Åkpåse bäst i test – Åkpåse för vinter och vår 2023


åkpåse till vagn

Det är under den kalla årstiden åkpåsen kommer till användning och då främst i vagnen eller i bilen. Det finns dock ett par saker att tänka på när man ska köpa en åkpåse. Det är till exempel bra att tänka på barnets storlek så att åkpåsen inte blir för stor eller för liten.

Åkpåsar finns från flera olika varumärken och i många olika stilar. Jag har testat några av dem och berättar nedan om vilka fördelar det finns med de olika modellerna.

Åkpåse till vinter och åkpåse i dun

Åkpåsar finns i väldigt många olika storlekar, varianter och prisklasser. Även fyllning och vaddering kan skilja sig en hel del åt mellan olika åkpåsar. Det finns en variant av tunn åkpåse men även tjockare åkpåse i dun samt skinn. Här kan det vara bra att fundera över när du använder din åkpåse som mest.

Oftast är det ju vintertid som gäller men även höst och vår tar man gärna fram åkpåsen för att hålla barnet varmt och kanske dra ner lite på ytterkläderna när man rör sig mellan varma byggnader etc. Då vill man gärna ha en tjockare och rejält fordrad åkpåse.

Åkpåse till våren

Dom tunnare åkpåsarna lämpar sig mer till tidigt höst eller sen vår men frågar man mig så finns det ingen given temperatur då vinteråkpåsen är för varm för att använda. I perioder kan temperaturen pendla kraftigt i Sverige och det är alltid skönt för barnet att ha en åkpåse att krypa ner i dom allra kallaste dagarna sommartid i Sverige.

Men ibland kan det vara skönt med en tunnare åkpåse. Känner du att du har råd med en tunnar och en tjockare så är det att föredra annars skulle jag bara gå på en tjockare variant så kallad vinteråkpåse.

Jag har jämfört några olika åkpåsar med olika stoppning för att då ska få en så bred bild som möjligt av vad som finns där ute.

Artikelsummering åkpåsar

Angel Of Sweden åkpåse TärnabyTestvinnareAngel Of Sweden åkpåse Tärnaby
Bozz ÅkpåseBudgetBozz Åkpåse
Bozz åkpåse lammskinnPremiumBozz åkpåse lammskinn

Test av åkpåsar

Angel Of Sweden åkpåse Tärnaby

Testvinnare: Angel Of Sweden åkpåse Tärnaby

  • Två olika upphängningsanordningar för sittvagn
  • Borttagbar kant av fuskpäls
  • Enkel att fästa i babyskydd eller vagn

Den här åkpåsen är omkring 100 cm lång och passar därför bra fram till dess att barnet är omkring tre år gammalt. Åkpåsen har en stoppnig med polyestervadd och när jag testade den var det omkring nollan men barnet höll sig varmt med bara åkpåsen och ett lager kläder på sig. Blir det varmare skulle jag nog klä på barnet lite mer. Åkpåsen har ett avtagbart lock som också kan vikas ner och fästas med tryckknappar. En stor fördel är att den här åkpåsen har öppningar för vagnens eller bilens sele och dessutom kan man enkelt fästa upp påsen i en sittvagn för att den inte ska glida.


Bozz Åkpåse

Budget: Bozz Åkpåse

  • En mjuk och följsam åkpåse med bra passform
  • Fungerar bra även i smalare liggdelar till vagnen
  • Lagom varm med sitt fleecefoder

Det här är en lite mindre åkpåse som är perfekt att använda i barnets vagn eller i babyskyddet i bilen. Det som jag tycker är bäst med den här åkpåsen är att den inte är lika bylsig som de större varianterna. Eftersom att åkpåsen inte är lika lång som standardvarianterna kan man inte räkna med att ett barn kan använda den i flera år. Den här åkpåsen har inget lock som kan tas bort om man till exempel ska gå in i en affär. Det jag gillar är dock att man kan öppna påsen helt och fullt. Den blir en perfekt filt för barnet att leka på nere på golvet om man är på besök hos någon, eller i hemmet. Det finns också öppningar med kardborre i åkpåsens bakstycke. Det gjorde det lättare att sätta fast barnet i bilens sele med mera.


Bozz åkpåse lammskinn

Premium: Bozz åkpåse lammskinn

  • Mycket varm åkpåse för de kallaste dagarna
  • Yta av vattentåligt material
  • Dragkedja längs med hela påsen

Det här är en åkpåse med normal längd. Den har ett foder av mjukt, långhårigt lammskinn och jag upplever att den håller barnet varmt även vid rejält kallt väder. Påsens utsida av nylon är både vatten- och vindavstötande och det gör att barnet håller sig varmt även om det snöar eller regnar. Den här åkpåsen passar bra i sittdelar av de flesta modeller men en ergonomisk sådan kan dock kännas lite grund. Det går också bra att fästa upp åkpåsen i sittdelens ryggstöd. Det har varit en stor fördel för mig då jag sluppit en glidande åkpåse i vagnen. En annan sak som jag gillar med den här åkpåsen är att den kan öppnas helt nere vid barnets fötter om man till exempel vill att blöta vinterskor inte ska vara inne i påsen. Dragkedjan längs med påsens mitt kan också öppnas hela vägen och det gör att man kan använda åkpåsen som en mysig lammullsfilt på golvet. Det var mycket omtyckt hos oss.


Vad är en åkpåse?

En åkpåse är ett tillbehör som används till barnvagnen eller till bilens babyskydd. Den används för att barnet ska hålla sig varmt under den kalla årstiden. Åkpåsen skyddar också mot snö och regn i viss mån.

Påsarna kan användas både i sittvagnar, liggvagnar och i bilens babyskydd. Det är en stor fördel om samma åkpåse kan användas på alla ställen. På så sätt slipper man köpa in flera påsar och dessutom underlättar det när barnet ska flyttas mellan vagn och bil eller tillbaka. Åkpåsarna kan se ut på flera olika sätt och det kan vara bra att prova flera olika sådana för att finna en som passar i den egna barnvagnen.

Åkpåsen är utformad som en slags påse som ofta kan öppnas helt längs sidan, mitt på eller med hjälp av en lucka. Dess form gör att barnet har det varmt och skönt inne i påsen. När man använder sig av en åkpåse behöver barnet inte heller ha skor på sig eftersom att även fötterna håller sig varma inne i det mjuka fodret.

Att tänka på när man ska köpa en åkpåse

Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa en åkpåse. För det första bör man fundera över vilken typ av material man vill att påsen ska vara tillverkad av. Vissa material skyddar mot fukt och vind, andra är lite svalare oc passar bra om man ska gå mellan affärer eller liknande. Det kan också vara klokt att fundera kring vilket foder man föredrar i åkpåsen. Vissa foder är tunnare, andra tjockare. Det finns också långhåriga foder och det kan vara mycket olämpligt att välja ett sådant om man vet att barnet far illa av att få hår i munnen.

En sak som jag prioriterar är att det finns öppningar i åkpåsen som tillåter att en fempunktssele används. Det är ofta en sådan som finns i vagnar samt i bilens babyskydd. Det är också bra att se till att åkpåsen inte glider i vagnen. Om vagnen har ett ryggstöd och en sufflett som inte sitter ihop kan det vara praktiskt med någon typ av ficka som kan träs över ryggstödet och det gör sedan att åkpåsen sitter på plats. Någon form av antihalk-tyg som förhindrar glid är också bra att ha på åkpåsens baksida.

Måste man ha en åkpåse?

Det finns inget som säger att man måste ha en åkpåse men det kan vara väldigt praktiskt att ha en sådan. När barnet är litet är det ofta inte lika viktigt med smutsavvisande material och liknande. När barnet blir större är det desto viktigare att åkpåsen går att öppna nertill, eller att den är fodrad med ett smutsavvisande material. Det på grund av att barnets skor kan bli ganska smutsiga innan barnet sedan ska ner i åkpåsen igen.

Speciellt till mindre barn kan det vara otroligt praktiskt med en åkpåse. Det gör det enkelt att flytta barnet mellan bilen och vagnen eller tvärtom. Ett litet barn rör sig inte heller lika mycket som ett större sådant utan det kan lätt börja frysa. Inne i åkpåsen kan barnet röra sig relativt fritt men samtidigt behålls värmen.

Skötselråd

En åkpåse kan ha lite olika skötselråd beroende på vilket material den är tillverkad i. Om påsen har en pälskant av fuskpäls kan det vara klokt att ta bort den om det regnar eller snöar. Pälsen kan annars bli fuktig och irritera barnet. Om fuskpälsen blir blöt hängs den enkelt upp på tork. Hela åkpåsen kan i regel tvättas i en vanlig tvättmaskin på 40 grader. I regel kan de också torktumlas om det är så att man snabbt behöver använda åkpåsen igen. Om påsen bara är smutsig på utsidan räcker det ofta med att man torkar av den med en fuktig trasa.

Vid en tvätt kan det vara klokt att vända åkpåsen ut och in, i alla fall om insidan blivit riktigt smutsig. Många gånger kan påsen vara som smutsigast i botten där barnet har sina vinterskor. Om tyget där är smutsavvisande kan man torka av det och skaka ur åkpåsen.

Om det är så att åkpåsen är fodrad med till exempel lammull kan det vara bra att ha en karda eller liknande borste för att göra fodret fluffigt och mysigt igen efter en tvätt. Det fungerar bra även på fuskpäls som blivit tovig eller som helt enkelt inte ser så rolig ut längre.

När är en åkpåse bra att ha?

En åkpåse är bra att ha vid flera olika tillfällen. Under de kallare årstiderna kommer den verkligen till användning. Om barnet somnar i sin vagn under promenaden kan det flyttas över till bilbarnstolen i bilen utan att man behöver väcka barnet. Så länge åkpåsen har öppningar för barnstolens sele är det inga problem. Det tycker jag underlättar rejält i vardagen.

Det är också bra att ha en åkpåse under riktigt kalla dagar. Då kan man trots vädret ta promenader med sitt barn. Åkpåsen gör också att man kan skydda barnet från snö och regn. Tack vare att åkpåsen ofta går att öppna upp på olika sätt kan man enkelt göra så att barnet får lite svalka om man ska åka buss, om man går in i en affär eller liknande.

Kan en åkpåse vara för stor?

Åkpåsar är ofta omkring 100 cm långa och det kan kännas stort för ett litet barn. I en bilstol eller liggvagn kan en stor åkpåse också kännas bylsig. Då kan det vara klokt att välja en mindre modell även om den inte kan användas så länge när barnet växer.

Recent Posts