Barnsparande – Kom igång och spara till barnen


barnsparande

Alla vi föräldrar vill våra barns bästa. Man kanske tänker direkt man får barn att man ska komma igång med ett barnsparande men det är lätt att det glöms bort, bland blöjbyten och besök på BVC. Tiden går och dagar blir till veckor som blir till år. Stanna upp och tänk till. Det behöver inte vara jobbigt eller speciellt svårt. Det finns många genvägar att ta och det ska vi försöka reda ut nedan på enklast möjliga sätt.

Men även för dig som vill ta ditt sparande till barnnen till nästa nivå!

Vad innebär ett barnsparande – att spara till barnen?

Att spara till barnen kan rent tekniskt ske på lite olika sätt. Men man brukar dela upp det i två alternativ. Antingen sparar du i barnets namn vilket gör att barnet per automatik får tillgång till pengarna när han eller hon blir myndig. Alternativet är att du spar i ditt namn och överlåter pengarna till barnet när du tycker att han eller hon är redo. Det finns för och nackdelar med båda alternativen.

Spara i barnets namn

  • Passar dig som vill att barnet ska få tillgång till pengarna på sin 18-årsdag.
  • Juridiskt sett ses pengarna som barnets direkt. Du står som en förvaltare av pengarna fram tills att barnet fyller 18 år.

Spara i föräldrarnas namn (ditt namn)

  • Passar dig som vill ha kontroll över sparpengarna, de är juridiskt sett fortfarande dina fram tills att du bestämmer att barnet ska ta över.
  • En fördel är att du väljer när pengarna ska betalas ut till barnet, till exempel när han eller hon fyller 25 år.

Jag och min sambo valde att spara till våra barn i våra egna namn. På så vis kan vi styra över när våra barn ska få tillgång till pengarna. Kanske är dom inte redo att hantera en större summa som 18-åring? Det kanske inte passar alla men för oss kändes det naturligt och som det bästa alternativet.

Här är en video som går igenom en del av juridiken och skillnaden mellan de två.

Aktier, fonder eller sparkonto som barnsparande?

När ni bestämt vem som ska stå som förmånstagare av pengarna ska ni som föräldrar, eller med hjälp från utomstående, komma fram till en bra sparform. Ofta har man en relativt lång sparhorisont. Allra helst om du kommer igång tidigt inpå barnets födsel och räknar med att förvalta pengarna tills barnet fyller 18-år. Detta bör man ta i beakt när man man väljer sparform. Om vi pratar 15-20 år kan man i regel kosta på sig lite mer risk jämfört med om man kommer igång senare och har en sparhorisont på 5-10år.

Jag personligen tycker att ni ska utgå från att placera pengarna på börsen. Ett bra alternativ är aktier i kombination med fonder där du får en inbyggd riskspridning. Det här förutsätter att du ska spara på lång sikt.

Vill du vara på den säkra sidan kan du välja ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta du kan hitta. Detta är dock svårt idag med dagens låga ränteläge. Detta ses som en väldigt defensiv men också säker placering med låg risk. Ett tips är att jämföra olika räntor på jämförelsesajter som t.ex här på Compricer.

Såhär enkelt kommer du igång

Om ni väljer att spara i fonder kan det vara bra att bygga en bas av indexfonder som i regel har lägre risk och avgifter och sen toppa med lite mer spännande fonder med högre risk för att få en bra balans. Tips på fonder kan du få från din bank eller hos någon av nätmäklarna så som Avanza eller Nordnet. Där finns bra guider för att hitta fonder som passar dig.

När du vill vill ta nästa steg med ditt barnsparande – aktier

Om ni känner er trygga med erat sparande, tycker att börsen är spännande och rolig att följa, ja då kanske aktier kan vara av intresse som nästa steg istället för fonder. Detta kan kräva lite mer känsla vid valet av aktier då risken jämfört med en fond blir högre och jämfört med ett sparkonto är avsevärt högre. Men uppsidan i form av avkastning kommer även den kunna bli mycket större. Något som kan vara värt att titta närmare på är investmentbolag som i regel innebär en något lägre risk då ett investmentbolag äger aktier i flera andra bolag och då har en riskspridning jämfört med en klassisk aktie.

Du handlar dom på samma ställe där du köper dina fonder men istället för att köpa en fond som äger aktier i många andra bolag så kan du köpa aktierna direkt.

Här kan man nörda ner sig väldigt mycket och det finns mängder med information att läsa på om på nätet och appar att ladda ner för att följa börsen. En av mina favoritappar för att följa aktier på börsen är Börskollen som finns till både iOS och Android. Där kan jag skapa bevakningar på dom aktierna jag gillar och äger och ha full koll på alla nyheter som kommer ut och rör dessa. Du bör även ha laddat hem bankappen där du har köpt dina aktier. Då kan du på ett enkelt sätt köpa och sälja aktier samt hålla koll på aktiekursen.

Checklista – kom igång med barnsparande

Att komma igång med sparande behöver inte vara svårt eller speciellt krångligt!

  1. Bestäm vem som ska stå som förmånstagare. Du eller barnet.
  2. Ta reda på om du vill spara i aktier, fonder eller på sparkonto (eller en kombination)
  3. Sätt igång och månadsspara i vald sparform. Mycket viktigt att spara varje månad, även om liten summa. Se ränta-på-ränta effekten.

Därefter: Lev livet och var trygg med att du kommer kunna ge ditt barn bästa möjliga förutsättningar. Det handlar inte om att du måste spara tusentals kronor varje månad. Lägg undan det du kan. 100kr i månadssparande över tid blir mycket pengar till ditt barns student!

Recent Posts