Att se sin bebis gå igenom tandsprickning kan kännas som en utmaning för både barnet och föräldrarna. Tanden försöker ta sig igenom det ömma tandköttet och detta kan leda till obehag och smärta. Många föräldrar är osäkra på hur de bäst kan stödja sina barn genom denna tuffa tid. Här är några tips och råd för att göra tandsprickningen så smidig som möjligt.
Symtom på tandsprickning
Tandsprickning sker oftast mellan 6 och 10 månaders ålder, men varje barn är unikt och kan visa tecken på olika sätt. Här är några vanliga symtom du kan se:
- Ömt tandkött.
- Ökad dregling.
- Svullnat eller rött tandkött.
- Gnällighet eller irritabilitet.
- Sömnsvårigheter.
- Ändrad aptit.
Det är viktigt att vara medveten om att även om dessa symtom kan tyda på tandsprickning, kan de också kännas som förkylningssymptom. Om din bebis har en hög feber eller verkar mycket sjuk, bör du kontakta läkare för att utesluta andra orsaker.
Vad kan du göra för att lindra obehaget?
Här är några effektiva sätt att hjälpa din bebis under tandsprickning:
- Erbjud en kylande bitring. Kyla kan lindra smärtan i tandköttet.
- Ge ditt barn något kallt att tugga på, som fryst frukt eller en kall trasa.
- Massera barnets tandkött försiktigt med ett rent finger eller en mjuk tandborste.
- För överdrivet obehag kan receptfria smärtlindringsgeler vara till hjälp.
- Ge barnet en fet salva för att skydda huden runt munnen från irritation.
Det är viktigt att låta barnet ha friheten att tugga på sina leksaker, men se till att de är säkra och inte innehåller några små delar som kan utgöra en kvävningsrisk.
Vad är normalt under tandsprickning?
Många föräldrar är oroliga för att tandsprickning kan orsaka feber. Flera studier visar att medan ett barn kan ha en något förhöjd kroppstemperatur under tandsprickning, bör det inte anses som en feber i medicinsk mening. Om febern är hög eller längevarande, bör du rådfråga en läkare.
En viktig faktor till att vara medveten om är att ökningen av salivproduktion under tandsprickning ibland kan leda till lös avföring. Detta beror på att saliven som sväljs kan påverka barnets matsmältning.
Symtom | Beskrivning |
---|---|
Dregling | Ökad salivproduktion leder till dregling. |
Ömt tandkött | Tandköttet kan vara svullet och rött. |
Gnällighet | Barnet kan verka mer irriterat än vanligt. |
Svårigheter att sova | Bebisar kan ha svårt att somna eller vakna oftare än vanligt. |
När bör du söka hjälp?
Om du märker att din bebis har ovanligt mycket obehag, har hög feber eller uppvisar andra bekymmersamma symtom som varar längre än normalt, är det dags att rådgöra med en läkare. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan. Tillsammans med läkare kan du få förslag på lämpliga åtgärder och produkter för smärtlindring.
Det är också bra att ha saker hemma som kan hjälpa under tandsprickning. Bitar som bitringar, barnvänliga smärtlindringsgeler och mjuka tandborstar kan alla vara användbara för att trösta och lindra ditt barns besvär.
För att hjälpa din bebis under tandsprickning är det viktigt att ha tålamod. Håll regelbundet koll på tänder som redan har kommit fram, regelbunden tandborstning är avgörande för att förebygga karies. Ju tidigare du börjar borsta, desto bättre!
Kom ihåg, detta är bara en fas och det kommer att avta. Tandsprickning hos bebis är en del av tillväxten och det kommer alltid att komma nya tänder! Håll dig lugn och ge så mycket kärlek och stöd du kan under den här tiden.