Försäkra ditt barn – det här behöver du veta


Kommunen och skolan försäkrar ditt barn under skoltid/verksamhetstid, men försäkringarna gäller inte på fritiden. Dessutom täcker kommunens försäkringar sällan sjukdom, så därför är det viktigt att komplettera med en barnförsäkring.

En barnförsäkring ser till att barn är försäkrade dygnet runt för både olycksfall och sjukdomar. Försäkringen ger ersättning vid exempelvis invaliditet, vårdkostnader och en del diagnoser. Det är även ett viktigt ekonomiskt stöd för barn som har en funktionsnedsättning och därför har begränsade möjligheter att jobba i framtiden. Barnförsäkringen kan ge ett extra ekonomiskt stöd för både barnet och föräldrarna, både nu och i många år framöver.

Ersättningen från en barnersättning kan göra stor skillnad ekonomiskt, eftersom sjukdomar som kan drabba barn kan leda till att en förälder måste gå ner i arbetstid. Eftersom Försäkringskassans ersättning ofta inte är tillräcklig för att kompensera inkomstförlusten kan barnförsäkringen ge kompletterande ersättning.

Det rekommenderas att teckna försäkring så fort som möjligt efter födseln och gärna att den börjar gälla direkt när ni kommer hem från BB. Försäkringen gäller nämligen inte för skador och sjukdomar som har uppstått innan försäkringen tecknades. Det går att kombinera barnförsäkringen med en graviditetsförsäkring, vilket innebär att barnet är försäkrat innan det fötts till månaden innan barnet har fyllt 25 år. Om du tecknar försäkringen när barnet är äldre så kan det finnas karenstid och undantag för vissa sjukdomar. Har ett barn redan drabbats av en sjukdom finns det en risk att bolaget avslår ens försäkringsansökan.

Medfödda sjukdomar som till exempel CP-skada, ADHD eller epilepsi ger ofta en begränsad ersättning eller är helt undantagna. Samma sak gäller för besvär som inte är sjukdomar och därför inte täcks av försäkringen. Besvär kan till exempel vara inlärningshinder som kortvuxenhet eller dyslexi. Det är viktigt att alla sjukdomar och skador journalförs för att ni ska kunna få ersättning för dem.

Hemförsäkringen finns inte bara till för att skydda ditt hem, utan den ger också ett skydd för ditt barn och resten av familjen. Därför är det viktigt att du meddelar försäkringsbolaget att du har fått barn, så att barnet kan skrivas in som medförsäkrad. Det kan vara en bra idé att teckna ett olycksfallstillägg och en allriskförsäkring (även kallat drulleförsäkring) som kan ersätta lösegendom som går sönder på grund av något du eller familjemedlemmarna har gjort.

Trots olika tillägg ger inte hemförsäkringen ett fullgott skydd för barn, så den måste alltid kompletteras med en barnförsäkring. Många väljer att teckna barnförsäkringen och hemförsäkringen hos samma försäkringsbolag eftersom det underlättar administrativt och kan ge mängdrabatt. Det är dock inget krav att teckna försäkringarna hos samma försäkringsbolag.

Recent Posts