Badbalja bäst i test 2023 – Ihopfällbar eller rymlig?


Badbalja

En badbalja är det perfekta alternativet när du ska bada din bebis. Dels är det kanske den enda möjligheten för bebisen att ta ett bad om ett badkar inte finns i bostaden, dels är det ett mer ergonomiskt alternativ för den som badar barnet eftersom baljan kan ställas på ett bord eller en bänk för en mer bekväm arbetshöjd. En badbalja är dessutom smidig att hantera och enkel att sköta. Det går inte heller åt lika mycket vatten i en badbalja som det gör om bebisen ska bada i det stora badkaret. Dessutom är baljan ett mer säkert alternativ.

En badbalja är också en utmärkt present till nyblivna föräldrar då det ofta kan vara en sådan sak som glöms bort. Här har jag testat flera olika badbaljor och tagit fram de tre som jag tycker är allra bäst i test.

Test av badbaljorna för barn

Jag har själv provat alla badbaljorna och jämfört dem med vilka förväntningar jag har på en badbalja för barn. Jag vill till exempel att barnet ska kunna sitta säkert i baljan. Det bör finnas en propp så att det är enkelt att tappa ur vattnet och det ska vara lätt att rengöra baljan innan och efter användning. Jag vill självklart också att barnet ska trivas i badbaljan. Även om ett barn då och då kan streta emot ska det inte vara en kamp att få barnet att bada. Stretandet behöver inte bero på att barnet ogillar baljan utan det kan också bero på hunger eller trötthet. Jag har därför testat varje balja vid flera olika tillfällen för att se hur jag och barnet trivs med den.

Artikelsummering test av badbaljor för baby

Skip Hop Moby BadbaljaTestvinnareSkip Hop Moby Badbalja
Stokke Flexi Bath smidig badbaljaIhopfällbarStokke Flexi Bath smidig badbalja
Kaxholmen Badbalja StarBudgetKaxholmen Badbalja Star

Test av badbalja

Skip Hop Moby Badbalja

Testvinnare: Skip Hop Moby Badbalja

  • Lätt att tömma och att rengöra
  • Halkfri på insidan
  • Mycket stabil plast

Det här är en lite dyrare badbalja för baby men i gengäld kan den användas under lång tid. Baljan följer nämligen barnet i storlek och utveckling. Jag gillar verkligen insatsen av mesh-tyg som kan ändras i olika positioner. Den gör att bebisen ligger mjukt och stadigt. Med det första läget får bebisen stöd under hela kroppen i liggläget. När barnet utvecklas kan insatsen flyttas så att barnet blir badat i sittande läge. När barnet behärskar att sitta utan stöd kan man enkelt ta bort insatsen. Badbaljan mäter 70 x 48 x 29 cm och ger både bebisen och den som badar bebisen gott om utrymme att plaska på. Ett stort plus med den här baljan tycker jag är den krok som kan användas för upphängning. Det här blev både min och barnets favorit i testet. Dessutom ser baljan väldigt modern och cool ut.


Stokke Flexi Bath smidig badbalja

Ihopfällbar: Stokke Flexi Bath smidig badbalja

  • Ihopfällbar badbalja
  • Bra avtappningsmöjligheter
  • Halkskydd för bebisen i botten av baljan

Den här badbaljan från det välkända märket Stokke kan användas från att barnet precis fötts, tills dess att det är ungefär fyra år gammalt. Baljan mäter 66 x 30 x 24 cm och den är alltså lite mindre i storleken. En stor fördel är att baljan kan vikas ihop för enkel förvaring eller transport dvs ihopfällbar! Trots det känns den inte ostabil vid användning. Baljan har också en värmekänslig propp i botten. Är badet för varmt ändrar den färg. Tänk dock på att alltid kontrollera temperaturen med handen som jag gjorde. De fyrkantiga hörnen kan ibland vara lite svåra att få rena upplevde jag, speciellt om jag badat barnet med lite barnolja i vattnet.


Kaxholmen Badbalja Star

Budget: Kaxholmen Badbalja Star

  • Avtappningsmöjlighet i botten
  • En väldigt stabil och hållbar balja
  • Lågt pris

Det här är en standard badbalja utan massor av extra finesser. Den mäter 86 x 47 x 30 cm och är tillverkad i PVC-fri plast. Baljan är rymlig och det finns gott om plats för bebisen att plaska på. Den generösa storleken gör också att den som badar barnet enkelt kan tvätta bebisen utan att massor av vatten stänker över kanterna. Det går också att komplettera badbaljan med ett stativ om man så vill. En nackdel är att den inte är ihopfällbar och det krävs således en del plats för att förvara den. Överlag är badbaljan lätt att hålla ren och designen är stilren och modern.


Att tänka på när du väljer en badbalja

När du väljer en badbalja bör du, precis som jag, tänka på vad du förväntar dig av baljan. En badbalja som inte har en avrinningspropp i botten måste vältas för att bli tom på vatten och det kan vara rejält svårt och tungt. En ihopfällbar balja passar dig som bor trångt, eller dig som ofta reser. Du måste också tänka på ditt barn. Ett lite större barn behöver en större balja. Har du flera bebisar kan det alltså vara smart att välja en balja som passar dem alla. Då kommer en balja med insats väl till pass.

En annan sak du kan behöva tänka över är den plats du vill bada bebisen på. För en bekväm arbetshöjd fungerar en bänk eller ett bord bra. Om du inte har någon lämplig plats kanske du behöver ett stativ till badbaljan. Då måste också baljan stå säkert på stativet.

Varför behövs en badbajla?

En badbalja behövs för att du ska kunna bada din bebis. Har du ett badkar kan du självklart bada barnet där men det blir sällan ergonomiskt för föräldern och det går åt en hel del vatten. Badbaljan är mindre i storlek och dessutom kan du enkelt ta med den på semestern till exempel. Under sommaren kan du också bada ditt barn utomhus om du vill.

Måste man ha en badbalja?

Om man inte har ett badkar kan det vara svårt att bada sin bebis. Det kan såklart fungera att bada barnet i diskhon men kanterna där tenderar att vara låga, man har en kran att bråka med och stålet i diskhon kan vara kallt och halt för bebisen. Dessutom måste man tömma diskhon när bebisen ska bada och man måste rengöra hela bänken extremt noga. En badbalja som bara används för bebisens bad är alltså smidigare och mer hygienisk. Det är alltså en smart investering, men inget måste.

Skötselråd för badbaljan

Om bebisen bara badat i vatten räcker det i regel med att duscha ur baljan med varmt vatten efter badet. Den bör sedan hängas eller ställas på tork. Gäller det en ihopfällbar badbalja bör den torka helt innan den fälls ihop. Har man haft lite badolja eller kanske badskum i vattnet kan man behöva tvätta ur badbaljan med mild tvål och vatten efter användning.

Summering

Min favorit i testet blir Skip Hop Moby Badbalja. Den har allt det jag förväntar mig. Den är enkel att förvara, trots att den tar en del plats. Rengöringen går snabbt och barnet sitter säkert i baljan oavsett ålder. Även ett större barn som lärt sig att stå kan plaska omkring stående utan att halka. Tack vare insatsen i baljan följer den barnet länge och plasten är väldigt hållbar. Dessutom är designen kreativ och snygg.

Recent Posts