Köpa resesäng till barn – En trygg sovplats oavsett resmål! 


Resesäng till barn

Ska du iväg och resa med din familj, men vill kunna försäkra dig om att dina yngre barn har en säker och bekväm säng att sova i? Då kan en resesäng vara precis det du behöver. En resesäng är en portabel säng som är ihopfällbar och enkel att bära med sig, perfekt för resor. Vad bör man tänka på när man ska köpa resesäng och vad har storleken på sängen för betydelse?  

Vad är en resesäng? 

En resesäng är en portabel säng för små barn som är lätta att ha med på resor. Att ha en trygg sovplats för sitt barn är otroligt viktigt för att barnet ska sova gott och bekvämt. En resesäng har fördelen att den kan fällas ihop och bli mycket kompakt och kan därför bäras med som packning på semestern. Till sängen är det vanligt att man får med sig en tunn madrass och sedan kan man använda lakan precis på samma sätt som i en vanlig spjälsäng, tillsammans med kudde, täcke och babynest. 

Med de flesta resesängar får du med en förvaringsväska som gör det enkelt att transportera sängen och när det är dags att använda den är den lätt att fälla upp redo att användas. 

Vad är skillnaden mellan en resesäng och en spjälsäng? 

En resesäng och spjälsäng liknar varandra, med den stora skillnaden att resesängen är lätt att fälla ihop och transportera medan en spjälsäng är mer stabil och tung och bör därför stå på en och samma plats. Om du är ute efter en säng för dagligt bruk bör du istället investera i en spjälsäng då de är mer robusta och ofta passar bättre in i den övriga sovrumsinredningen. 

Resesäng för olika åldrar 

Det finns resesängar både för mindre barn och för bebisar där den vanligaste viktbegränsningen ligger på cirka 15-20 kilo. En resesäng för en bebis är ofta mindre än en resesäng för barn och har en mer upphöjd konstruktion som gör att bebisen inte ligger långt ned mot golvet. Vill man istället köpa en resesäng som barnet kan växa i kan man placera ett babynest eller en madrass med uppblåsbara kanter för att göra den säker för en bebis att sova i tills det att hen blivit äldre.  

En resesäng för mindre barn har i regel samma storlek som en vanlig spjälsäng där stommen är gjord av metall eller hårdplast och väggarna av textil. En resesäng används ofta till barn upp till treårsåldern beroende på barnets vikt och höjd.  

Många modeller av resesängar ger dig möjligheten att placera bottenplattan i olika höjdlägen beroende på barnets storlek. Har du exempelvis ett barn som ligger på gränsen till sängens maxvikt kan du placera bottenplattan direkt mot golvet för att eliminera viktbegränsningen.  

Vad för storlek ska man välja? 

Den storlek som du bör köpa på din resesäng beror på dess storlek och vikt när den både är nedpackad och när den är uppfälld. Se över storleken när sängen är uppfälld för att se att både längden och utrymmet känns stort nog för ditt barn. Även om den ser smidig ut i ytterstorlek behöver barnet få gott om plats att röra sig på. Om du ser att längden på sängen redan är på gränsen till ditt barns höjd är det en god idé att välja en storlek större. 

När sängen är ihopfälld bör du se till att köpa em modell som inte väger mer än 8 kilo och har högsta mått 55x40x23 för att du ska kunna ha med den som handbagage på flyg. Om du ska resa med fordon har du självklart inte samma måttkrav, men det är en fördel om den är kompakt och lätt att transportera.  

Madrassen du får med brukar vara tunn och här kan det vara klokt att köpa till en extra madrass. Tänk dock på att du behöver minst 20 centimeter mellan ovansidan och madrassen och överkanten av sängens sidor för mindre risk att din bebis ska ramla ur. Köp även alltid en resesäng med märkningen EN:1130 som säkerställer att sängen uppfyller alla säkerhetskrav för europeisk standard. 

Olika funktioner 

Det finns många olika modeller och typer av resesängar på marknaden att välja mellan, alla med olika funktioner efter behov. En del sängar är anpassade helt för spädbarn, där du har funktionen att kunna höja och sänka sängen för att din bebis ska kunna komma högre upp.

Andra modeller är designade som en vagga som står på eget stativ. Viktigt att ha i åtanke när du köper en resesäng för en bebis är att de har kortare användningstid och en lägre maxvikt. Om du istället vill ha en säng ditt barn kan växa med bör du kika på en större modell.  

Det finns dessutom de modeller av resesängar där du kan fästa ett skötbord på själva sängen för att få en optimal arbetshöjd vid blöjbyten. En resesäng kan därför användas för många områden och är en smart investering när du vill att ditt barn ska sova tryggt och bekvämt på semestern. 

Recent Posts