Testar – Bästa bälteskudde 2019


Bästa bälteskudden test

Allt eftersom barnen växer behöver vi även uppdatera utrustningen i bilen. För barn som sitter framåtvända i bilen kan en bälteskudde användas. Efter bältesstolen utgör bälteskudden det sista steget innan barnet är stort nog att sitta direkt på sätet.

När ska man använda bälteskudde?

Att resa framåtvänt rekommenderas först från 4 års ålder. Bälteskudde bör användas av barn upp till 10-12 år för att kunna hålla upp trepunktsbältet korrekt. Bälteskuddens uppgift är att lyfta barnet högre så att bältet över axeln sitter korrekt. Bälteskudden guidar också bältet rätt över höften så att tryck över magen förebyggs vid en kollision.

Välj rätt bälteskudde

Att välja rätt utrustning till barnet är viktigt för säkerheten. Vid val av bälteskudde utgår man från barnets vikt snarare än ålder. Bälteskudde finns för viktklass 15-36 kg. Bälteskudden bör användas då barnet har ett nackstöd eftersom bilbältet lätt hamnar fel om barnet somnar.

Läs också: Vi listar viktigaste sakerna att tänka på vid resa med barn

Axelbältet får lättare korrekt position hos barn över 125 cm. En bilkudde som passar innebär att barnet sitter bekvämt, samtidigt som säkerheten blir bättre. Barnet ska sitta lutat mot ryggstödet. Bältet ska vara placerat nära kroppen över axeln och över låren, inte över magen. De flesta bilkuddar behöver inte fästas, även om det finns modeller med isofix.

Säkerheten på bälteskuddarna i testet

Skillnaden mellan olika bälteskuddar handlar främst om detaljer. Alla bälteskuddar är säkerhetsklassade enligt samma certifieringsmodell, ECE.

Här kan man se hur bälteskudden från Graco monteras på ett säkert sätt i bilen

Bästa bälteskudde 2019

TestvinnareGrisslan Bälteskudde
UppstickareBubblebum – Uppblåsbar bälteskudde
PrisvärdAxkid Bälteskudde Mate
SmidigGraco Connext ISO Catch Bälteskudde

Testvinnare: Grisslan Bälteskudde


  • Mjuk och bekväm sits
  • Tvättbart överdrag
  • Bältesguide

Grisslan bälteskudde tillverkas av svenska märket Carena. Bilbältet läggs alltid i rätt position med hjälp av bältesguide vid höfterna. Bälteskudden har mjuk stoppning för att barnet ska resa bekvämt i bilen.

Den lättviktiga skumkonstruktionen gör kudden lätt att hantera och bära med sig vid behov. Överdraget av tyg går att ta av och tvätta vid behov. Tyget kommer i färgerna midnight black, wild rose och seal grey.

Uppstickare: Bubblebum – Uppblåsbar bälteskudde


  • Praktisk att ta med vid resa
  • Blås upp på 20 sekunder

Denna bälteskudde tillverkas av brittiska BubbleBum. Den är särskilt framtagen för familjer som reser och behöver ta med sig sin bälteskudde. Tryck ihop kudden och stoppa i väskan. Blås upp den igen på 20 sekunder på bussen, i taxin, i hyrbilen eller på skolresan. Bälteskudden är tillverkad av ett stabilt memory foam med ett hållbart yttertyg som liknar det i flytvästar.

Säkerheten säkerställs genom smarta bälteshällor på kuddens sidor. Bilens trepunktsbälte placeras korrekt över barnets höfter, vilket ger maximalt skydd vid en kollision. Kudden kommer i svart färg med grå och röda detaljer. Ovärderlig på resan, men i dyraste laget tycker vi.

Prisvärd: Axkid Bälteskudde Mate


  • Bra pris
  • Lätt och smidig

Bälteskudde Mate är en lätt och smidig kudde att ta med på resan. Bilens trepunktsbälte placeras korrekt med hjälp av bältesguide vid höfterna. En integrerad bältesrem säkerställer höjden för axelbältet.

Bälteskudden kan placeras med trepunktsbälte på samtliga platser i bilen där airbag inte installerats. Klädseln i svart är avtagbar och kan tvättas och till ett bra pris.

Smidig: Graco Connext ISO Catch Bälteskudde


  • Sitter kvar med remmar när barnet klättrar ur bilen
  • Bra bältesguide

Graco Connext bälteskudde passar familjen som åker bil ofta. Med hjälp av ISO Catch fästremmar sitter kudden kvar på sätet när barnen klättrar i och ur bilen.

Denna funktion är särskilt uppskattad när bilkudden används dagligen i samma bil.Att bilkudden sitter fast ökar även stabiliteten och säkerheten. Lätt vikt gör den enkel att ta med sig till en annan bil och kudden kan då användas med trepunktsbälte utan ISO Catch fästanordning.

Bältesguide vid höfterna placerar trepunktsbältet korrekt och kan även användas som armstöd. Tyget i rött och svart är avtagbart och går att tvätta. Denna stol rekommenderas för barn från 5 års ålder. Lite dyrare än dom andra i testet men väldigt funktionell.

Recent Content