Så lyckas du med inredningen av barnrummet


Så lyckas du med inredningen av barnrummet

Att låta barnrummet vara en del av resten av inredningen i din bostad behöver inte vara särskilt svårt. Det finns massor av saker du kan göra så att rummet passar både stora och små.

Av 10 miljoner svenskar lever idag 4,8 miljoner i lägenheter eller hus tillsammans med sina familjemedlemmar. Majoriteten av alla barn har egna rum, men det är inte ovanligt att man delar rum med sina syskon.

Det är lätt att prioritera bort barnrummet eftersom man tänker att barnet ändå ska växa upp och att det är ett ständigt inflöde av nya leksaker, prylar och nya intressen som avgör vad barnet vill ha på väggarna och vad hen vill leka med.

Men faktum är att det finns massor du kan göra för att få barnrummet att gå i balans med resten av inredningen i bostaden.

Välj rätt tapeter

Att välja hur väggarna i ett barnrum kan vara det roligaste när det kommer till att inreda ett barnrum. Om du inte vill välja en tapet som riktar sig till de allra minsta, så finns det massor av alternativ som bidrar till fantasiskapande och trygg miljö. Ta en titt på Boråstapeters fina barntapeter för att göra ditt val. Där hittar du allt ifrån färgstarka tapeter till unika mönster, men också dämpade tapeter i lugn – med färgalternativ som går i god balans med temat i resten av din bostad.

Välj bra förvaringsmöjligheter

Alla vet hur svårt det är att hålla ett barnrum städat. Men för att underlätta och göra det lättare att plocka undan är det av stor vikt att du väljer att investera i bra förvaringsmöjligheter. Inbyggda garderober är toppen och förvarar alla kläder på ett ställe. Tygpåsar eller större tygtunnor kan vara bra för att förvara leksaker och gosedjur som inte behöver sorteras.

Väljer du lite roligare korgar, kanske en som ser ut som en basketkorg, blir det dessutom roligare för barnet att hjälpa till att plocka undan.

Låt barnen bestämma

Okej, ta rubriken med en nypa salt. Men att inkludera barnet i inredningsprocessen ger både självförtroende och utrymme för ökad kreativitet. Lyssna på vad barnet önskar och se hur du kan gå barnet till mötes. Även om barns krav kan låta stora, är det ofta ganska lätt att kompromissa med rätt inställning och kommunikationsmetod.

Nyttja golvet till att ljudisolera rummet Det är på golvet barnet leker mest, om det så är med bilar, lego eller med klossar. Därför kan en god idé vara att inreda golvytan med en heltäckningsmatta, som både kan fylla en funktion i form av till exempel bilmatta eller ett annat roligt mönster. Mattan blir då inte bara en rolig detalj i rummet, utan bidrar också till ljudisolering och skydd för golvet som slits mindre.

Recent Posts