Tjäna pengar till skolresa


Tjäna pengar till skolresa

Barn är ju det viktigaste vi har, men det betyder inte att vi ska curla dem genom livet. Tvärtom, som föräldrar är vår viktigaste uppgift att hjälpa barnen till självständighet. Vårt jobb är inte klart förrän de kan försörja sig och ta hand om sig själva.

Ett viktigt steg på vägen är skolresor. Det är ofta första gången barnen reser utan sina föräldrar, och även om det finns vuxna med på resan ställer det krav på barnen att ta ansvar för sig själva, för det följer inte med så många lärare och klassföräldrar att barnen kan räkna med att bli uppassade. Det kommer att bli deras ansvar att hålla reda på sina saker och passa tider. När bussen eller båten går måste de vara på plats. Skrämmande, kanske särskilt för föräldrarna. För barn vill i regel ta ansvar, och då måste man våga ge dem chansen.

Men ansvarsutmaningen börjar förhoppningsvis redan i planeringsstadiet till resan. En klassresa kostar, och föräldrar kan inte lägga ut hur mycket pengar som helst. Dels har inte alla föräldrar råd, dels finns det reglerande lagstiftning. Skolan kan ta ut en avgift för resan, men den måste vara frivillig. De flesta klasser nöjer sig heller inte med Kolmårdens djurpark utan vill helst till London, spanska solkusten eller annat exotiskt mål. När man kommit längre i planeringen brukar man få sänka kraven efter hand för att matcha klasskassan.

Men oavsett resmål behöver klassen hitta sätt att tjäna pengar. Man kan t ex samla pantburkar, erbjuda tjänster som att tvätta bilar eller klippa gräs, anordna en loppis eller annat arrangemang. Ett annat smidigt sätt att tjäna pengar till skolresan är försäljning. Det finns flera företag som erbjuder försäljningssamarbeten till skolklasser och andra grupper av ungdomar, som idrottsföreningar och ridklubbar.

Ett av dessa företag är DelikatessKungen som i snart 30 år låtit unga sälja deras delikatesser mot provision. Ungdomarna knackar dörr hos privatpersoner eller företag på den egna orten och säljer lufttorkad salami, stark cheddarost, ekologisk olivolja och andra läckerheter. Eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad väljer man själv hur mycket man ska sälja och på sätt och vis också hur mycket man ska tjäna. Många skolklasser har finansierat hela skolresan med denna försäljning och dessutom kommit tillbaka för att tjäna pengar till nästa resa. Det är roligt och utmanande, men inte minst lärorikt.

Recent Posts