10 roliga och kreativa aktiviteter att göra med ditt barn på jullovet!


10 roliga och kreativa aktiviteter att göra med ditt barn på jullovet

Jullovet är en speciell tid på året där kvalitetstid med familjen står i centrum. Att hitta på roliga och kreativa aktiviteter tillsammans med dina barn kan vara ett sätt att stärka banden och skapa minnen som varar. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att släppa loss fantasin och upptäcka nya sätt att umgås på.

När vintermörkret lägger sig och julens stämning sprider sig är det dags att göra jullovet till en fest för kreativiteten! Här har vi samlat tio inspirerande aktiviteter som kan lysa upp ledigheten och göra den här tiden på året ännu mer magisk.

Konstverk av naturmaterial

Ta på er varma kläder och ge er ut i naturen för att samla kottar, grenar, löv och stenar. Hemma igen kan ni skapa konstverk av era fynd. Du kan låta barnen arrangera sitt stilleben på ett stort papper och sedan antingen limma fast materialen eller rita av konturerna. Detta engagerar både fantasin och motoriken och ni får ett unikt konstverk som påminnelse om ert äventyr.

Pulka och snökrig

Låt barnen åka pulka i backarna, ha snökrig och göra snöänglar i den vita pudersnön. Att leka utomhus i den friska luften är ett perfekt sätt att spendera jullovet på, där barnen får bli av med en hel del energi och samtidigt ta fördel av naturen och ägna sig åt fysiska aktiviteter.

Teaterpjäs i vardagsrummet

Använd vardagsrummet som scen för en teaterpjäs. Familjemedlemmarna kan turas om för att välja en saga eller uppfinna en egen historia att spela upp. Gör det enkelt med improviserade rekvisita från saker ni hittar hemma. Detta är ett roligt sätt att främja barnens självförtroende och samspel.

Skriv ett juläventyr

Sätt er vid ett bord med papper och färgglada pennor. Bestäm en början på en julsaga och låt sedan varje person bidra med en mening eller ett stycke. När historien är klar kan ni illustrera den och skapa en egen liten bok, vilket kan bli en kärleksfull gåva eller ett minne för livet.

Virtuell resa till Nordpolen

Med hjälp av internet och lite fantasi kan ni göra en virtuell resa till Nordpolen. Forska tillsammans om djurlivet och hur människor lever i de arktiska regionerna och kanske kan ni skapa en scrapbook med foton och intressant information ni hittar.

Julpyssel och DIY-dekorationer

Tillverka juldekorationer tillsammans. Det kan vara allt från att göra papperssnöflingor, att skapa en lerkruka till julblomman, eller att bygga en egen gran av pinnar och snören. Pysslet ger utrymme för kreativitet och är en mysig aktivitet som kan engagera barn i alla åldrar.

Fotografera vinterlandskapet

Lär barnen grunderna i fotografi och ge er sedan ut för att ta bilder av vinterlandskapet. Snöklädda träd och frusna vattendrag kan skapa fascinerande motiv. Hemma igen kan ni göra ett collage eller en fotobok av era bilder.

Julbak med twist

Bakning är en klassiker under jullovet, men varför inte lägga till en twist? Prova nya recept från andra kulturer eller uppfinn er egen juliga bakelse. Ni kan även göra det till en tävling där ni bedömer varandras bakverk i olika kategorier.

Gör ditt eget brädspel

Ta en bit kartong och några pennor och designa ett eget brädspel. Barnen kan komma på regler och utmana varandra. Det är inte bara kul att spela spelet, själva skapandeprocessen är en fantastisk aktivitet som främjar logiskt tänkande och kreativitet. Detta är bara ett av många exempel av leksaker som främjar barns utveckling.

Familjeyoga med jultema

Testa en lugn aktivitet som familjeyoga tillsammans. Det finns många guider och videos online som leder er genom pass anpassade för barn och vuxna. Lägg till julteman genom att ge positionerna namn efter saker som är associerade med julen, som julgranen eller snögubben.

Jullovet behöver inte bli en tid av stress och passiv underhållning. Genom dessa kreativa och engagerande aktiviteter kan du och dina barn finna glädje och uppskattning för tiden ni spenderar tillsammans. Varje aktivitet erbjuder möjligheten att lära, skapa och framförallt ha en underbar tid tillsammans. Ta tillfället i akt att skapa traditioner och minnen som håller livet ut. God jul och kreativt skapande!

Recent Posts