Köpa ponycycle till barn – den mekaniska leksakshästen!


Köpa ponycycle

Den omåttligt populära mekaniska leksakshästen ponycycle har länge varit en favorit i andra delar av världen. På senare år har denna leksakshäst som går att rida på även blivit en snackis i Sverige. Men vad har ponycycle för fördelar för ditt barn och hur köper du rätt storlek? Vi går igenom allt du behöver veta för att köpa ponycycle till barn! 

Vad är en ponycycle? 

En ponycycle är en mekanisk häst eller ponny som går på hjul som ditt barn sitter på för att föra den framåt. När ditt barn gungar hästen så flyttar den sig framåt och det känns som att ditt barn rider på en ponny. En del modeller är även utrustade med stigbyglar som kan hjälpa till att få ponnyn att röra på sig när ditt barn sitter på den. 

För barn som är hästälskare är detta kanske det närmaste de kan komma en riktig ponny då de är stora i storleken och det faktum att ditt barn både kan sitta på hästen och få den att röra på sig. Det finns en hel del olika modeller och storlekar på ponycycles beroende på ditt barns ålder och vilka funktioner ni är ute efter.  

Hur väljer du storlek? 

När det kommer till storleken på ponycycles finns de i ett flertal olika för att de ska kunna passa barn i flera åldrar. De vanligaste storlekarna delas upp i small, medium, large och x-large och det innebär att de helt enkelt har olika mankhöjd. Storleken small brukar i regel ha en mankhöjd på cirka 45-50 centimeter och passar barn mellan 3-5 år.  

Mediumstorleken på ponycycles har en mankhöjd på ungefär 58 centimeter och är avsedd för barn mellan 4-9 år. Både large och x-large har mankhöjder som är högre än så och klarar en betydligt högre maxvikt. En del x-large modeller klarar till och med en maxvikt på hela 80 kilo, vilket gör att en del vuxna även kan testa på att sitta på ponnyn. 

Vad har ponycycle för fördelar? 

En av de stora fördelarna med en ponycycle är att hästen är verklighetstrogen. Vanliga ponnyhästar behöver dras fram och tillbaka, medan ditt barn på en ponycycle kan både sitta på ryggen och få hästen att gå framåt. De är därför ett steg närmare en riktig häst och kommer säkerligen uppskattas av det hästälskande barnet.  

En annan fördel med ponycycles är att ditt barn kan kombinera aktivitet och rörelse med glädje. För mindre barn som inte utövar någon sport kan en lek med ponycycle vara nog med rörelse under lekens gång. 

Har ponycycle någon åldersgräns? 

Ponycycles bör inte användas av barn som är yngre än tre år. Detta då hästen går framåt med hjälp av barnets egna rörelser och ett alltför ungt barn kan skadas om du inte har hen under uppsikt. Du kan dock förbereda ditt barn för en ponycycle genom att köpa en liknande häst med stor sadel där benen hänger fritt, men där hästen inte kan röra sig framåt.  

Skötselråd 

För att din mekaniska häst ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att den sköts om på rätt sätt. Ditt barn kan rida på sin ponycycle både inom-och utomhus så länge underlaget är plant. Ponnyn bör inte ridas på grusväg eller annat underlag som inte är fast då du riskerar att ha sönder hästen, samtidigt som ditt barn kan skada sig.  

Ponycyclen bör förvaras på en torr plats som har god ventilation samt förvaras stående. Hästens päls bör rengöras emellanåt för att behålla en fräsch yta och de rörliga delarna på hästen kan behövas smörjas för att kunna behålla sin optimala kvalitet. 

Recent Posts