Inköpslista för bebis 2023 – 15 saker du inte kan vara utan!


Inköpslista bebis

När man ska få sitt första barn är det en spännande tid man har framför sig. Ovetandes om framtiden är man fylld av förväntningar men även åtaganden som man kanske inte har full koll på än. Därför har vi sammanställt en inköpslista för dig och din bebis. Allt går inte att förbereda sig på utan mycket kommer man lära sig allt eftersom med sin lilla bebis, och det är så det ska vara. Dock kan man förbereda en hel del i hemmet redan innan det lilla knytet kommer.

Mycket kan förberedas bara genom att tänka på hur de mest grundläggande sakerna ska kunna genomföras. T.ex hur hygienen ska skötas med bad och blöjbyten och allt som behövs för detta men även var bebisen ska sova den första tiden.

Jag vet själv hur det var den första tiden med barn och har verkligen fått prova mig fram med vad som funkar och inte. Vilka prylar som känns nödvändiga och vilka man kan hoppa över till en början. Detta är naturligtvis individuellt men efter att ha diskuterat med vänner och andra småbarnsföräldrar tycker jag mig ha kommit fram till, vad jag kallar, den fullständiga checklistan med det mest nödvändiga man behöver. Sen kan du alltid anpassa din inköpslista efter dina behov såklart.

Här kommer mina femton (15!) mest nödvändiga prylar man behöver den första tiden efter mycket tid sållandes och vrakandes bland diverse prylar.

Komplett inköpslista för bebis

  1. Babynest
  2. Barnvagn
  3. Babyskydd
  4. Skötbädd (skötbord)
  5. Spjälsäng alt. Bed side crib
  6. Windi Pysventil
  7. Nässug
  8. Filtar
  9. Nappar
  10. Babysitter
  11. Bärsele alt. Bärsjal
  12. Åkpåse till vagn
  13. Badbalja med insats
  14. Hudvårdsprodukter till bebis
  15. Nappflaska

Inköpslista för bebis – hela listan

1. Babynest

Inte bara är det ett mysigt ställe att hänga på för bebisen utan det kan även komma till stor nytta i hemmet. Dels kan man ha det i sängen om man vill samsova med den lille. Dom stora mjuka kanterna skyddar perfekt och du som förälder behöver inte vara rädd att rulla på ditt barn. Det kan även nyttjas när bebisen blivit lite äldre och ska lära sig att sitta, då kanterna i kombination med den mjuka botten funkar bra som stöd och fallskydd. Eller varför inte bara ha det i soffan så hela familjen kan vara med trots att inte alla orkar vara uppe sent och kolla på film.

2. Barnvagn

Ett givet inslag på inköpslistan till en bebis. En barnvagn av något slag är ett måste om man vill vara lite rörlig med sin bebis skulle jag säga. Dom finns i alla dess slag i olika färger och former och det finns något som passar alla smaker. Förutom det estetiska så finns det lite att tänka på vad gäller det praktiska. En barnvagn kan kosta allt ifrån någon tusenlapp till tiotusentals kronor.

Men här får man se till sitt behov innan man bestämmer sig. Ska den vara smidig att fälla ihop för att transportera i t.ex bil eller är det viktigare med bra förvaring när den är uppfälld? Lägg gärna lite tid på att hitta en som passar er. Här hittar ni barnvagnar till bra pris i Sverige och med kort leveranstid: Barnvagnar hos Babyland.se

3. Babyskydd

Ett måste för alla bilägare. Ett babyskydd har man ungefär från att bebisen är nyfödd och upp till ca 9 månaders ålder. Även här, liksom för barnvagnar, så finns det en djungel med olika babyskydd att välja på. Dock skulle jag säga att det viktigaste här är att fokusera på säkerheten, för det skiljer sig en del mellan de olika babyskydden hur de presterar i krocktester etc. Lite tips när det kommer till säkerhet och babyskydd kan man läsa om här hos Trafikverket.

4. Skötbädd (skötbord)

En bra skötbädd är tillverkad i ett material utan gifter, med stadiga kanter och mjuk botten för din älskling att ligga på när du ska byta blöja och göra andra inspektioner. För det kommer du göra många gånger de kommande åren. En skötbädd kan räcka gott i sig förutsatt att du har en bänk att lägga den på där du kan hålla god ergonomi och gärna förvara lite bra-att-ha saker så som blöjor och krämer som krävs för ett byte. Här är vårt tidigare test av skötbäddar där du med all säkerhet kommer kunna hitta en skötbädd som passar på din inköpslista för bebis.

Om du inte har en bra bänk i badrummet eller tvättstugan där du kan ha din skötbädd så kan det vara idé att titta på ett skötbord. Här finns det många olika varianter. Dels ihopfällbara, väggmonterade, stora med förvaring etc. Jag har tagit fram några som jag tror täcker de olika behov vi föräldrar skulle kunna ha. Vare sig du bor i ett stort slott eller liten 1:a. Här kan du läsa mer om det och dom skötbord vi testat.

5. Spjälsäng alt. ”Bed side crib”

En spjälsäng är något vi alla förknippar med barn och sömn. Speciellt den rektangulära klassiska ”buren” vi alla småbarnsföräldrar haft i vårt sovrum. Dock har det hänt lite på den här fronten vad gäller färg och form de senaste åren. Förutom den klassiska spjälsängen så finns den en mindre variant som kallas ”bed side crib”.

Ett bed side crib är en slags spjälsäng men i mindre format och oftast med lite längre ben. Vilket passar den nyfödda, som inte är så stor, bra och gör att man kan ha den tätt sittande med sängen där man plockar bort den ena långsidan. Denna tar då även upp mindre plats i sovrummet och lämpar sig bra för mindre sovrum. Då kan man alltså börja med ett mindre bed side crib för att sedan övergå till en klassisk spjälsäng när barnet blivit lite äldre.

Här hittar du ett riktigt bra utbud på spjälsängar och ”bed side cribs” hos jollyroom.se

Meds.se stora babypaket

6. Windi Pysventil för bebis

Ett, för många, okänt inslag på en inköpslista för bebis. Trots att många föräldrar upplever att deras barn har problem med gaser under barnets första månader. Orsaken är att små barn har ett outvecklat och omoget tarmsystem. Resultatet är en uppblåst mage som spänner och gör ont. En extrem form av gasproblem är kolik.

Så skriver Windi pysventil på sin hemsida. Detta är verkligen ett hjälpmedel som underlättat för oss och för alla jag känner som provat. Även om ditt barn inte har kolik så kommer du högst troligt att komma i kontakt med detta problem i någon grad och då är dessa små ventiler, med det roliga namnet, räddaren i nöden

Du hittar Windi pysventiler till bra pris hos Babyland.se.

7. Nässug

Även den här har en given plats på inköpslistan till din bebis. Förkylningar är aldrig roligt för de små liven och allra helst när dom är så små att dom inte lärt sig att fräsa till eller snyta sig. En nässug som används rätt kan verkligen vara en räddare i nöden för en god natts sömn för hela familjen. Vi köper våra nässug med tillhör från Meds.se.

8. Filtar

Filtar kan man inte få för mycket av, nästa iaf. Du behöver dem på natten ömsom dagen. I soffan eller på promenaden. Sommar som vinter. Gärna i olika tjocklek och med olika förmåga att hålla din lilla bebis varm utan att svettas. Filtar i alla dess former och tjocklekar hittar du här.

9. Nappar

Inte alla bebisar tar napp även om dom flesta gör det. Vissa gillar den klassiska nappen i plast bäst samtidigt som andra bebisar föredrar naturgummi. Här gäller det att prova sig fram för att hitta sin favoritvariant. Vi har gått igenom en hel del olika varianter och det är som sagt svårt att rekommendera en specifik napp till alla men en bra start kan vara att spana in det stora sortimentet med nappar hos Jollyroom.se. Vi har även skrivit en artikel tidigare om när ditt barn bör sluta med napp och länk till den hittar du här.

10. Babysitter

Rekommendationen här är att som tidigast börja prova babysitter under korta stunder när ditt barn är mellan 1 och 2 månader. Det kan vara mysigt för din bebis att sitta och gunga lite och en babysitter brukar vara hyfsat portabel och smidig att ta med. Jag tog t.ex med vår på restaurang när vår yngsta var liten och det var verkligen ett ställe där han kände sig trygg och kunde komma till ro. Men man får se till att ha barnet under uppsikt hela tiden då många babysitters har fått bakläxa i tester vad gäller säkerhet. Det kan vara att dom är för lätta, smala eller välter vid för mycket belastning i sidled. Summa summarum är att köpa en babysitter av välkänt märke och gärna från svensk butik så du vet vad du får. Ett stort utval av babysitters hittar du hos Jollyroom.

11. Bärsele alt. Bärsjal

Ett utmärkt alternativ eller som komplement till vagnen. Som vi alla vet är barn olika och vissa vill t.ex knappt ligga i en barnvagn medans andra älskar det. En bärsele alt. Bärsjal kan fungera både som komplement samt ersättare när inte vagnen funkar. Något som jag upplevde som smidigt är att det även går att amma i dessa efter lite trixande. Vilket har gjort att vår lille sovit som en stock även på längre promenader.

Om du ska ha en bärsele eller en bärsjal kan bara du avgöra och här rekommenderar jag dig att läsa på om de två alternativens för- respektive nackdelar. Mer info finns att läsa hos narabebis.se.

Läs vårt bärsjäl bäst i test

12. Åkpåse till vagn

Ett måste för de kyliga månaderna. Höst, vinter vår. Tre av de fyra årstiderna är en åkpåse till barnvagnen näst intill ett måste. För vem hade inte velat krypa ner i en varm och mjuk sovsäcksliknande kokong när det är som kallast och man ska ut på promenad. En åkpåse ersätter mer eller mindre helt behovet av filtar som inte ligger still samt åker ur vagnen på promenaden i höstrusket. Här är vårt test av åkpåsar!

13. Badbalja med insats

Även om du har ett fullstort badkar hemma så rekommenderar jag att köpa en balja med insats för spädbarn till din nyfödda. Visserligen ska dom inte bada de första veckorna efter förlossningen men så fort det är dags för det första plurret är det himla smidigt med en liten balja och en insats. Detta gör att den lille kan ligga på insatsen utan att komma ner för långt i vattnet samtidigt som du har en hand fri till att komma åt att rengöra överallt. Även om du inte tycker att ni har plats med en balja så finns det väldigt smidiga varianter som man viker ihop och kan stuva undan i hyllan när man är färdig t.ex den här.

(Badbalja bäst i test)

14. Hudvårdsprodukter till bebis

Babyolja, zinksalva och tvättlappar. Detta är typ de enda tre produkterna man behöver till en början. Det är lätt att köpa på sig för mycket prylar och inte minst när det kommer till krämer och salvor. Mitt råd är att hålla det enkelt och se till att köpa ekologisk utan parfymer etc. som är snällt för huden då de små har väldigt känslig hud till en början. Mycket mer än så behöver du inte vad gäller hudvårdsprodukter på din inköpslista för bebis.

15. Nappflaska

En nappflaska är alltid bra att ha. Även om det inte är säkert att din lilla bebis kommer att ta flaskan, allra helst om ni kommit igång med amningen, så är det alltid bra att ha en flaska hemma om det krisar eller man kanske vill kunna ge mjölkersättning etc. Men se till att köpa en som är anpassad för spädbarn. Nappflaskor finns hos de flesta barnbutiker t.ex Meds.se, babyland.se eller jollyroom.se

Summering av inköpslista för bebis

Sådär, där har du vår top 15 lista över saker du behöver till din bebis i allmänhet och din första bebis i synnerhet.

För mycket av detta kan gå i arv till nästa barn och det är ju bra för både plånbok och milön som bekant.

Meds.se stora babypaket

Recent Posts