycket konflikter med mera kanske det inte heller är så lämpligt att ha med sig en liten bebis.

Hur ska familjen ta sig dit?

När man ska ut och resa med en bebis kan det också vara bra att fundera över hur man ska ta sig omkring på resan. Om man ska åka bil kan barnet bli åksjukt, men man behöver inte tänka på andra resenärer. Om det är en tågresa kan det ofta vara trångt och det är inte säkert att man kan ta med sig barnvagn med mera. Precis som när man åker kollektivt på bussar och flyg måste man också tänka på de andra resenärerna. De vill inte sitta i flera timmar med en skrikande bebis. Om inte barnet är tyst kan man behöva kliva av transportmedlet och ta sig fram på något annat sätt.

Vad behöver packas?

När man ska resa med barn behöver man packa allt till den övriga familjen och allt det som barnet behöver. Ersättning, nappar, flaskor, blöjor, filtar och mycket annat ska tas med i packningen.

Finns det en säng för bebisen?

Om man ska övernatta på hotell, i en stuga eller i en husvagn bör man också fundera över om det finns en säng bebisen kan sova i på resan. Ibland kan man boka en barnsäng som ställs in i rummet eller stugan. I andra fall får man ta med sig en resesäng.

Läkarvård för bebis på resa

Om man ska resa utomlands är det klokt att man kontrollerar läkarvården i landet. En bebis kan snabbt bli sjuk och de är mycket känsliga för olika virus. Om läkarvården är bristfällig kan det vara klokt att inte ta med sin bebis.

Vagn och andra tillbehör

När man ska ut och resa kan man inte räkna med att det finns en barnvagn, skrinda eller liknande på resmålet. Det kan man behöva ta med på egen hand. Om man ska gå runt mycket klarar man sig troligen inte utan en vagn. Att bära bebisen i en bärsjal kan bli tungt och det kan dessutom bli för varmt eller kallt beroende på väder och klimat.

Sjukdomar och vacciner om man ska resa med bebis

En bebis kan ibland inte få alla de vacciner som krävs för att åka till ett visst resmål. Då bör man definitivt undvika att åka dit. Utan vaccin är bebisen mycket utsatt för att bli smittad av olika sjukdomar. Man måste tänka på att bebisen överlag har ett mindre utvecklat immunförsvar än en vuxen och den kan bli allvarligt sjuk även av förkylningar. Det är klokt att fundera lite extra om man verkligen bör utsätta bebisen för alla risker som speciellt en utlandsresa kan innebära.

Referenser:
Bästa resesängen
Tälta med barn

Recent Posts