Cykelsits för barn – Test av bästa barnstol till cykel 2021


cykelsits för barn bäst i test

Hur fantastiskt är det inte att kunna ta med sig sitt barn i en cykelsits på en härlig cykeltur. Det bästa är att man inte ens behöver vänta tills barnets är stort nog att hantera en cykel själv. Det blir allt mer populärt att använda sig av cykel som färdmedel. Det ger inte bara mycket motion, utan är dessutom väldigt miljövänligt. När man cyklar med sitt barn är det dock viktigt att barnet kan sitta säkert. Det löser du genom att införskaffa dig en cykelstol för barn som du fäster bakom din egen sadel.

Förr var man nästan tvungen att ha en pakethållare för att kunna fästa en cykelsits.Idag finns det många andra alternativ att välja mellan. Det finns t.ex. cykelsitsar som du kan använda dig av även om din egen cykel inte har någon pakethållare. Majoriteten av alla cykelsitsar som finns i butikerna är godkända och följer de säkerhetsstandarder. Detta för att säkerställa att ditt barn sitter säkert, samtidigt som barnet också sitter bekvämt.

Eftersom det finns så många olika typer av sitsar kan det vara svårt att veta vilken man bör välja. Det ska vara hög kvalitet och standard, vilket gör det hela ännu knepigare. Jag älskar själv att bege mig ut på cykeln med barnet i släptåg och har därför sett till att testa tre stycken populära och smidiga cykelsitsar i olika prisklasser.

Finns det en cykelsits som passar alla?

En cykelsits som passar alla barn och alla cyklar vore drömmen, men riktigt så enkelt är det inte. När du väljer en cykelsits är det därför väldigt viktigt att du säkerställer att den är kompatibel med den cykel som du har. Det handlar inte bara om att den ska kunna fästas på rätt sätt, utan du måste också se till att funktionerna för din cykel inte begränsas. Det kan vara kablar eller bromsar som kommer i vägen eller att din cykel är så låg att ditt barns ben riskerar att hänga osäkert under cykelturen. Vissa cykelsitsar fäst i fram på cykeln istället för bak, vissa kräver pakethållare, andra inte.

Om du redan har en cykel i dagsläget är det naturligtvis bäst att du utgår från denna. På så sätt slipper du stå där med en cykelsits som kräver en helt annan cykel än den du faktiskt har. De flesta sitsar som finns på marknaden idag är mycket flexibla och kan anpassas till de flesta modeller av cykel. För att vara säker rekommenderar jag ändå att du tar dig till en butik för att rådfråga om du känner dig osäker.

Produkttest cykelsitsar

Fler föräldrar bör cykla tillsammans med sina barn. Det är roligt och bjuder på många äventyr. Det är ett enkelt sätt att ta sig fram och dessutom ger det frisk luft och motion. Egentligen spelar det ingen roll om ni cyklar till förskolan på morgonen eller tar cykeln när ni ska iväg till stranden. Här nedan kan du läsa om tre stycken cykelsitsar som jag haft möjlighet att testa på!

Artikelsummering

Britax – Jockey Comfort cykelstolTestvinnareBritax – Jockey Comfort cykelstol
Hamax – Cykelsits för barn KissBudgetHamax – Cykelsits för barn Kiss
Thule – RideAlong Child Cykelsits för barnPremiumThule – RideAlong Child Cykelsits för barn

Test av barnstol till cykel

Britax – Jockey Comfort cykelstol

Testvinnare: Britax – Jockey Comfort cykelstol

  • Tyget kan enkelt plockas bort och tvättas i maskin
  • Kan användas från cirka 9 månaders ålder och upp till 22 kg
  • Många säkerhetsfunktioner som säkerställer en tryggare färd

Letar du efter en barnstol till cykeln som kan användas länge är Jockey Comfort från Britax ett bra alternativ. Den här cykelsitsen är både modern och funktionell på samma gång och kan användas upp till att barnet väger 22 kg. Du fäster sitsen genom att skruva fast den på cykelramen och därför behöver du inte ha någon pakethållare redo. Genom ett enhandsgrepp kan du dessutom se till att justera sitsen i olika lägen, men även höja ryggstöd, fotstöd eller sele. För att ditt barn ska sitta så bekvämt som möjligt har man valt vadderade sele och även installerat fjädring i stolen. Detta gör att gupp och vibrationer inte känns lika skakigt och obekvämt. Fördelen med den här sitsen är alla de säkerhetsfunktioner som man har sett till att ta med. Du kommer bland annat att kunna ”låsa” ditt barns fötter i fotstöden med hjälp av remmar för att förhindra att fötterna fastnar, men det finns även breda ekerskydd att använda sig av. Säkerhet är något som Britax sätter i första rummet och det kan man se på alla deras produkter.


Hamax – Cykelsits för barn Kiss

Budget: Hamax – Cykelsits för barn Kiss

  • Ger barnet en ergonomisk sittställning och har fjädring
  • Möjlighet att justera stolen i takt med att barnet växer
  • Passar både med och utan pakethållare

För den som letar efter ett mer prisvärt alternativ är cykelsitsen Kiss från Hamax något att titta närmare på. Det jag gillade med den här sitsen är att den är säker och stabil. Samtidigt som den är bekväm och ger barnet en ergonomisk sittställning hela resan. Det bekväma priset gör att majoriteten av alla föräldrar har råd att införskaffa en. Även här kan cykelsitsen användas när barnet är så litet som 9 månader och upp till cirka 5-6 års ålder (22 kg). Med Hamax Cykelsits Kiss kommer du också att använda dig av deras egna monteringssystem. Du behöver dock inte fundera över pakethållare, eftersom du kan använda sitsen oavsett om du har en eller inte. Dock är det viktigt att komma ihåg att röret som du då eventuellt fäster sitsen i inte får understiga 28 mm och inte överstiga 40 mm.


Thule – RideAlong Child Cykelsits för barn

Premium: Thule – RideAlong Child Cykelsits för barn

  • Stolen har inbyggda reflexer och tyget kan tvättas i maskin
  • Möjlighet att byta färg genom att vända tyget in och ut
  • Kan användas från 9 månaders ålder och upp till ca 6 år

Den här cykelsitsen är riktigt snygg när det kommer till design och kan på många sätt liknas med en modern bilbarnstol. Utöver de innovativa funktionerna som sitsen har, är den dessutom mycket användarvänlig och säker på alla sätt och vis. Här har man använt sig av ett ordentligt sele som dessutom är vadderat för att minimera risken för skavsår och fjädringssystemet gör hela cykelturen mjuk och bekväm. Det jag gillade starkt med den här cykelsitsen är att den kan ställas in i fem olika lägen och allt sker med bara en hand. Du kan således ställa in cykelsitsen så att den passar för just ditt barn och för ändamålet. Om ni ska cykla långt och barnet somnar kan du alltså snabbt justera sitsen så att den lutar bakåt. Även fotstödet kan justeras för att passar ditt växande barn.


Kan man använda samma cykelsits för sitt barn hela tiden?

Hur länge du kommer kunna använda dig av din cykelsits beror främst på när du började använda den med ditt barn. En sits som man fäster framtill (passar bäst för riktigt små barn) kommer inte att fungera lika smidigt när ditt barn är i 4-årsåldern. Om du har börjat tidigt rekommenderar jag att du ändå byter ut cykelsitsen när ditt barn är ca 3 år. Det är viktigt att ditt barn alltid sitter säkert och att både du och barnet har möjlighet att röra er ordentligt och inte blir allt för begränsade.

OBS! Du bör aldrig ta med ditt lilla barn på cykeltur om barnet inte har den rekommenderade åldern inne och/eller ännu inte kan sitta upprätt på egen hand. Det är dessutom lag på att ditt barn (alla barn upp till 15 års ålder) ska använda cykelhjälm.

Recent Posts