Hoppgunga för baby – Från vilken ålder? Vi testar!


Hoppgunga för baby – Från vilken ålder? Vi testar!

En riktigt bra hoppgunga är alla småbarnsföräldrars räddning. De flesta barn gillar att sitta i hoppgungan och under tiden får du som förälder äntligen en liten paus med båda händerna fria. Förutom att babyn kan hoppa och underhålla sig själv är gungan även bra för att utveckla barnets motorik och koordination.

Många av gungorna går att använda både inomhus och utomhus vilket gör att du kan ta med dig hoppgungan på semestern eller till verandan. Det finns en del att tänka på vid köp av en hoppgunga och utbudet är enormt. Här hittar du ett test med tre av marknadens mest populära hoppgungor. Jag har även sammanställt några av de vanligaste frågorna om denna produkt.

Hoppgunga bäst i test

Det finns ett stort utbud av hoppgungor och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just dig och ditt barn. Jag har testat olika hoppgungor och listar tre stycken som jag tycker är riktigt bra.

Artikelsummering

Bozz HoppgungaTestvinnareBozz Hoppgunga
Hauck Jump HoppgungaUppstickareHauck Jump Hoppgunga
Hauck Jump Around Hearts AktivitetsgungaHoppstolHauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga

Test av hoppgunga

Bozz Hoppgunga

Testvinnare: Bozz Hoppgunga

 • Snygg design och vackert mönster
 • Enkelt att sätta i babyn i hoppgungan
 • Flexibel och lätt att ta med på resor

Denna gråmelerade hoppgunga från Bozz är riktigt snygg och praktisk. Gungan har en stilren design med ett vackert stjärnmönster. Den har en karmsax som passar olika typer av dörröppningar vilket gör det enkelt att flytta runt gungan i huset samt ta med den vid resor. Det är lätt att sätta fast gungan i dörrkarmen och den känns mycket säker. Den bör dock inte användas i dörröppningar med plastlister. En av de största fördelarna med denna gunga från Bozz är att det är lätt att sätta i och ta ur babyn tack vare den praktiska dragkedjan på baksidan av gungan. Denna gunga rekommenderas från 4-6 månaders ålder och babyn bör vara stadig i nacken. Den kan användas för barn som väger upp till 12 kilo. Denna praktiska gunga är en riktig storsäljare!


Hauck Jump Hoppgunga

Uppstickare: Hauck Jump Hoppgunga

 • Annorlunda och rolig design
 • Plastbricka med plats för babyns leksaker
 • Extra mjuk sittdel

Hauck Jump är en kul hoppgunga som skiljer sig lite från andra gungor på marknaden. Utöver den vanliga byxdelen har denna gunga även en liten plastplatta där barnet han ha sina leksaker. Detta gör att babyn kan underhålla sig själv riktigt länge samt utveckla finmotoriken. Sittdelen är extra mjuk med en skyddande kudde. Tack vare den medföljande karmsaxen är det är mycket lätt att sätta upp hoppgungan i dörrkarmen. Dörrkarmen måste dock vara mellan 10-18 centimeter bred för att det ska gå att sätta upp gungan. Precis som andra gungor med karmsax behöver du inte borra för att få fast gungan. Hauck Jump passar för barn från 6 månader. Barnet kan väga upp till 12 kilo. Denna gunga ska dock inte användas om babyn inte kan sitta upprätt.


Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga

Hoppstol: Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga

 • Många funktioner
 • inklusive stimulerande ljud- och ljuseffekter
 • Bra för finmotoriken
 • Behöver inte hängas upp utan står istället på golvet

Denna aktivitetsgunga är ett utmärkt val för dig som letar efter en hoppgunga med många funktioner. Här finns allt som babyn kan tänkas vilja ha. Denna modell är snarare en hoppstol än en hoppgunga, men principen är densamma. Denna modell står på golvet vilket många föräldrar tycker är praktiskt. Den går att skräddarsy efter barnets behov och storlek. Höjden är justerbar och barnet kan rotera 360°. En avtagbar vadderad sits och en avtagbar lekbricka ingår. Lekbrickan gör att barnet kan ha flera leksaker inom räckhåll. Detta gör att barnet tränar motoriken när det försöker sträcka sig efter leksakerna. En av de största fördelarna är att denna hoppstol kan spela musik. Ljudeffekterna är stimulerande för barnet och du kan även stänga av denna funktion om du skulle vilja det. Den är rekommenderad för barn från 6 månader. Barnet bör väga 6-12 kilo för att använda denna gunga.


Vanliga frågor

För många föräldrar är hoppgungan en riktig räddare i nöden. Det finns dock en del att tänka på inför köpet av en gunga. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som föräldrar har när de ska köpa en hoppgunga till sin baby.

Är hoppgungor säkra att använda?

Hoppgungor är mycket säkra att använda om du följer instruktionerna. I produktbeskrivningen finns det alltid instruktioner och rekommendationer från tillverkaren. Dessa innefattar bland annat barnets ålder och vikt samt hur hoppgungan ska sättas upp. Följ alltid instruktionerna noggrant för att undvika att barnet skadar sig eller att hoppgungan går sönder. Ha alltid babyn under uppsikt när den sitter i gungan. Detta gäller såklart för all barnutrustning och inte bara hoppgungor. Det finns såklart alltid en risk att gungan går sönder och därför är det viktigt att köpa en modell från ett välkänt märke. Alla de tre hoppgungor som jag rekommenderar i detta test är mycket säkra och håller högsta säkerhetsstandard.

När kan barnet börja använda hoppgungan?

Olika modeller är anpassade för olika åldrar, men de flesta går att använda från 4-6 månaders ålder. Då är babyn tillräckligt stor och har utvecklat tillräckligt starka nackmuskler. Maxvikten skiljer sig också för olika modeller, men generellt sätt ska babyn inte väga mer än 12 kilo. De flesta slutar använda hoppgungan när barnet har lärt sig att gå.

Hur fungerar en hoppgunga?

En hoppgunga är en gunga där babyn kan sitta och studsa upp och ned. Gungan utgörs av en sittdel där barnet sätts ned. Själv gungan hängs oftast upp i en dörrkarm, men det finns även fristående stolsmodeller. Oavsett modell är funktionen densamma. Barnet studsar upp och ned och kan själv skjuta ifrån med benen vilket gör att det är barnet som bestämmer takten. Innan barnet har lärt sig att själv skjuta ifrån med benen kan du som förälder hjälpa till och gunga lite lätt.

Hur ofta kan barnet sitta i hoppgungan?

Det är viktigt att vänja barnet vid gungan. I början vill de flesta inte sitta särskilt länge i gungan och därför är det bra att börja med några minuter åt gången. När babyn vant sig kan tiden utökas till en halvtimme åt gången.

Vilka är de främsta fördelarna med en hoppgunga?

Det finns många fördelar med en hoppgunga. Här hittar du några av de främsta fördelarna:

 • Det är ett roligt sätt för barnet att bli av med överskottsenergi.
 • Det är utvecklande för barnets koordination, motorik och muskulatur. Hoppgungan hjälper till att stärka musklerna i benen, ryggen och i nacken. Detta är ett mycket bra sätt att träna upp musklerna som senare kommer att behövas för att lära sig gå.
 • Hoppgungor är enkla att använda och anpassa efter barnets behov.
 • De allra flesta varianter kan användas både utomhus och inomhus.
 • Du som förälder får en liten paus där du har båda dina händer fria. Kom dock ihåg att aldrig lämna ditt barn utan uppsikt.

Recent Posts