Har du också ett barn som inte vill skiljas från sin napp? Nappen är en naturlig del av barndomen, men när är det egentligen dags att lägga den på hyllan? Vi utreder när det kan vara lämpligt att sluta med napp!
Varför tycker barn om nappar?
Som vuxen kan man undra vilken betydelse nappen egentligen har för ett barn. Visst, den påminner barnet om mamma, men den är ju ändå ett objekt av plast, så varför blir barn så fästa vid den? Det finns flera anledningar till att nappen är betydligt mer än en ”plastgrej” för ditt barn.
För barn är nappen väldigt lik snuttefilten eller favoritgosedjuret. En napp associeras med trygghet, och får små barn att känna sig tröstade under oroliga stunder. Den gör det också enklare för barn att somna om nätterna, framförallt om de har sömnsvårigheter. Nappen har en lugnande effekt och får barn att känna närhet.
Sist men inte minst ska man också vara medveten om det kanske mest självklara svaret: barnet har en sugreflex. Den får barn att söka sig till mamman och vilja amma, vilket säkerställer att de får i sig alla viktiga näringsämnen. Sugreflexen kan göra så att barn vill eller tycker om att suga även när de inte är hungriga, vilket kan kännas lite jobbigt för mamman. Visst vill man ge sitt barn allt, men nappen kan trots allt vara till stor hjälp ibland – för båda parter!
När är det okej att använda napp?
En napp kan ha flera positiva effekter, men det är viktigt att den används under rätt period. För att undvika problem bör du vänta med nappen tills barnet börjat äta ordentligt. När amningen är igång och barnet börjat gå upp i vikt är det ett gott tecken. Då antas barnet ha lärt sig att äta, vilket minskar chansen att nappen får en negativ inverkan. Barn som börjar använda napp för tidigt kan nämligen känna sig nöjda med nappen och inte vilja äta så mycket och så ofta som de borde.
Varför bör ditt barn sluta med napp?
Om ditt barn använder napp har du säkert upplevt en avlastning. Du får mer tid för dig själv, eftersom barnet har en ”kompis” som håller det lugnt och tillfredställer dess sugbehov. Men om barnet använder nappen för länge kan det resultera i tandskador.
Att suga på napp för mycket och för ofta kan enkelt resultera i att barnets tänder inte växer normalt. Bland annat talas det om öppet bett och korsbett, som båda orsakas av att överkäken utvecklats något onormalt. Med öppet bett menas att barnets framtänder inte når varandra när barnet biter ihop, medan korsbett innebär att över- och underkäkarnas tänder inte hamnar rätt i förhållande till varandra. Nappen kan sätta press på överkäkens kindtänder, vilket gör att överkäken blir smalare än normalt. Det kan resultera i att barnet tidigt måste använda tandställning.
Ett annat problem med användning av napp är att det kan påverka barnets talförmåga. Det beror på att tungan kan påverkas av suget. Därför är risken stor att tungan utvecklas på fel sätt.
När bör barnet sluta med napp?
Exakt när ditt barn bör sluta använda napp är individuellt. En del barn växer snabbare än andra och dessutom skiljer det sig mellan hur mycket olika barn använt sina nappar. Ett barn som inte använt nappen särskilt mycket löper givetvis en betydligt mindre risk att få nappbett.
I regel anses det däremot att barn upp till tre år kan använda napp utan problem. Det beror på att eventuella käk- eller tandskador som uppstår innan dess kan läka av sig själva. När barnet väl fyllt tre år är kroppen inte lika snäll mot överbelastningar, så då gäller det att vara på sin vakt. Ta inga risker!
Treårsåldern är också viktig eftersom det är då barnet börjar prata. Att då använda napp i stor utsträckning kan försämra talförmågan, framförallt hur barnet kan uttala ljud. Då kan du behöva gå till en expert, exempelvis en logoped, som kan hjälpa till. Däremot kan de flesta nog hålla med om att det är bättre att undvika problem än att handskas med dem.
Om du vill vara extra försiktig kan du försöka få barnet att sluta använda napp redan när det är mellan två och tre år gammalt. Ta också hänsyn till när det börjar prata – det är ett tecken på att det är dags att sluta med nappen.
Hur får du barnet att sluta använda napp?
Barn som inte är särskilt förtjusta i nappar har inte heller så svårt att avvänja sig från dem. Om du däremot har ett barn som vill använda nappen hela tiden kan du få räkna med en utmaning. Då gäller det att vara bestämd, även om barnet kommer att protestera.
Som ett första steg kan du börja med att lägga undan nappen mer och mer för varje vecka. Att plötsligt ta nappen ifrån barnet är ingen bra idé, utan satsa istället på att minska användningen gradvis. Då blir det inte lika jobbigt för barnet. Ett annat tips är att vända dig till en sjuksköterska eller andra kompetenta personer för tips och råd. Att följa en bra barnblogg är inte heller fel!