Bästa surfplattan för barn 2023 – låt ditt barn leka och lära med en bra surfplatta!


Bästa surfplattan för barn
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa surfplattan för barn 2023 – Det finns många starka åsikter kring surfplattor och barn. Med försiktig planering kring skärmtid och vad barnen har tillgång till är det dock många som tillåter sina barn att använda eller till och med ha sin egen surfplatta. Med till detta kommer det dock många frågor. Den första vi tar itu med är dock: Vilka surfplattor passar bäst för barn?

Här nedan ger vi dig våra 4 tips på surfplattor som av olika anledningar är bra val för ditt barn!

1. Apple iPad 8th gen. 10.2″ 32GB – Premiumvalet och vår favorit!

När det kommer till kritan är det helt enkelt Apples iPad som tar toppvalet när det gäller surfplattor. Ett bra exempel är Apple iPad 8th generation 10.2″. Den långlivade plattan passar de flesta av behoven som du och ditt barn kan ha. Med Apples iPad får du fantastisk hårdvara, och rejäl kontroll över vad barnen kan göra på plattan. Dessutom kan du övervaka hur mycket skärmtid som ägnas åt vad på iPaden. Du kan också styra mängden skärmtid som barnet tillåts.

En annan fördel är det stora utbudet av olika appar och spel som ditt barn har tillgång till via iPaden. Apples App Store är dessutom överlägsen när det gäller ett större utbud av appar på svenska. IOS är också riktigt härligt lätt att använda, med ett logiskt upplägg. Det innebär att ditt barn lätt kan lära sig hur plattan fungerar och utforska de olika fördelarna som plattan kan ha.

Självklart är plattans pris något att ha i åtanke. Om du planerar att köpa plattan ny ligger en iPad oftast på ett högre pris än andra plattor. Då är det viktigt att sakta lära barnet att plattan är något att vara försiktig med. Fördelen är att det för iPads också finns ett stort utbud av tillbehör, såsom tåliga skal som skyddar iPaden.

2. Samsung Galaxy Tab A7 10.4″ 32GB – Android med dedikerat barn-läge!

Om du föredrar Android är ett av de bästa valen på marknaden Samsung Galaxy Tab A7 10.4″. Bland Android-tillverkare är Samsung en av toppvalen då de satsar hårt på att skapa riktigt bra surfplattor. Även med denna surfplatta får du ett stort utbud av appar i Google Play och riktigt bra hårdvara.

En av de stora fördelarna med Galaxy Tab A är att den kommer med ett dedikerat barn-läge. På detta Kids Mode har barnen bland annat tillgång till kreativa och säkra spel. Den här passar därför perfekt för dig som letar efter en surfplatta som både du och ditt barn kan använda.

Med möjligheten att ha flera användarkonton kan du kontrollera vad ditt barn har tillgång till, medan du fortfarande smidigt kan använda plattan för alla dina behov. Upp till 8 personer kan ha en personlig inlogg, vilket gör den en utmärkt surfplatta för hela familjen att dela.

3. Samsung Galaxy Tab Active 2 8.0 16GB –

För ännu ett alternativ från Samsung kommer här Galaxy Tab Active 2, som har en mycket speciell fördel. Något du kanske oroar dig för är att ditt barn inte kommer vara försiktig nog med plattan. Även med ett tillköpt tåligt skal kanske denna oro gnager sig kvar. Varför då inte satsa på en surfplatta som är utformad just för att klara av en hel del?

Galaxy Tab Active 2 är både dammtålig och vattentålig, vilket betyder att klarar av en hel del med sitt tuffa gummiskal. Hårdvaran är inte lika imponerande som valen här ovan, men tänk på vad du får i gengäld. När ditt barn till exempel spiller ett glas juice över plattan behöver du inte skrika i panik. Inte dåligt, va?

Även denna surfplatta har möjligheten för flera användarkonton. Denna modell blir alltså ett bra val för dig som vill ha en bra platta att dela med barnet, som också tillåter dig att andas ut när barnet använder plattan.

4. Denver TAQ-70353K 7″ – Den perfekta första surfplattan!

Surfplattorna nämnda här ovan är ordentliga surfplattor som barnen kan fortsätta använda när de blir äldre. Men om du inte har det som krav är Denver TAQ-70353K 7″ ett fantastiskt alternativ ! Denna surfplatta är ett utmärkt budgetval för dig som letar efter just en barnprodukt.

Modellen är en perfekt “första surfplatta” för ditt barn, men specialanpassade Kido’z children mjukvara. Plattan kommer i ett stöttåligt skal vilket innebär att du inte behöver vara orolig för att barnet tappar plattan. Skalen kommer i två färger, antingen blå eller rosa. Den rekommenderade åldern är från 5 år.

Denver TAQ-70353K är utan tvekan en enklare surfplatta som är just för barn, men den är inte bara en leksak. Plattan är utrustad med Quad Core processor, operativsystemet Android 8.1, 8 GB hårddiskutrymme, 2 megapixel-kamera och mycket mer. Den har inbyggd Wi-Fi-uppkoppling och full åtkomst till Google Play. Det finns också möjlighet för extra lagringsutrymme med micro-SD-kort.

3 vanliga frågor om surfplattor för barn:

1. Vid vilken ålder ska jag låta mitt barn använda en surfplatta?

Här är en fråga som det utan tvekan finns många åsikter om. Vissa tycker exempelvis att barn under tre år endast borde ha tillgång till surfplatta under kortare perioder, medan hen är övervakad av föräldern.

I slutändan är det du själv som förälder som måste välja vad du är bekväm med. Sätt tydliga gränser för barnet under varje ålder de går igenom. Ett bra sätt är att redan från början säga: “Nu får du använda surfplattan i en timme.” Då har barnet ett koncept av att plattan inte är något som bör användas hela tiden.

2. Vad behöver jag tänka på innan jag låter mitt barn använda en surfplatta?

Det första steget gäller naturligtvis att det finns många saker på internet som du inte vill att ditt barn ska vara utsatt för. Se därför till att barnet endast har tillgång till det som är säkert och bra för barnet. Försök att vara delaktig och ha koll på vad ditt barn gör på plattan.

Som sagt ska tydliga gränser sättas så tidigt som möjligt.  Ett sätt är att låta surfplattan vara en typ av belöning. Exempelvis kan barnet få en halvtimme med plattan efter att de hjälpt till med disken eller liknande.

3. Kan en surfplatta vara ett bra läromedel för barn?

Surfplattan har blivit en populär form av läromedel för barn, både innanför och utanför klassrummet. Med säkra och kreativa appar på surfplattan kan barn lära sig nya ord och begrepp och träna sin fantasi med pyssel och spel.

Det viktiga är att du som förälder uppmuntrar lärande via surfplattan. Du kan hitta och låta barnet använda roliga appar som kan främja barnets lärande. Du kan visa barnet roliga och intressanta videoklipp, exempelvis naturprogram. Surfplattan är inte en förälder, utan det är fortfarande din roll att visa ditt barn hur det kan vara roligt att lära sig saker.

Länkar och referenser:

Unboxing av Denver surfplatta

Surfplattor gos Webhallen

Recent Posts