Insektsbett barn är inte ovanligt, särskilt under sommarhalvåret när barn spenderar mer tid utomhus. De flesta insektsbett är ofarliga men kan orsaka obehag som klåda och rodnad.
Här går vi igenom hur du hanterar dessa bett på ett enkelt och effektivt sätt, så att ditt barn kan känna sig bekvämt. Vi kommer också att titta på när det är viktigt att söka läkarvård.
Första steget – Identifiera insektsbettet
Det första du måste göra som förälder är att identifiera typen av insektsbett. Vanliga typer inkluderar myggbett och knottbett, som ofta ger upphov till obehag men som i regel läker av sig själva.
Men, om ditt barn har blivit stucken av en geting eller ett bi, gäller det att vara lite mer försiktig. Gnagande klåda och svullnad kan förekomma, men se upp för allergiska reaktioner som kan inträffa i sällsynta fall.
Här är några kännetecken på insektsbett som du kan hålla utkik efter:
- Rodnad och svullnad vid bettet
- Klåda och smärta
- Eventuellt blåsor eller utslag
Hur du behandlar insektsbett hemma
Så, vad gör du när du har fastställt att ditt barn har fått ett insektsbett? Här är dina steg för att säkerställa att ditt barn upplever så lite obehag som möjligt.
- Anta en lugn hållning och förklara för ditt barn att det är normalt att reagera på insektsbett.
- Om barnet klagar på klåda, kan du använda en isbit insvept i en tygbit för att kyla ner området.
- För att lindra klådan, rekommenderas receptfria produkter som alsolsprit eller kylbalsam. Dessa kan köpas på närmaste apotek.
- Om klådan blir värre, kan du också använda kortisonsalva, men rådgör med läkare först om barnet är under två år.
För mygg- och knottbett fungerar ovanstående tips oftast bra. Men, om ditt barn skulle råka få ett geting- eller bistick, kommer det att krävas mer uppmärksamhet:
- Ta bort gadden noggrant med en pincett eller nageln för att undvika ytterligare giftinjektion.
- Som nämnt tidigare, använd isbit eller alsolsprit på bettområdet för att dämpa svullnaden.
- Sätt på ett plåster för att skydda mot infektion och förhindra att barnet klöser på stället.
Vad du ska göra om bettet blir infekterat
Enligt studier är det vanligt att bett kan bli infekterade om barn kliar på dem. Det är därför viktigt att du instruerar ditt barn att inte röra vid bettet. Om du märker att bettet blivit rödare, svullnat mer, eller om ditt barn klagar på ökande smärta, kan det tyda på en infektion. Här bör du vidta följande åtgärder:
- Sök läkare om ditt barn får feber eller har allvarlig svullnad runt bettområdet.
- Be om rådgivning om det behövs antibiotika för att behandla en eventuell infektion.
- Var särskilt observant på om ditt barn har blivit stucket i munnen eller ansiktet, där svullnad kan påverka andningen.
Kort sagt: Håll alltid ett öga på betten efter att du har behandlat dem. Om du har några tvivel, tveka inte att kontakta sjukvården.
Förebyggande åtgärder mot insektsbett
Ingen förälder vill se sitt barn lida av klåda och smärta från insektsbett. Innan ni går ut, fundera på hur ni kan minska risken för bett överhuvudtaget. Här är vad du kan göra:
- Se till att ditt barn bär ljusa kläder som täcker huden. Myggor och andra insekter tenderar att attraheras av mörka färger.
- Använd myggmedel på alla hudområden som är exponerade.
- Installera myggnät över vagnen och sängen för att skydda under natten.
- Undvik att leka i områden kända för att ha många insekter, som stillastående vatten och burriga områden.
Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten kan insektsbett hos barn öka under sommaren, vilket gör det ännu viktigare med förebyggande åtgärder. Prata med ditt barn om vikten av att hålla sig ifrån insekter och ge dem verktyg för att skydda sig.
Kom ihåg att de flesta insektsbett läker av sig själva inom några dagar till en veckan. Klådan avtar ofta efter bara ett par dagar, och barnets utbildning i att hantera klåda och långsam läkning är viktig. Med rätt förberedelse och information kan du hjälpa ditt barn att hantera insektsbett på bästa sätt!