Tips för dig med nyfödd bebis i sommar! 


Tips för dig med nyfödd bebis i sommar

För dig som nybliven mamma på sommaren kan det vara svårt att veta vad som kan bli farligt för din bebis. Under varma dagar kan en bebis bland annat bli lätt uttorkad då de inte kan reglera sin kroppstemperatur ännu. Det finns dock en hel del tips du kan ta till för att göra det så behagligt för både dig och din bebis. Vi listar våra bästa tips för dig med nyfödd bebis i sommar! 

Luften bör cirkulera i vagnen 

Som nyfödd kommer din bebis spendera mycket tid i barnvagnen, speciellt om det är fint väder ute och ni väljer att gå på långa promenader. Om din bebis somnar i vagnen kan det vara svårt att avgöra när hen blir för varm. Vad du kan göra för att ta reda på värmen är att känna din bebis i nacken mellan skulderbladen, då händer och fötter ofta är kallare än nacken. Känns din bebis svettig eller varm så bör hen svalkas.  

Låt luften i vagnen cirkulera genom att inte täcka öppningen. Under soliga dagar behöver barn skydd mot solens strålar och istället för en filt kan du ha en solsuflett eller ett solparasoll som ger en bättre cirkulering.  

Ställ undan babyskyddet 

En bil som stått i värmen under en längre tid blir otroligt varm snabbt och detta gäller även babyskyddet i bilen. En bebis kan lätt bli överhettad då deras kroppstemperatur stiger 3-5 gånger snabbare än en vuxen person. Därför behöver du vara försiktig på sommaren och hålla dem svala.

För att ditt babyskydd inte ska vara överhettat rekommenderar vi att du tar ut skyddet och låter det svalna innan ni sätter er i bilen för att se till att din bebis sitter svalt och bekvämt. 

Under sommaren bör du även ha solskydd för fönstren medan ni färdas i bilen och köpa till små, extra fläktar till babyskyddet för att din bebis ska kunna hålla rätt kroppstemperatur. 

Klä din bebis rätt för varma dagar 

Att klä din bebis rätt för sommarvärme kan vara en utmaning då de bör ha tunna och lätta kläder, som samtidigt skyddar mot solen. Inomhus kan du därför välja lätta och tunna kläder i naturliga material för både t-shirt och shorts. Utomhus bör du även klä din bebis i luftiga material, men för att skydda hen mot solens strålar bör du tänka på att ha en tröja med långa ärmar samt byxor. 

Bomull är ett utmärkt val av material för kläder under sommaren då det absorberar fukt bättre än andra material. Skippa även mössa när det är för varmt ute och skydda istället din bebis huvud med en solhatt. 

Ta ett bad 

Under varma dagar kan du låta din bebis ta ett svalkande bad i en badbalja. Tänk dock på att fylla baljan med ljummet vatten som inte är för kallt och känn efter om hen tycket om badet. Om det är möjligt är det en fördel om du badar din bebis utan blöja då det kan vara svalkande för de bebisar som lider av värmeutslag från blöjkanten.  

Om du vill ta med din bebis till stranden bör du alltid sitta under skugga och gärna även klä din bebis i UV-kläder som skyddar huden mot de skadliga strålarna. 

Mer vätska under varma dagar 

Även om det är väldigt varmt ute bör din bebis under fyra månader endast dricka sin bröstmjölk eller ersättning och inte vatten. Bröstmjök består till 80% av vatten så din bebis får både i sig den näring hen behöver samt tillräckligt med vatten.  

Under varma dagar kan din bebis dock behöva mer näring än vanligt. Om din bebis verkar pigg, glad och äter som vanligt så är det ingen fara, men om du märker att dit barn är är slö, inte orkar äta eller generellt verkar annorlunda kan det bero på vätskebrist och du behöver då ge mer bröstmjölk. 

Recent Posts