Vad är skorv och hur behandlar man det?


Behandla skorv

Skorv, också kallat mjölkskorv, är vanligt hos bebisar. Det är ofarligt och smittar inte, men kan vara lite oroväckande och irriterande om man inte vet hur de ska behandlas. Men var ej orolig, i de flesta fall stör inte skorv barnet. Och, det är relativt enkelt att behandla skorv själv, hemma!

I denna artikel kommer jag gå igenom vad skorv, eller mjölkskorv, är och vad som egentligen orsakar det. En djupare förklaring till varför det uppstår lugnar er föräldrar säkert, det hoppas jag i alla fall. Ta reda på hur man enkelt kan behandla skorv hemifrån!

Vad är skorv och varför får barn det?

Skorv eller mjölkskorv är ett seborroiskt eksem som är ofarligt. Eksemet är lindrigt i jämförelse med andra, och brukar synas på nyfödda barn eller barn som bara är några månader gamla. Skorv kan även synas på barn upp till 6-7 år gamla. Skorv kommer oftast till barnets hårbotten, men kan också synas i ansiktet, ögonbrynen, kring öronen, armhålorna, på bålen och ljumskarna.

Det finns inget konkret svar för varför skorv uppstår på barn, men det tros vara på grund av brist på fett i huden. Av den anledningen är det oftast spädbarn som lider av det, och sedan försvinner det när de blir äldre och kroppen bygger upp sitt försvar.

En annan anledning till varför barn får skorv är på grund av en jästsvamp som normalt finns på huden, men som kan bildas i en extra stor mängd på barn som då drabbas med skorv. Det finns även skorv som kommer och går. De flesta barn växer ur skorv, men för vissa kan skorv försvinna för att återkomma en tid senare.

Vad är symptom av skorv?

Skorv ser ut som områden med feta, gulbruna fjäll. Oftast på hårbotten, på huvudet och ögonbrynen, men det kan också uppstå på olika delar av kroppen. Oftast blir huden röd där eksemet bildas.

Skorv kan se ut som torra skorpor. Vissa barn får tunt och mjukt skorv som lätt kan borstas av från huvudet, medan andra barn får skorv som sitter fast, som kan vara lite svårare att få bort. Du behöver inte oroa dig för att ditt barn lider av smärta eller att det kliar, eftersom skorv oftast inte känns. Barnet brukar inte bli besvärat av skorv även om det är väldigt tydliga utslag.

Skorv kan behandlas på olika sätt, beroende på typen av skorv och var på kroppen det sitter.

Lätt skorv på huvudet

Om barnet har lätt och tunn skorv på huvudet kan du följa instruktionerna som följer. Dessa gäller inte för skorv som är fast.

Börja med att smörja in barnets hårbotten med barn- eller babyolja på kvällen. På morgonen tvättar du barnets hårbotten med milt barnschampo, undvik parfymerade schampon för bästa effekt. Därefter gnuggar du försiktigt bort skorven med en handduk.

Det oljan gör är att det mjukar upp skorven så att du enklare kan få bort det från barnets huvud. Dessutom förser det barnets hud med vårdande och nödvändiga oljor som hjälper så att skorv inte utvecklas på området igen.

Skorv som sitter fast på huvudet

Lite tuffare skorv kan behöva lite mer hjälp. Tufft skorv är skorv som sitter fast på huvudet och inte lätt gnuggas bort.

För att få bort denna typ av skorv kan du använda salicylsyreolja eller salicylsyrevaselin 1% för att mjuka upp fjäll ur hårbotten. Dessa produkter går att köpas receptfritt på alla apotek. Låt barnet sedan sova natten ut med insmort huvud.

På morgonen drar du försiktigt bort skorven med en handduk, borste eller kam. Därefter tvättar du barnets hår med milt barnschampo, undvik parfym även här. Eftersom denna typ av skorv är lite tuffare kan du behöva göra behandlingen fler än en gång.

En annan sak man kan prova, om inte det ovan fungerar, är att använda krämer som innehåller boragoolja med fettsyran GLA. GLA är särskilt viktig för att huden ska fungera normalt. Förutom att ta bort skorv kan det också användas för att motverka blöjirritation.

Skorv på kroppen

Om barnet har skorv på kroppen kan du smörja utslagen med en hydrokortisonsalva eller kräm, som kan köpas receptfritt på apotek. Notera dock att det är smartast att be en barnläkare om råd innan du använder hydrokortison på ett barn yngre än 2 år.

När ska man söka vård för skorv?

Som jag har nämnt är skorv i de flesta fall ofarligt och inget som stör barnet. Däremot kan det vara bra att söka vård hos en vårdcentral om:

  • Barnet har utslag som kliar eller besvärar
  • Barnet har blivit behandlat med hydrokortison i en vecka utan att utslagen har blivit bättre
  • Utslagen vätskar eller är såriga

Kontakta BVC och sök om vård om utslagen är:

  • Fjälliga och röda

Slutligen

Skorv kanske ser lite läskigt ut, men det är absolut inget man behöver oroa sig för i de flesta fall. Om något kan det kräva att man besöker en läkare, som kan hjälpa till med en mer detaljerad behandling.

Skorv är vanligt hos spädbarn, och något som de flesta växer ur efter några månader eller år. För att behandla skorv ska du använda sig av någon vårdande olja eller kräm som du låter verka först, innan du gnuggar av skorven. Hur exakt du ska behandla skorven bäst beror på typen och var på kroppen den sitter.

Jag hoppas jag har kunnat ge dig lite mer information om skorv och gjort det mindre läskigt. Skorv ser lite otäckt ut men är enkelt att behandla!

Recent Posts