Vi testar babygym – Kul och spännande för ditt barn


Vi testar babygym

Oavsett om man är gravid för första gången eller om man ”bara” väntar tillökning i familjen så är det en hel del saker som man måste tänka på. Det är mycket som ska köpas in, samtidigt som man planerar inför det första BVC besöket, googlar diverse frågor eller till och med börjar titta på eventuella förskolor redan nu. Ibland går man livet i förväg, vilket kan göra vardagen stressfull och onödigt komplicerad. Det finns många saker som man gott och väl kan vänta med till dess att barnet är större. Något som man däremot kan fundera på redan under graviditeten är om man vill använda sig av ett babygym eller inte.

Ett babygym kan se ut på många olika sätt, men målet är alltid detsamma – att stimulera sitt barn redan från en mycket liten ålder. Ett babygym kan då vara det tveklöst bästa verktyget som du kan använda dig av för att låta ditt barn träna upp sina sinnen. Med ett babygym kan barnet t.ex. träna på allt från koordination och rörelseförmåga, samtidigt som bebisen får möjlighet att upptäcka nya färger, former och texturer. På marknaden finns det många olika alternativ att välja mellan och det är inte ovanligt att babygymmet kommer med en skön matta som barnet kan ligga på. För att förhindra att bebisen rullar eller ålar sig iväg är det inte ovanligt med en säkerhetskant, just för att förhindra detta.

Artikelsummering

TestvinnareSkip Hop Treetop Friends Babygym
PremiumBabygym och Lekmatta från Tiny Tropics
UppstickareStoy Babygym Kanin

Test av babygym

Testvinnare: Skip Hop Treetop Friends Babygym


  • Lekfullt
  • Prisvärt

Jag kan utan tvekan säga att Skip Hop Treetop Friends är ett av de bästa babygym som jag sett på marknaden. Det här superfina babygymmet ger din bebis all stimulans som du kan tänka dig och lämnar även möjlighet för barnet att få utforska på egna villkor. Den svenska formgivaren Sandra Isaksson ligger bakom de söta små skogsdjuren som ger babygymmet hela sin karaktär.

Det som gör det här gymmet så otroligt bra är alla de saker som man får med. Förutom en skön och vadderad matta så tillkommer även en kudde i samma härliga tyg. Du får även med en spegel, fem olika typer av leksaker som du kan fästa på bågarna och byta ut allt eftersom barnet går framåt i sin utveckling. Även själva mattan i sig är försedd med olika aktiviteter, t.ex. en pipande liten blomma och en söt liten spegel som barnet kan kika i. Det här babygymmet kan användas redan från att ditt barn är nyfött och dessutom kan det maskintvättas. Yes!!

Nackdelar – Det finns egentligen inte några negativa saker med det här babygymmet överhuvudtaget. Om det är något som man skulle kunna se som en nackdel är det antagligen de lite starkare färgerna. Utöver detta så är gymmet fint, underhållande och fullt av fantasi.

Premium: Babygym och Lekmatta från Tiny Tropics


  • Stilrent och smidigt att fälla ihop
  • Fritt från farliga kemikalier

Tiny Tropics har tillverkat ett mycket snyggt och stilrent babygym som visuellt blir en bra inredningsdetalj. Babygymmet kommer i en mörkgrå färg och designen står Done by Deer för. För att din lilla bebis ska ha så mycket kul som möjligt har man valt att utrusta den med två stycken skallror, en spegel och flera dinglande mjukdjur i form av giraffer och liknande. Den lilla spegeln lär bebisen att känna igen ansikten, inte minst sitt eget, och de olika konsistenserna bidrar till ett snabbare utvecklande av alla olika sinnen.

Naturligtvis så är babygymmet tillverkat i ett Oeko-Tex®-certifierad material och är därmed också helt fritt från farliga kemikalier och andra skadliga ämnen. Du kan med andra ord känna dig helt säker när din lilla guldklimp myser i sitt babygym. För den som inte önskar ha babygymmet framme hela tiden kan man med fördel vika ihop det till ett mycket mindre format. Det gör att du snabbt kan ställa undan det när t.ex. gäster kommer på besök.

Nackdelar – Om jag får säga det själv hade jag gärna sett lite mer färger i ett babygym för bebisar. Designen är fin men färgerna väldigt mörka och enformiga. Alla i olika skalor av grått.

Uppstickare: Stoy Babygym Kanin


  • Härligt mjuk
  • Pedagogiska leksaker

Vill du ha ett babygym som också kommer att vara en av de snyggaste inredningsdetaljerna i ditt hem? Häftigt! Då ska du utan tvekan kolla in det här gulliga och sockersöta babygymmet från Stoy. Stoy är en svensk leksakstillverkare som har satsat väldigt mycket på hög kvalitet. Den höga kvaliteten kombineras på ett snyggt sätt med svensk design, vilket gör deras produkter älskade över hela landet. I det här babygymmet får din bebis möjlighet att följa med på ett litet äventyr tillsammans med mjuka, vita kaniner. Babygymmet består av en mjuk matta med trygga, vadderade kanter och har även en båge med små hängande leksaker.

För att din bebis ska få så mycket stimulans som möjligt så finns det även skallror och andra roligheter att pilla och känna på. Gymmet är även väldigt enkelt att sätta ihop och är CE-märkt för allas trygghet.

Nackdelar – Det här babygymmet kanske är som lämpligast när bebisarna är mycket små och detta beror på att det inte är speciellt stort. Jag hade själv även sett att man hade kunnat få in lite mer färg för att ge mer visuell stimulans. Alla leksaker, tyger och bågar går nämligen i vitt.

Behöver alla barn ett babygym?

Redan från en mycket liten ålder så är barns behov av stimulans väldigt stort. Som trött och sliten förälder är det inte alltid man har möjlighet, tid eller fantasi nog att komma på intressanta saker och tidsfördriv. Med hjälp av ett babygym kan din bebis få all den stimulans som den behöver, samtidigt som du har möjlighet att slå dig ner i soffan en stund eller ta hand om den där tvättkorgen som har stått lite för länge.

Ett vanligt och mycket felaktigt missförstånd är att babygym bara är till för lata föräldrar som vill ha någonstans att lägga ner sitt barn. Så är verkligen inte fallet. Många använder sig av babygym för att de är roliga, intressanta och mycket säkra sätt för barnen att själva få utveckla sina muskler och sina sinnen på egen hand. Många babygym är försedda med olika leksaker som dinglar ovanför barnet. Barnet kan då träna på att använda armarna och sträcka sig efter leksakerna för att få tag på dessa. Det tränar upp barnets rörelseförmåga. Ett annat stort plus som babygym har är att de ger möjlighet för bebisen att väldigt tidigt börja träna på att använda musklerna i nacken. Lägg bebisen på mage på den mjuka, sköna och behagliga mattan och se när den nyfiket försöker träna nacken genom att titta omkring sig.

Med det sagt så ska vi naturligtvis också besvara frågan. Nej, alla barn behöver inte ett babygym och det finns ingen lag eller regler som säger att man måste ha ett. Ett babygym är dock väldigt smart för både barn och föräldrar och kan vara en investering som känns guld värd!

Att tänka på innan köp av babygym

Innan du väljer ett babygym som du beställer hem eller köper i affären finns det en del saker att tänka på. Vi rekommenderar att du tittar på vad det är du egentligen får med. Ibland kan en bild på framsidan vara missvisande. Utöver innehållet bör du även säkerställa att du väljer ett babygym som är godkänt och inte innehåller några farliga kemikalier. Säkerhet är viktigt!

När det gäller säkerhet ska du även kika på bågarna som babygymmet har (om det nu finns några sådana). Det bästa är om de är mjukt vadderade, men även ordentliga i trä kan vara lämpligt då de är mycket stadigare. Se även till att den matta som du får med är mjuk och behaglig att ligga på. Den får mer än gärna vara tunt vadderad så att inte bebisen blir kall eller får ont av att ligga mot det hårda golvet.

Budget och skötsel

Det finns två saker till som vi tycker att du ska fokusera på och det är hur mycket babygymmet får kosta, samt hur enkelt det är att sköta. Kom ihåg att bebisar bajsar, kissar, kräks och dreglar väldigt mycket, så för hygienens skull är det bästa att välja ett babygym med avtagbara leksaker och en matta som går att tvätta i tvättmaskinen. Det finns många olika alternativ att välja mellan och de allra flesta håller en riktigt bra prisklass. Om du har satt en budget så tycker vi naturligtvis att du ska försöka att hålla dig till den så mycket som möjligt.

Att vara förälder och ta hand om en bebis är inte enkelt och det är större kostnader än vad många har räknat med. Lägg därför inte allt för mycket pengar (om du inte vill och kan) på ett babygym som bebisen snart kommer att växa ifrån ändå. De billigaste alternativen som du kan hitta ligger runt några få hundralappar, men om du vill ha ett stort eller mer ordentligt babygym kan du behöva vara beredd på att betala över 1000 kronor. Om det finns möjlighet är det alltid bäst att titta på gymmen i en fysisk butik. Beställer du online bör du noga läsa igenom innehåll och recensioner från tidigare kunder.

Recent Content