Lekmatta för barn – En kreativ plats för ditt barn att leka!


Lekmatta för barn

En lekmatta för barn skapar en kreativ miljö för ditt barn, samtidigt som den skyddar vid lek. Med vadderad botten blir de både bekväma att vila eller leka på, samtidigt som det blir en fin inredningsdetalj i barnrummet. Vad finns det för olika slags lekmattor för barn och vad bör du tänka på inför köp? 

Vad är en lekmatta? 

En lekmatta är en större matta speciellt anpassad för barnens lek. Då barn ofta leker på knäna är det viktigt att de har ett vadderat och gott underlag för att inte skada sig när de kryper runt på golvet. Med lekmattor kan ditt barn ha långa lekpass utan att få ont i ben eller skada sig. Vad som gör lekmattor roliga för barn är dessutom att de är dekorerade i olika motiv eller leksaker för att stimulera lärande och lek.  

Lekmattor kommer i ett flertal olika storlekar, former och sorts material, vilket gör att du har mycket att välja mellan beroende på vad som passar ditt hem och ditt barn. Vanliga teman för lekmattor är karaktärer från kända sagor eller barnfilmer, bilvägar, städer och mattor som bildar bokstäver. 

När kan man köpa en lekmatta till sitt barn? 

Det finns ingen regel för när det är lämpligt att köpa en lekmatta för barn, en del väntar några år tills barnet är stort nog att kunna gå, medan andra köper lekmatta redan när ens barn är några månader gammalt. Om du väljer att köpa lekmatta för väldigt unga barn bör du alltid köpa en lekmatta som är speciellt anpassad för spädbarn för att ditt barn ska kunna ligga på mattan säkert och bekvämt.  

Vad är det för skillnad på lekmatta och babygym? 

En lekmatta och ett babygym blandas ofta ihop och används synonymt. Detta är förståeligt då de påminner om varandra. Ett babygym är vanligtvis en plats där mindre barn som inte hunnit lära sig gå kan ligga på en slags matta med hängande leksaker över sig för att främja sina olika sinnen. Ibland ligger bebisen även ovanpå en lekmatta för att göra underlaget mer bekvämt.  

En lekmatta är istället bara mattdelen och används vanligtvis till lite äldre barn som kan gå och krypa. Det är en plats i barnrummet som är till för att inspirera till lek och lärande, samtidigt som det blir en skön plats att leka på.  

En fördel med lekmattor är att de kan se ut på ett flertal olika sätt. Du kan välja mellan mer tjocka, madrassliknande varianter till de som är hopvikbara för den som vill förvara mattan i en garderob eller klädkammare. En annan kreativ lekmatta är pusselmattor där barnen själva kan pussla ihop mattan med hjälp av de olika pusselbitarna som även detta leder till kreativt tänkande.  

Olika motiv av lekmattor  

När du väljer lekmatta till ditt barn är det viktigt att du utgår från vad ditt barn har för intresse. Är hen intresserad av bilar, tåg eller andra rörliga fordon, eller tycker ditt barn om klassiska sagofigurer? Då det finns ett otroligt stort utbud av lekmattor kommer du garanterat kunna hitta en med motiv som passar ditt barn utmärkt. Populära lekmattor med figurer är exempelvis Babblarna, Paw patrol och Frost.   

Förutom motivet av lekmattan så finns det olika former och storlekar på mattan som du bör ha i åtanke. Hur stor plats kan du förvara för lek, och vill du att mattan ska vara rektangulär eller rund? Om du har fler än ett barn är det en god idé att köpa en tillräckligt stor lekmatta där dina barn kan leka fritt med gott om utrymme.  

Recent Posts