Leksaker för barn med NPF-diagnoser 


NPF-diagnoser

Med barn som har autism, ADHD eller andra NPF-diagnoser är det svårt att veta vad för leksaker som främjar deras utveckling och kan vara bra att köpa. Dessutom är ju ett barn inte det andra likt. Leksaker som bland annat ger barnet ett lugn, får dem att fokusera och tränar på motoriken är bara några av färdigheterna som kan hjälpa ditt barn. 

Vi listar några fördelaktiga leksaker för barn med NPF-diagnoser för en kombination av lek och lärande! 

Hur kan pedagogiska leksaker främja barn med NPF-diagnos?  

Barn som har diagnoserats med en NPF-diagnos som exempelvis dyslexi, autism eller ADHD har ofta svårigheter med fokus, koncentration, att sitta still och olika sociala sammanhang. De behöver därför en stimulering av leksaker med pedagogiska egenskaper som kan hjälpa dem med bland annat koncentrationen.   

Då alla barn är olika, även när det kommer till barn med NPF-diagnoser så har de alla olika intressen, olika saker de har svårt för och temperament som skiftar mellan barn. Detta kommer även att spegla sig i vilka leksaker de kan komma att ha nytta av. 

Då du känner ditt barn som bäst vet du även vad för slags leksaker som främjar deras lärande och det som de har svårt med. Det finns ett flertal kategorier av leksaker på marknaden idag som är utvecklade specifikt för att hjälpa barn med NPF-diagnoser att både utvecklas och ha kul när de leker.  

Spel som utvecklar språket 

Barn som har svårigheter med att utveckla språket kan dra nytta av leksaker och spel som hjälper dem hitta ord, artikulera sig bättre och sätta ord på sina känslor. Här kan pussel vara otroliga leksaker för ditt barn att träna med och dessutom på ett roligt sätt. Du kan exempelvis välja ett pussel som leder till diskussion med ditt barn, pussel med stora bitar eller pussel på marknaden om känslor.   

Är pussel någonting som du tror skulle passa ditt barn och främja dess svårigheter så finns det många olika pussel specifikt för lärande på hyllorna som du kan köpa. Här kan det även vara en god idé att införskaffa ett pussel som har med någonting som ditt barn redan har intresse för, vilket automatiskt kommer göra lekstunden både rolig och lärorik. 

Leksaker för finmotorik 

Att pyssla, sätta ihop olika delar och bygga med bland annat klossar hjälper ditt barn att utveckla finmotoriska egenskaper, låter de vara kreativa samtidigt som de även övar på koncentrationen. Här finns det en mängd leksaker du kan köpa för att få ditt barn att träna på just detta. Du kan exempelvis köpa ergonomiska kritor som passar alla händer oavsett om du är höger-eller vänsterhänt och som är lätta att rita med.  

Andra leksaker kan vara sandleksaker med bland annat sax, skopa, pipett och andra redskap som gör att ditt barn tränar på bland annat koordination, orsak och verkan samt gör att de blir starkare i både händer och fingrar. 

Leksaker för koncentration 

De flesta barn med en NPF-diagnos har gemensamt att de brister i både fokus och koncentration. Uppgifter som för andra barn kan utföras snabbt och utan problem kan för ett barn med en diagnos istället vara en stor utmaning. Många barn som har svårt att sitta still och fokusera kan främjas av att hålla eller pilla på en leksak som gör att händerna blir upptagna.  

Här kan bland annat sensoriska fidgetleksaker vara utmärkta alternativ, ett tugghalsband som ditt barn kan knapra på när de lyssnar på lektionen eller en sensorboll som de kan klämma på. 

Leksaker för att få ditt barn att varva ned 

Läggning kan även vara ett otroligt utmanande moment för barn med en diagnos. Svårt för att koppla av, tankspriddhet och svårigheter att somna är mycket vanliga företeelser. Att köpa en leksak som främjar läggning i form av en nattlampa med ljud, ljus och fina motiv kan vara till stor hjälp när ditt barn försöker komma till ro.  

Det finns dessutom leksaker för nattning som både hjälper barnet att tänka på andningen och meditation för att varva ned innan läggdags.  

Recent Posts