Bästa balanscykel 2023 – Springcykel för de yngsta


Balanscyckel

Springcyklar är något som är otroligt uppskattat av både barn och föräldrar. Att lära sig att cykla på egen hand är en konst och det kan vara svårt att få igång benen på rätt sätt, speciellt när man är liten. Som tur är finns det mängder med riktigt bra springcyklar som man kan använda sig av. Dessa cyklar kan även gå under namnet balanscykel, men i folkmun är det springcykel som är det absolut vanligaste.

Fördelarna med springcyklarna är många! Till att börja med så får ditt barn möjlighet att använda en cykel, även om man ännu inte lärt sig att trampa ännu, men en springcykel tränar även upp ditt barns balans. Genom att träna upp balansen på en springcykel kommer det att vara betydligt enklare att ge sig på en riktig cykel längre fram. Dessa cyklar är utformade precis som vilken vanlig cykel som helst, men med en stor skillnad. Cykeln är nämligen helt utan trampor. Istället så använder sig barnet av sina ben och fötter för att sparka igång farten och kan sedan lyfta fötterna för att fortsätta glida en bit – hur bra som helst!

Mitt test av bästa springcykeln

Till skillnad från t.ex. en bilbarnstol så är en springcykel ingenting som jag personligen kan testa på egen hand. Istället har barnen fått vara med och testa springcyklarna och ska vi vara ärliga så är barn våra absolut bästa och ärligaste recensenter. Här nedan hittar du tre stycken riktigt bra springcyklar från olika tillverkare och i olika modeller.

Artikelsummering Springcykel

STIGA Runracer C12 SpringcykelTestvinnareSTIGA Runracer C12 Springcykel
Nordic Hoj Springcykel BamsePrisvärdNordic Hoj Springcykel Bamse
STIGA Mini Rider Go blueFör de allra minstaSTIGA Mini Rider Go blue

Test av cyklar för att öva balans

STIGA Runracer C12 Springcykel

Testvinnare: STIGA Runracer C12 Springcykel

  • Sportig och snygg design
  • Maxvikt på hela 50 kilo
  • Justerbar sadel och styre

En balanscykel kan komma i alla möjliga färger och storlekar. Den här snygga och lite tuffa balanscykeln från STIGA är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en balanscykel som är så lik en riktig cykel som möjligt. Den lite sportiga looken och mörka färgen gör så att cykeln ser både exklusiv och spännande ut, även för de allra minsta. Här är det dock viktigt att vara medveten om att cykeln lämpar sig för barn från 3 år och uppåt. Många köper en balanscykel för 2 åringar, men då rekommenderar jag att man väljer ett annat alternativ. STIGA Runracer C12 är ett bra val för den som har ett barn som vill lära sig att cykla, men som först behöver träna på balansen. Cykeln kommer i färgen svart och har en sadel som kan justeras från 37-43 cm. Ramen är tillverkad i stål och hjulen är underhållsfria och väldigt tysta, något som är mycket uppskattat. Maxvikt ligger på 50 kg, vilket gör att även större barn kan använda den.


Nordic Hoj Springcykel Bamse

Prisvärd: Nordic Hoj Springcykel Bamse

  • Justerbar sadel och styre
  • Balanscykel med 5 års garanti
  • Springcykel som passar för 2 år och uppåt

Nordic Hoj är en välkänd och populär tillverkare när det kommer till cyklar för barn. Den här fina cykeln, med ingen mindre än världens starkaste björn som motiv, är en utmärkt springcykel som passar de allra flesta mindre barn. Cykelns färger går i Bamses egna tema och de olika funktionerna gör att du kan anpassa cykeln efter just ditt barn. Här finns det t.ex. ett justerbart styre såväl som sadel och du hittar också ett styrlås för den som önskar. När det kommer till justeringsmöjligheterna för sadeln så kan du höja/sänka denna allt från 32 till 42 cm. Det gör att även de allra minsta kan springa sig fram. Vi alla vet att barn inte är speciellt försiktiga med sina saker och därför erbjuder cykeltillverkaren 5 års garanti på sina springcyklar. För att säkerställa att den håller så länge som möjligt så har man ändå valt att måla den i ett ytterlager av akryllack. Medföljande klistermärken kan användas för att ditt barn ska kunna sätta sin egen personliga prägel på cykeln.


STIGA Mini Rider Go blue

För de allra minsta: STIGA Mini Rider Go blue

  • Utmärkt första-cykel för de allra minsta
  • Utrustad med fyra hjul för säker stabilitet
  • Tysta hjul så att cykeln kan användas inomhus

Det är givetvis inte bara lite större barn som tycker att det är spännande att få testa på en cykel. Även de allra minsta vill kunna sätta fart på benen och cykla sig fram på nya äventyr. Av denna anledning var jag bara tvungen att ta med den här praktiska och bekväma balanscykeln från STIGA. STIGA Mini Rider Go blue är en liten balanscykel som man har valt att utrusta med fyra stycken hjul. Två hjul fram och två bak, nästan som en fyrhjuling är utformad. Detta är naturligtvis för att säkerställa att cykeln har en så bra balans som möjligt. STIGA Mini Rider Go blue är ett utmärkt alternativ för det minsta barnet. Den här balanscykeln kan man faktiskt börja använda sig av redan från 18 månaders ålder. Cykeln har så pass tysta hjul att den med fördel kan användas även inomhus, till exempel för att cykla mellan vardagsrum och kök. Då den är tillverkad för mindre barn har den dock en maxvikt på 20 kg.


För vem passar en springcykel?

Funderar du fortfarande på om en springcykel är något som ditt barn kommer att ha nytta av? Då är det dags att sluta fundera. Jag vet med mig att barn absolut älskar alla former av cyklar och en springcykel är det bästa sättet att komma igång på. Med en bra och högkvalitativ springcykel kan du se till så att ditt barn utvecklar sin balansförmåga såväl som sin motorik på ett mycket roligt sätt. Jag ser även att övergången till att använda en riktig cykel har blivit betydligt enklare, just för att balansen redan är upptränad på ett så bra sätt.

Då utbudet är väldigt stort och tillverkarna ännu fler så kan det vara svårt att hitta en balanscykel som passar just dig och ditt barn. Det är inte heller speciellt kul att behöva springa i ett flertal olika butiker för att testa på plats. Jag skulle själv säga att en springcykel är något som alla mindre barn kommer att ha stor användning av och därför är det också en riktigt bra investering. Majoriteten av alla springcyklar lämpar sig för barn på 2 år och uppåt, men det finns även cyklar som är för större såväl som mindre barn än så.

För de lite mindre barnen som ska få sin första springcykel rekommenderar jag att man väljer en variant med styrlås. På så sätt kan du låsa styret så att barnet inte vrider styret allt för snävt och därmed faller. Även för större barn som precis ska lära sig att cykla är ett styrlås ett bra val, alternativt att du väljer en cykel med begränsningsfunktioner att välja mellan.

Recent Posts